Harper's Bazaar Srbija

Seks simbol u muškom odelu: 11 arhivskih fotografija Marlene Dietrich

Prva uniseks ikona!

Marlene Dietrich je možda prva prava ikona uniseks stila.

Poznata glumica prva je nosila muška odela, ne samo na ekranu, već i u životu. I mada je se mnogi sećaju upravo sa slika u duhu klasičnog holivudskog šika sa blistavim haljinama, visokim potpeticama, suknjama i gracioznim šeširima, ipak želimo da obratimo pažnju na androgenu stranu jedne od glavnih stilskih ikona prošlog veka.

I iako mnogi veruju da je Coco Chanel uvela ženske pantalone u modu, pošteno je napomenuti doprinos koji je Dietrich dala ovom cilju. I premda je do tada izbor pantalona od strane žena umesto haljina diktirao sam život (posle Prvog, a potom i Drugog svetskog rata mnoge žene su izgubile muža ili oca i morale su da idu na posao u fabrike i pogone, gde je pogodna odeća bila mnogo važnija od lepote), glumica je mnogo učinila da čisto utilitarističkim komadima dodeli status moderne klasike. Zahvaljujući njenim smokinzima, frakovima, leptir mašnama i šeširima, muška odela konačno su prestala da se smatraju nečim čudnim ili sramotnim – a to je bilo mnogo pre čuvenog Yves Saint Laurenta, tako da joj s pravom možemo zahvaliti na činjenici da žena u odelu danas više ne izaziva zbunjenost.

Pored toga, upravo je ona svojim primerom uspela da pokaže da je moguće izgledati ženstveno i poželjno u odeći suprotnog pola: Dietrich je svoje stajlinge dopunjavala besprekornom šminkom sa crvenim karminom zahvaljujući kojem je uvek vešto balansirala na ivici muškog i ženskog pola.

Danas smo prikupili čak 10 arhivskih fotografija koje dokazuju da strogo muško odelo ženu čini samo lepšom. Nadamo se da će i vas inspirisati za smeliji izgled.

Najnovije