Kako da pomognete žrtvama zemljotresa u Turskoj i Siriji

Kojoj organizaciji da uplatite novac, šta da donirate, gde da nosite ćebad, odeću i lekove.

Sedam dana posle razornog zemljotresa u Turskoj i Siriji, potresi ne prestaju, a broj umrlih, povređenih i nestalih raste. Prema poslednjim podacima poginulo je preko 33 hiljade ljudi, povređeno sto hiljada, razmešteno preko million, a najmanji broj osoba koje je sve ovo pogodilo iznosi 24 miliona.

Spasioci iz celog sveta, i iz naše zemlje, otišli su na Bliski istok, gde su u toku akcije spasavanja i prikupljanja pomoći ugroženima. Sedmi dan nakon katastrofe i dalje izvlače preživele, ali uporedo sa naporima spasilaca da izvuku još ljudi, pažnju je neophodno usmeriti i na one koji su ostali bez doma (procenjuje se da je to samo u Siriji pet miliona ljudi).

Mnogo je dece, povređenih i starih koji su napolju, a  neophodni su im lekovi i hrana, kao i odeća i đebad jer su temperature ispod nule, u nekim oblastima čak i tokom dana. Lekari i medicinske sestre pružaju zdravstvenu negu van šatora, često na parkingu bolnica jer zgrade nisu bezbedne i ne samo u ljudstvu, u ovom trenutku je građanima Turske i Sirije neophodna pomoć iz celog sveta.

Stanovnici Srbije humanost mogu da pokažu donacijama preko Crvenog krsta, Ambasade Turske, Ambasade Sirije i UNICEF-a, kao i brojnih lokalnih udruženja i organizacija za prikupljanje pomoći. 

Kako da pomognete?

Crveni krst 

Crveni krst Srbije otvorio je namenski račun: NLB Komercijalna banka AD Beograd; Broj računa: 205-32824-71, poziv na broj: 6046-355 0000, sa naznakom da je svrha uplate pomoć žrtvama zemljotresa u Turskoj i Siriji.

Ambasada Turske

Turska ambasada u Beogradu na društvenim mrežama objavila je spisak potrebnih stvari, kao i adrese gde se se u Beogradu i Nišu može predati roba i tekući račun za uplatu novca.

Sve informacije možete pronaći na sledećem linku – ovde. 

Ambasada Turske je navela spisak potrebnih stvari: konzervirana hrana, hrana za bebe, pelene, sredstva za higijenu i čišćenje, ulošci, zimska odeća i obuća (za decu i odrasle), satori, kreveti, dušeci za šatore, ćebad, vreće za spavanje, plinske peći i grejalice, plinske boce, termosi, ručne lampe, eksterne baterije.

Ambasada Sirije

U četvrtak, 9. februara oglasila se i ambasada Sirije u Beogradu obavestivši zainteresovane da pomoć, isključivo novčanu, mogu direktno da predaju u prostorijama njihove zgrade. Svi koji žele da doprinesu humanitarnoj akciji mogu da posete Ambasadu Sirije tokom svih sedam dana u nedelji na adresi Serdar Jola 12 u Beogradu. Ambasada će, kako je saopšteno, zvanično evidentirati donacije nakon izdavanja zvanične priznanice.

Za sva dodatna pitanja tu je službeni mejl ambasade: ambasada.sirije@mts.rs, kao i mejl konzularnog odeljenja syremb.consular@mts.rs

UNICEF 

Novčanu pomoć, donaciju možete uplatiti na račun UNICEF-a u Srbiji u banci Intesa, na broj računa: 160-666-18, svrha uplate: 0123 – Pomoć deci i porodicama u Siriji i Turskoj ili preko sajta donacije.unicef.rs.

O svemu više na sajtu UNICEF-a

Privredna komora Srbije 

Privredna komora Srbije takođe je pozvala kompanije, svoje članice, da se u “skladu sa mogućnostima” uključe u humanitarnu akciju.

Fotografije: Profimedia 

 

Najnovije