Harper's Bazaar Srbija

Milan Marić: Teško jeste, ali je vredno

Kreativnost obuhvata više od sposobnosti otkrivanja i predstavljanja originalnih ideja, ona je oduvek podrazumevala i hrabrost da se njome bavite, a posebnu dozu hrabrosti iziskivala ukoliko odlučite da čin kreativnosti pretvorite u svoju profesiju.

Čin kreativnosti može biti veličanstven i inspirativan, poput stvaranja prelepe slike ili dizajniranja inovativne kampanje. Međutim, ideja ne mora biti striktno umetnička ili ona koja menja svet da bi se smatrala kreativnom. Život od nas zahteva svakodnevna dela genijalnosti i nova rešenja. Naime, svako od nas poseduje određenu količinu kreativnosti, iako toga možda nije svestan.

Međutim, ono što kreativce po volji izbora, izdavaja od ostalih, jeste prepoznavanje ove veštine kao dominantne u sklopu ličnosti, te potreba i želja da se njome bave.

Takođe, kretivnost je retko smatrana važnom stavkom koju neko može da poseduje, lepom da, ali nikako ne neophodnom.

Zato je izbor da kreativnost bude svakodnevni deo vašeg života i stvaralaštva, poseban čin hrabrosti, koji su mnogi izabrali uprkos želji svoje okoline, a kao jedini način da ostanu dosledni i iskreni prema sebi. Razlog zbog koga su načinili najbolji mogući izbor i zbog koga su naposletku i uspeli.

U našem serijalu, brojni kreativci sa domaće scene tu su da sa vama podele suštinu svog kreativnog puta i inspirišu vas da od njega ne odustanete, jer bez novih, lepih i originalnih ideja koje kreativni umovi donose, ovaj svet bi bio jednodimenzionalno i prilično otužno mesto.

Baš kao što je Pablo Picasso rekao kada je pokušao da definiše umetnost, isti princip mogao bi da se primeni na kreativnost bilo kog oblika: “Svrha kreativnosti je da spere prašinu svakodnevice sa naših duša”, zaključak sa kojim bi se svi gosti ove rubrike svakako složili.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Milan Maric (@eugensmesni)

Jedan od naših prvih gostiju, kreativni dar prikazao nam je još tokom svojih ranih dvadestih, igrajući u predstavi Bitef teatra “Radnici umiru pevajući”, potom na red dolaze lektire Jugoslovenskog dramskog pozorišta “Sumnjivo lice”, “Gospođica”, da bi nas par godina kasnije u potpunosti osvojio u “Lorencaču”. Paralelno sa pozorišnom, razvijaju se i njegova televizijska i filmska karijera, koju ispisuje kao Dovlatov, Luka i naravno Toma.
Njegove uloge jake su, autentične i neće vas ostaviti ravnodušnima, baš kao ni njegovi životni stavovi, on je naravno Milan Marić.

1. Od ideje do realizacije (koliko rada i kakvog), šta smatraš da ti je najviše pomoglo?

Mislim da je najbolji preduslov da voliš to što radiš, a da onda ne moraš nužno da znaš šta ti je cilj, već da se puštaš u proces rada. Meni je proces proba najzanimljiviji, jer se tu stvari razlažu na najsitnije detalje, a kako se približava kraj procesa, onda te detalje spajaš u neku veliku sliku. Kao da komponuješ sopstvenu ulogu, i onda na kraju samo malo doteruješ i menjaš one delove za koje osetiš da ne pripadaju celini. A rad u mom poslu, pored fokusa i posvećenosti, podrazumeva i mogućnost prepuštanja i ispitavanje sebe i svega onoga što nosiš u sebi.

2. Najbolji savet koji si dobio i zašto smatraš da je baš on uticao na tebe? Da li se sećaš momenata kada si ga primenio u praksi – možeš li nam otkriti više o tome?

Uh, mnogo korisnih saveta sam dobio. Neki od njih su da “budem svoj” uvek, ali da to ne znači da sebe ne preispituješ i da si uvek u pravu, već da imaš kontakt sa sobom. A ima i jedan koji sam milion puta čuo od oca “Prvo skoči, pa reci hop”. Mada, sa tim savetom se mora biti oprezan. Moraš sebe pustiti nekada da malo i poletiš, nema ničeg lošeg u tome. Ali, samo ponekad.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Milan Maric (@eugensmesni)

3. Šta radiš kada želiš da odustaneš?

Nisam neko ko lako odustaje, već neko ko pokuša sve, ali baš sve, i onda ako vidim da to nema smisla i da se neće ništa promeniti, tek onda odustajem. 

4. Knjiga, sajt, tool koji ti je najviše pomogao i kako?

Prijatelji, knjige, filmovi, terapija i dosada su moje tajno oružje u borbi sa sobom i sa svetom oko mene. Prijatelji kao podrška i oslonac, knjige i filmovi kao tuđ pogled na svet, odnose i probleme, a terapija kao moj odnos prema meni. A dosada je mnogo bitna jer su to trenuci u kojima puštam svoju maštu da radi i da se razvija.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Milan Maric (@eugensmesni)

5. Umetnik/umetnica koji su te najviše inspirisali u karijeri i zašto baš oni?

Ima ih mnogo i teško mi je da izdvojim jednog ili dvoje, a mislim i da nema potrebe to raditi. Mnogo je bitnije znati šta raditi sa tom motivacijom i kako je pretvoriti u nešto konstruktivno i konkretno.

6. Koliko je teško, zašto je teško i zašto je vredno odricanja?

Teško jeste, ali je vredno. Ne znam još uvek zašto, ali sam siguran da jeste. 

 

Tekst: Maja Bunčić

Naslovna ilustracija: Marija Pecić

Foto: Nebojša Babić

 

Najnovije