Harper's Bazaar Srbija

Nova vladavina je počela: Ključni momenti sa krunisanja kralja Charlesa III

Donosimo vam "čaj iza kulisa".

Osam meseci svoje vladavine, kralj Charles III ozvaničio je krunisanjem. Vikend je počeo tradicionalnom ceremonijom krunisanja kralja i njegove supruge kraljice Camille, zajedno sa vojnom povorkom i pojavljivanjem na balkonu Bakingemske palate. Slavlje je nastavljeno ručkovima, VIP prijemima i muzičkim koncertom u zamku Vindzor na kojem su nastupili Katy Perry, Lionel Richie i Andrea Bocelli.

U poređenju sa krunisanjem kraljice Elizabethe II 1953. godine, krunisanje kralja Charlesa prilično je pojednostavljeno, ali je i dalje bilo mnogo znamenitosti na koje je trebalo obratiti pažnju – od haljina, kostima i spektakularnih krunskih dragulja do prikaza porodične ujedinjenosti. Uprkos lošem vremenu u Londonu u subotu ujutro, ceremonija krunisanja ispunila je Vestminstersku opatiju dostojanstvenicima iz celog sveta kako bi obeležila istorijsku priliku.

Pored pojavljivanja međunarodnih članova kraljevske porodice, poput princa Alberta II i princeze Charlene od Monaka i kralja Felipea i kraljice Letizie od Španije, bilo je dosta trenutaka da se vidi prošireni Vindzor klan, uključujući princa Williama, princezu Kate, princa Georgea prvi put u službenom protokolu, i to u ulozi paža, i princezu Charlotte u twinning momentu sa majkom. Na nesreću fanova princa Louisa, koji je još jednom ukrao šou buntovnim ponašanjem tokom porodičnog pojavljivanja na balkonu, na koncertu koji je usledio te večeri, nije se pojavio jer mu je bilo vreme za spavanje.

Ipak, koncert je uspeo da pruži veliku zabavu kraljevskim obožavaocima: Mike i Zara Tindall podelili su divan pevački trenutak, Stella McCartney je govorila o kraljevoj posvećenosti životnoj sredini, a Hugh Bonneville je bio domaćin cele stvari.

Uživajte u čaju iza kulisa jer vam u nastavku teksta donosimo najistaknutije momente sa krunisanja.

Princeza Kate u dizajnu Alexander McQueen, koordinirajući stajling sa princezom Charlotte

Princeza od Velsa nastavila je svoju dugogodišnju vezu sa brendom Alexander McQueen, odlučivši se za kraljevski izgled modne kuće, koja je ranije dizajnirala njenu venčanicu inspirisanu viktorijanskim stilom. Haljina od svilenog krepa u boji slonovače, bila je ukrašena srebrnim polugama i vezom u obliku ruže, čička, narcisa i deteline – amblemima koji označavaju četiri nacije Ujedinjenog Kraljevstva. Preko haljine, na zahtev kralja i kraljice, odenula je tamnoplavi plašt kraljevskog viktorijanskog reda sa skerletnim rubovima.

Volimo kada Kate krši kraljevske protokole, a nije propustila ni ovaj decenijski trenutak za nešto tako, noseći srebrni ukras u obliku lišća na kosi umesto krune, izrađen od kristala i završen vezom srebrnim koncem od strane Jess Collett za Alexander McQueen.

Princeza od Velsa, takođe, odala počast svojoj pokojnoj svekrvi, princezi Diani, noseći njene biserne i dijamantske minđuše, kao i pokojnoj kraljici Elizabethi II dijamantskom George VI Festoon ogrlicom.

Princeza Charlotte bila je mini verzija svoje majke u Alexander McQueen haljini boje slonovače, sa izvezena istovetna četiri amblema, kao i ukrasom za kosu koji je takođe radila Jess Collett.

Nešto novo nešto staro

Kao ljubitelj održivosti, logično je što se kralj Charles odlučio da prepravi nekoliko starijih komada za ceremoniju. On i kraljica Camilla započeli su službu u sakrarijumu Vestminsterske opatije, gde su sedeli u dve državne stolice koje su prvenstveno napravljene za pokojnu kraljicu Elizabethu II i princa Philipa za potrebe krunisanja 1953. godine. Stolice su remodelovane i ponovo tapacirane, a tkanina je promenjena da bi se prikazao Charlesov CR kod. Kasnije će sedeti na istim prestolima koje su George VI i Majka Kraljica koristili za krunisanje 1937. godine.

Dok je kruna svetog Edwarda doneta je iz Londonskog tornja da bi se prilagodila za Charlesa, Camilla je nosila krunu kraljice Mary, koja ju je imala 1911. godine, tokom krunisanja supruga kralja Georgea V.

Mnoge od izloženih stvari su renovirane I izmenjene – da bi se prikazao kraljev kod, čak i dugmad, ali bio je i jedan potpuno novi odevni predmet izložen. Kraljica Camilla nosla je belu haljinu sa ogrtačem i zlatnim detaljima koji je dizajnirao Bruce Oldfield.

Princ Harry bez Meghan Markle

Princ Harry, koji je došao samo za krunisanje, zauzeo je svoje mesto u opatiji pored ostalih neradnih članova porodice. Takođe, njegovo odelo nije bilo ukrašeno plaštovima i počastima koje stariji članovi porodice inače oblače za tu priliku. Ovog puta nije imao fizičku podršku supruge, koja je ostala u Americi sa decom, zbog proslave 4. rođendana princa Archiea, kako je navedeno.

Eklektičan koncert za završnicu krunisanja

Ima li išta nadrealnije od toga da čujete Katy Perry kako peva “Do you ever feel like a plastic bag…” u voluminoznoj Vivienne Westwood metalik balskoj haljini sa zamkom Vindzor koji se nazire iza nje?

20.000 ljudi okupilo kako bi proslavili novog monarha. Pored Katy Perry, Lionel Richie, bend Take That, Tiwa Savage i Nicole Scherzinger, sa specijalnim gostima Tomom Cruiseom, Joan Collins i Ncuti Gatwa, napravili su šou za pamćenje – kraljevski!

Foto: Profimedia

Priredila: T.M.

Najnovije