Marija Pecić: Pretrpavanje poslom ubica je autentičnosti

Kreativnost obuhvata više od sposobnosti otkrivanja i predstavljanja originalnih ideja, ona je oduvek podrazumevala i hrabrost da se njome bavite, a posebnu dozu hrabrosti iziskivala ukoliko odlučite da čin kreativnosti pretvorite u svoju svakodnevicu.

Čin kreativnosti može biti veličanstven i inspirativan, poput stvaranja prelepe slike ili dizajniranja inovativne kampanje. Međutim, ideja ne mora biti striktno umetnička ili ona koja menja svet da bi se smatrala kreativnom. Život od nas zahteva svakodnevna dela genijalnosti i nova rešenja. Naime, svako od nas poseduje određenu količinu kreativnosti, iako toga možda nije svestan.

Međutim, ono što kreativce po volji izbora, izdavaja od ostalih, jeste prepoznavanje ove veštine kao dominantne u sklopu ličnosti, te potreba i želja da se njome bave.

Takođe, kretivnost je retko smatrana važnom stavkom koju neko može da poseduje, lepom da, ali nikako ne neophodnom.

Zato je izbor da kreativnost bude svakodnevni deo vašeg života i stvaralaštva, poseban čin hrabrosti, koji su mnogi izabrali uprkos želji svoje okoline, a kao jedini način da ostanu dosledni i iskreni prema sebi. Razlog zbog koga su načinili najbolji mogući izbor i zbog koga su naposletku i uspeli.

U našem serijalu, brojni kreativci sa domaće scene tu su da sa vama podele suštinu svog kreativnog puta i inspirišu vas da od njega ne odustanete, jer bez novih, lepih i originalnih ideja koje kreativni umovi donose, ovaj svet bi bio jednodimenzionalno i prilično otužno mesto.

Baš kao što je Pablo Picasso rekao kada je pokušao da definiše umentost, isti princip mogao bi da se primeni na kreativnost bilo kog oblika: “Svrha kreativnosti je da spere prašinu svakodnevice sa naših duša”, zaključak sa kojim bi se svi gosti naše rubrike svakako složili.

Do sada bi već trebalo da vam je preoznatljivo njeno ime – Marija Pecić, ukoliko nije onda je to njen Instagram “nick” @ascoolaskimdeal, a sasvim sigurno to je na prvi pogled jednostavna tipografija, jedna reč ili nekoliko – ali uvek perfektan vizual i stanje svesti koje ne biste baš umeli tačno da opišite, no ona jeste. Kao poklon svima nama, ilustrovala ga je odgovarajućim bojama, slovima, detaljima. Marija Pecić poznata nam je kao grafička dizajnerka, oblast koju je svojim talentom vešto savladala, ali u dizjanu je zapravo našla sklonište, po struci je arhitekta. Za sebe kaže da voli kombinaciju crvene i roze, bajadere i vožnju bicikla. San joj je da kad poraste bude srećna. Trenutno živi u Beogradu i radi najbolje što zna, a u prilog tome da je ono što radi više nego dobro, govori i činjenica da smo upravo Mariju odabrali da bude ilustartorka našeg serijala “Kreativci za kreativce”, u kome je sa zadovoljstvom ugošćujemo.

1. Od ideje do realizacije (koliko rada i kakvog), šta smatraš da ti je najviše pomoglo?

Nemanje plana. Nemam rutinu, štaviše trudim se da je nemam jer smatram da mi ne koristi u poslu. Bitno mi je da mogu da reagujem u trenutku. Pre mi je bilo smešno kada pročitam ili čujem da neko sa sobom uvek nosi papir i olovku, ali to je za mene danas sav smisao. Ako ne zapišem i nacrtam odmah – nije se desilo i neće se desiti. Imam doduše jedno pravilo – kada naiđe inspiracija (prilika), iscedi je do kraja. Inspiracija je nezgodna stvar, nikada ne znaš kada će se i kako vratiti.

2. Najbolji savet koji si dobila i zašto smatraš da je baš on uticao na tebe? Da li se sećaš momenata kada si ga primenila u praksi – možeš li nam otkriti više o tome?

Nazovimo to savetom iako je zapravo citat Doris Lessing na koji sam naišla pre više od 10 godina: “Whatever you’re meant to do, do it now. The conditions are always impossible.”

Vremena se menjaju i ja se menjam, ali ovo ostaje istina.

3. Šta radiš kada želiš da odustaneš?

Odustanem. Dva koraka nazad mogu biti i zalet 🙂

U kreativnom procesu najbitnije je dati sebi prostora. Potpuno je razumljivo da svi mi želimo više posla i više mogućnosti, međutim u mom slučaju uvek se nekako ispostavi da je pretrpavanje poslom ubica autentičnosti. NE je iz raja izašlo.

4. Knjiga, sajt, tool koji ti je najviše pomogao i kako?

Žarko želim da izmislim alternativni odgovor na ovo pitanje, ali ruku na srce Pinterest mi je spasio život i dan više puta nego što bih to želela da priznam. Ipak, najviše inspiracije i “pomoći” pronalazim u muzici i u razgovoru sa ljudima onda kada uopšte ne tražim inspiraciju. Kada se osećam zaglavljeno, promena fokusa čini čuda.

5. Umetnik/umetnica koji su te najviše inspirisali u karijeri i zašto baš oni?

Agnes Martin. Kada sam se prvi put susrela sa njenim likom i delom danima sam istraživala i čitala. Fascinira me umetnost koja u meni izaziva osećaj spokoja, a to će zauvek biti Agnes. Što se mojih savremenika tiče, uživam u radu Michael Dumontiera i Neil Farbera čije radove možete pogledati na instagram stranici @m_d_n_f

6. Koliko je teško, zašto je teško i zašto je vredno odricanja?

Ne osećam da je teško. Ponekad pomislim da nije lako 🙂 A vredno je odricanja sve što čini život podnošljivijim.

Intervju: Maja Bunčić

Naslovna ilustracija: Marija Pecić

Foto: Privatna arhiva

Najnovije