Supermodel Naomi Campbell danas slavi 54. rođendan

Osvrnimo se unazad na njen život, karijeru i najveće diva momente

Naomi Campbell

Naomi Campbell danas slavi 54. rođendan, a njen život, karijera i nezaboravni “diva” momenti i dalje inspirišu mnoge širom sveta. Kroz decenije, Campbell je ostavila neizbrisiv trag u modnoj industriji, probijajući barijere i redefinišući šta znači biti supermodel. Od ranih dana u Londonu do svetskih pista, njen put je bio ispunjen trijumfima, kontroverzama i neospornim talentom koji je čini ikonom i danas. U ovom tekstu, osvrćemo se na njene ključne životne trenutke i karijeru koja je oblikovala istoriju mode.

Naomi Campbell

Od najranijih dana, Naomi Campbell je znala kako da komanduje prostorijom. Tu veštinu je nesumnjivo nasledila od svoje majke, profesionalne plesačice. Rano je naučila da je njena kultna lepota odličan način da bude primećena. Međutim znala je da je njen stav ono po čemu će biti zapamćena. Njeno ubrzano uspinjanje od tinejdž modela do jedne od najuspešnijih supermodela na svetu, sigurno se može pripisati tom stavu, uzbudljivom miksu gracije i vatre koji se savršeno pretače u njen legendarni hod.

Rano detinjstvo

Campbell je rođena u Stretemu, južnom Londonu, 22. maja 1970. godine i odrastala je uz svoju kinesko-jamajčansku baku Ruby Ming. Veći deo njenog detinjstva, njena majka Valerie Morris je obilazila Evropu kao profesionalna plesačica.

Sa tri godine, Campbell je već pohađala školu Barbara Speake Stage School. U sedmoj godini pojavila se u spotu za pesmu Boba Marleya „Is This Love“. Sa deset godina je primljena u Akademiju pozorišne umetnosti Italia Conti da bi studirala balet. Godine 1983. igrala je u spotu za pesmu Culture Cluba „I’ll Tumble 4 Ya“.

Pretpostavljalo se da će slediti majčine stope, ali su se ti snovi preusmerili nakon slučajnog susreta sa Beth Boldt, direktorkom agencije Synchro Model Agency. Nekoliko meseci kasnije pojavila se na naslovnoj strani britanskog Elle-a, a 1986. godine imala je svoju prvu reviju, hodajući za Jaspera Conrana. Nije prošlo dugo pre nego što su se za nju zainteresovali i Karl Lagerfeld, Azzedine Alaïa, Isaac Mizrahi, Yves Saint Laurent i Gianni Versace.

Uspon ka slavi

Naomi Campbell

Za samo dve godine, Campbell je napravila takav uticaj u svetu mode da je njen mentor Yves Saint Laurent pretio da će povući svoje reklame iz francuskog Vogue-a ako nastave da odbijaju stavljanje crnih modela na naslovnicu. Tako je, u avgustu 1988. godine, Campbell postala prva crna zvezda na naslovnici ovog časopisa. Takođe je postala prva britanska crna manekenka koja se pojavila na naslovnici britanskog Vogue-a, kao i prva crna manekenka na naslovnici najprestižnijeg izdanja američkog Vogue-a – septembarskog broja – 1989. godine.

Ali biti manekenka nije bilo dovoljno za Naomi Campbell, koja je odbijala da tiho prihvati svoj status kao token crnog modela u nizu belih lepotica. „Postoji predrasuda,“ otvoreno je rekla za The Guardian 1997. godine. Umesto da umanji njenu privlačnost, njen otvoreni stav je podstakao obožavanje najviših slojeva modnog sveta.

Supermodel 90-ih

Reč „supermodel“ je prvi put skovana 1979. godine, ali tek početkom devedesetih je postala masovno popularna. U to vreme, Campbell je bila deo novog talasa zapanjujuće lepih i glamuroznih modela. Claudia Schiffer i Cindy Crawford su bile konstantno tražene. Međutim, Naomi Campbell, zajedno sa Christy Turlington i Lindom Evangelistom, bile su poznate kao „Trojstvo“. „Bile smo istinski prijateljice,“ rekla je Campbell 2016. godine.

Nijedna fotografija ne oslikava to doba bolje od one na kojoj se tri manekenke kikoću i piju šampanjac u kadi u hotelu Ritz u Parizu. Fotografija je nastala nakon revije Versace haute couture 1990. godine, sa frenetičnom energijom koja izbija iz kadra. Ovo traženo trojstvo je vladalo skoro deceniju, a svaki njihov korak bio je veličan.

