Princ Philip preminuo je u 99. godini života

Za ljude u Engleskoj princ Philip je bio snaga iza prestola, ali za njegovu porodicu bio je mnogo više.

Vojvoda od Edinburga bio je „stena“ kraljice Elizabete više od 70 godina i postao je „legenda“ za svoje unuke i praunuke. Vest o njegovoj smrti, u dobi od 99 godina i samo nekoliko dana nakon otpusta iz bolnice, bacila je u tugu čitavu kraljevsku porodicu i Britance.

Upravo su juče britanski novinari razgovarali o tome kako će kraljičin suprug proslaviti stoti rođendan. Međutim, 9. aprila je postalo poznato da je kraljevska dinastija izgubila princa – prema zvaničnom saopštenju za štampu koje je izdala palata, Njegovo Visočanstvo je „premunulo ujutru u zamku Vindzor“.

Podsetimo, u februaru je princ Philip hospitalizovan i imao je operaciju na srcu. Posle mesec dana boravka na klinici, otpušten je kući.

Poznat po svojoj jakoj ličnosti i oštrom smislu za humor, princ Philip je uvek ostao jedan od najcenjenijih i najomiljenijih članova britanske kraljevske porodice, koji je mnogo učinio za Ujedinjeno Kraljevstvo i monarhiju u celini.

Filip je rođen u Grčkoj 1921. godine kao član grčke i danske kraljevske porodice. Sa 18 godina prijavio se u Britansku kraljevsku mornaricu. Upoznao je kraljicu Elizabetu 1939. tokom posete koledžu Dartmouth i počeo je da se dopisuje sa njom kada je imala 13 godina. U leto 1946, tražio je njenu ruku. Jutro pre venčanja, kralj ga je proglasio vojvodom od Edinburgha, a deceniju kasnije kraljica mu je dodelila titulu princa Ujedinjenog Kraljevstva.

Princ Filip je ostao aktivni član Kraljevske mornarice do ustoličenja kraljice Elizabete 1952. godine i od tada verno je podržao njenu ulogu. Povukao se iz aktivnog javnog života u avgustu 2017. godine, u dobi od 96 godina, nakon što je od 1952. izvršio 22.219 kraljevskih dužnosti.

Očekuje se da će kraljica Elizabeta ući u period od osam dana žalosti. Neće obavljati dužnosti, čak ni privatno, dok će državni poslovi takođe biti stavljeni na čekanje. Nakon ovih osam dana, Palata će zadržati još 30 dana žalosti.

Philip je za mlađe generacije bio visoki gospodin sa šeširom, ali je uspeo da stekne poštovanje svojim predanim radom, ali i da osvoji njihova srca svojim duhovitim šalama. 

foto:marieclaire

Najnovije