Harper's Bazaar Srbija

Kako stimulisati maštovitost

Harper's BAZAAR Junior istražuje

Mašta kao vitalni aspekt razvoja dece, podstiče radoznalost, kreativnost i razvija veštine rešavanja problema. Zato je važno podsticati je, posebno u ranim godinama života mališana. Mašta nudi beskrajne mogućnosti za razvoj deteta, proširujući njihovo znanje i razumevanje sveta. Povećava samopouzdanje, intelektualni rast i jezičke veštine. U tom procesu, igranje ima važnu ulogu, jer omogućava mališanima da eksperimentišu sa situacijama iz stvarnog života, pripremajući ih za buduće uloge i odgovornosti.

Istražili smo korak po korak, kako da im stimulišete maštovitost.

Čitanje knjiga i pričanje priča o divnim mestima i stvorenjima. Razgovarajte o pričama i slikama sa svojim mališanom ili ga pitajte šta misle da bi se sledeće moglo dogoditi.

Crtajte i žvrljajte bojicama na papiru i pustite dete da crta iz svoje mašte.

Umesto odgovora, postavite pitanje – Na primer, na pitanje Mama, da li je drveće živo?, odgovorite Šta ti misliš, ljubavi? To ne znači da nećemo detetu nešto zanimljivo ispričati, dati savet, ali je dragoceno da deca umeto da odmah očekuju gotova rešenja, da ih stimulišemo da prvo sami pobaju da dođu do odgovora. Na taj način će izgraditi svoj stav i mišljenje, jer ne mora da znači da je jedino naš stav validan.

Pospešujte govor i glumu  – Pustite deci da sa vama podele utiske o različitim stvarima. Igranje različitih uloga, od superheroja, životinja, pomoći će deci da mnogo toga nauče o likovima u koje se maskiraju, da osmisle scenarija, kostime i scenografiju. Oblačenje i igranje pretvaranja počinju sa oko 15-18 meseci. Vaše dete bi moglo uživati u pretvaranju da je odraslo, koristeći rekvizite poput stare odeće i šešira. Na primer, vaše dete može da zamisli da vozi autobus ili služi u prodavnici. A kada vaše dete napuni dve godine, moglo bi da se pretvara da kuva večeru koristeći lišće i travu koje je pronašlo u dvorištu, ili da igra ulogu mame, a vi da budete beba. U isto vreme, vaše dete će takođe početi da stvara sopstvene priče i igre za pretvaranje.

Slušanje muzike svih vrsta može navesti dete da zamišlja fantastične stvari poput letenja ili plutanja u svemiru, a to izraziti pevanjem, plesom i pokretom uz omiljene pesme i rime.

Pustite dete da se isprlja – Kopanje peska, građenje blatom ili ceđenje boje između prstiju na rukama i nogama aktivnosti su koje deca obožavaju a roditelji im uglavnom brane s obrazloženjem da će se isprljati. Naravno, to je pogrešno, jer stvari se mogu oprati, a ono što dete takvom igrom dobija je dragoceno. A tu je i prskanje vodom, što deca obožavaju.

Foto: Unsplash

Najnovije