Campbell je bila tražena i u romantičnom smislu. Imala je kratke romanse sa Mikeom Tysonom, Usherom, Ericom Claptonom i Robertom De Nirom. Jedina duža veza bila je petogodišnja romansa sa šefom Formule 1, Flaviom Briatoreom, koja se završila prijateljski 2003. godine.

Diva momenti

Iako voljena, supermodel je razvila reputaciju „dive“.

„Njena reputacija u modnom svetu je da je fantastična kada je fantastična. Ali ako Naomi iznenada ne dođe, morate samo da pojedete kavijar i nadate se da će sledeći put doći,“ rekao je nekadašnji urednik američkog Vogue-a, Andre Leon Talley.

Godine 1993. je otpuštena iz agencije Elite Model Management zbog navodnog zlostavljanja osoblja i klijenata. Zatim, 2000. godine, stvari su postale ružnije kada je Campbell priznala krivicu za napad nakon što je bacila telefon na svoju ličnu asistentkinju. Kasnije je priznala da su njeni problemi sa besom rezultat zavisnosti od kokaina, što je rešila boravkom u rehabilitacionom centru.

Ali skandali nisu prestali. Godine 2007, nakon što je priznala krivicu za napad na bivšu kućnu pomoćnicu, manekenka je stigla na društveno korisni rad u Njujorku. Naomi Campbell je taj nemili događaj pretvorila u događaj visoke mode. Tom prilikom je nosila brojnne modne kreacije uključujući svetlucavu haljinu Dolce & Gabbana vrednu 300.000 dolara.

Godine 2010. ponovo je bila na sudu zbog javno poznatog suđenja za ratne zločine bivšem liberijskom lideru Charlesu Tayloru. Tvrdilo se da joj je poklonio „krvave dijamante“ nakon zabave u septembru 1997, a Campbell je priznala da je mislila da su to samo „prljavi kamenčići“.

Na kraju, 2010. godine, Naomi Campbell je priznala da traži terapiju zbog problema sa napuštanjem iz detinjstva, što je pokrenulo njenu raniju zavisnost od kokaina. Ovo je označilo novo poglavlje za Kembel. Godine 2013. prekinula je petogodišnju vezu sa ruskim milijarderom Vladislavom Doroninom, svoju poslednju dugotrajnu romansu do danas.

The Face

Potom je potpisala ugovor za mentorstvo nadolazećim modelima u emisiji The Face, njen prvi ulazak u svet rijaliti televizije. Kao što se očekivalo, njen oštar jezik bio je sjajan za televizijm. Međutim mnogi su videli i nežniju stranu samoproglašene „kučke“ iz devedesetih. I što je najvažnije, mlađi modeli poput Adut Akech i Anok Yai sada je rutinski citiraju kao mentorku i zaštitnički uzor. „Ona je kao druga majka,“ rekla je Akech prošle godine.

Dobrotvorni rad

Ali za Campbell, nikada nije bilo reč samo o modi. Tokom godina, stalno i tiho je davala svoj doprinos. Godine 2005. osnovala je Fashion For Relief, koja je pomogla da se prikupi milioni za dobrotvorne svrhe. Njen rad u Africi, počeo je 1993. godine i traje do danas, s Nelsonom Mandelom koji ju je čak nazvao svojom „počasnom unukom“.

Naomi Campbell

Njen dobrotvorni rad uglavnom je ostao izgubljen pod naslovima koji su se bavili njenim problematičnim temperamentom. Međutim, krajem 2019. godine dobila je nagradu Fashion Icon u Royal Albert Hall-u u Londonu, dodeljenu onima koji su iskoristili svoj status za filantropske poduhvate. „Danas sam saznala da sam prva žena obojene kože koja je dobila ovu nagradu,“ rekla je kroz suze.

Naomi Campbell je osoba od izuzetnog uticaja, koja je svojim radom porušila mnoge stereotipe i barijere u svetu mode. Pokazala je da moda ne poznaje rasu, ni godine i utemeljila je put mnogim mladim devojkama koje su pošle njenim stopama. Iako je nekada važila za skandaloznu divu, mi joj to nikada nećemo uzeti za zlo. Naomi Campbell će oduvek važiti za našu omiljenu It girl. Srećan rodjendan Naomi!

Foto: Profimedia, Instagram

Najnovije