Paulina Porizkova o teroru mladosti

Paulina Porizkova progovorila o ejdžizmu i nameri da se do kraja života bavi manekenstvom.

Nekadašnji supermodel, Paulina Porizkova, koja danas ima 56 godina, a i dalje želi da se bavi modelingom, gostovala je u televizijskom šouu magazina People, gde je uputila oštru kritiku kriterijumima koje nameće današnje društvo, a koji se tiču lepote, godina i izgleda, posebno u modnoj industriji. Dok je napravila pomak kad je raznovrsnost modela u pitanju, po pitanju građe i boje kože, modna industrija stoji u mestu što se tiče godina modela, smatra Paulina, a upravo bi trebalo da radi suprotno – da podstiče žene da stare prirodno i da se ne boje starenja. 

Podelivši svoje modeling iskustvo iz dugogodišnje karijere modela (svojevremeno je bila najplaćenija manekenka na svetu, sa ugovorom od 6 miliona dolara sa kompanijom Estee Lauder), otkrila je da nikad nije bila previše entuzijastična u vezi sa svojom profesijom, da se na snimanjima uvek više osećala kao dekor, nego neko ko dorpinosi nečemu.

– Važno je da vas postave negde, da budete lepe, negovane, tihe… To mi je uvek bilo frustrirajuće, priznala je.

Porizkova, koja je manekenstvom počela da se bavi u 13. godini (kasnih sedamdesetih) kaže da su modna industrija i modeling mnogo napredovali od tada.

– Volim “body i color inclusivity” pokrete, koji slave različitosti, drugačije oblike tela, boje kože, sve je to prelepo i stajem iza toga, rekla je, ali kad su je pitali šta je ono što ne valja, oštro je odgovorila: “Ejdžizam, bejbi”, rekla je voditelju i dodala: “U ovom društvu je sramota stariti, a s druge strane, sada se u svojim godinama osećam mnogo pametnije, bolje, duhovitije, strpljivije nego što sam ikada bila. Nisam još uvek spremna da prestanem da radim”

Imala je još nešto da doda. 

Ne želim da me iko otpusti zato što imam malo više bora ili mi je koža opuštenija, kosa seda, sada kada sam fantastična, fantastičnija nego što sam ikada bila, rekla je i nastavila: “U stvari, sama ću sve to staviti na izvolte i reći – evo, ovo sam ja u svom najboljem izdanju. Suočite se s tim”.

Paulina je inače poznata kao manekenka koja želi prirodno da stari, pa nikad nije koristila sredstva savremene medicine, nauke i kozmetičke industrije. Njeno lice je bez botoksa I filera, a i dalje je mnoge kompanije angažuju kao zaštitno lice svojih proizvoda. Učesnica je avanturističkog šoua koji se emituje na CBS-u, “Beyond the Edge”, u kojem ispituje granice svoje izdržljivosti. Piše, glumi (1993. imala je malu ulogu u filmu Emira Kusturice “Arizona Dream”). Ima dvojicu odraslih sinova sa preminulim frontmenom benda The Cars, Ricom Ocasekom. 

Tekst: J.M.

Fotografije: Shutterstock, Instagram 

Najnovije