Harper's Bazaar Srbija

Klizanje je umetnost: Ovo su favoriti među klizačima na Zimskim olimpijskim igrama

Jedno od najatraktivnijih zimskih takmičenja, uvek i svuda, a ne samo na Zimskim olimpijskim igrama, jeste umetničko klizanje, gde favoriti najčešće dolaze iz Rusije, Japana i Amerike.

Umetničko klizanje je jedan od omiljenihj zimskih sportova, gde individualci, parovi ili grupe izvode skokove, piruete i razne druge figure na ledu, a sve to je praćeno muzikom i predivnim kostimima, koje u poslednje vreme dizajniraju prestižne modne kuće. Klizači se takmiče u više nivoa, a kao i u svakom sportu, najlepša medalja im je ona osvojena na Olimpijskim igrama. Ove godine izdvojilo se nekoliko favorita, kao što su Nathan Chan iz Sjedinjenih Američkih država i Yuzuru Hanyu iz Japana, u individualnoj muškoj konkurenciji, a njihov potencijalni “dvoboj”, mogao bi biti vrhunac Igara. Osim njih dvoijice, obratite pažnju na još neke takmičare. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nathan Chen (@nathanwchen)

Nathan Chen, Sjedinjene Američke Države

Nathan se već istakao na ekipnom takmičenju, gde je osvojio maksimalnih deset bodova za svoju reprezentaciju. Imao je najbolji kratki program među klizačima, a šta od ovog momka možemo da očekujemo u individualnom takmičenju? Chen je rođen 1999. Godine u Salt Lake Citiju, od kineskih roditelja, a ima četvoro braće i sestara. Otac mu je naučnik, a mama prevodilac u medicini. Umetničkim klizanjem bavi se od treće godine. Zapravo, od kada je obuo bele klizaljke svoje sestre. Na prvo takmičenje prijavili su ga kad je imao četiri godine, a na juniorskim takmičenjima učestvovao je od 2007. do 2009. Kako bi bio što bolji u klizanju, trenirao je i balet na i takmičio se na državnim prvenstvima u gimnastici – sedam godina. Trenutno studira Yale, na klasi 2022.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by xpjunx (@xpjunx)

Yuzuru Hanyu, Japan

Jedan od apsolutnih favorita kad je muška konkurencija u pitanju jeste japanski umetnički klizač Yuzuru Hanyu, koji na ovim Olimpijskim igrama planira da ispiše istoriju. Rođen je 1994. godine i već je uspeo da postane dvostruki olimpijski šampion, ali sada u Pekingu želi da ostvari nešto što niko nije – osim da odbrani zlato, on želi da izvede četvorostruki aksel, jedan od najopasnijih skokova u klizanju, sa po četiri okreta u vazduhu. Hanyu je aksel pokušao da izvede na državnom prvenstvu Japana u decembru, ali je doskočio na oba stopala i rotaciju završio na ledu, što je degradiralo skok.

Kamila Valieva, Rusija 

Kamila Valieva ima samo petnaest godina i već je velika zvezda u svojoj zemlji, u kojoj je slave posle osvajanja najsjajnijeg odličja u umetničkom klizanju u timskom takmičenju. Ona je prva takmičarka koja je uspela da izvede potpuni četvorostruki skok, a na ovim Olimpijskim ušla je istoriju – postala je prva klizačica ikad koja je izvela potpuni četvorostruki skok u olimpijskoj konkurenciji. Izvela ih je dva, ali kad je pokušala treći, pala je, što nikako nije umanjilo njen rezultat jer i dalje drži svetski rekord. 

Anastasia Mishina i Alexandr Galiamov, Rusija 

Petak je bio prvi dan umetničkog klizanja na Zimskim olimpijskim igrama, a par o kome su mediji pisali odmah nakon takmičenja jesu Rusi, Mishina i Galiamov. Iako su bili apsolutni favoriti za pobedu, od deset sudija koji su ih nagradili sa najviim ocenama, američki sudija im je dao najmanje poena, u korist kineskom paru, koje je čak i kineski sudija nagradio sa manje. Mishina i Galiamov su glavni su kandidati za zlato u miksu, iako osle prvog dana imaju minimalan zaostatak u odnosu na kineski par. Obratite pažnju na ovaj mladi par, o njima će se tek pisati. 

Tekst: Jelena M. 

Fotografije: Profimedia, Instagram 

 

 

 

Najnovije