Anouk Aimée, francuska filmska ikona, preminula u 92. godini

Posebno priznanje njenom radu odala je i modna kuća CHANEL, koja je u svojoj kampanji ponovila ključne scene iz filma „Čovek i žena“.

Anouk Aimée

Anouk Aimée, oskarom nominovana francuska glumica poznata po svojoj eleganciji i hladnoj sofisticiranosti, preminula je u utorak u 92. godini. Njena smrt potvrdila je njena ćerka, Manuella Papatakis, putem Instagram objave: „Sa mojom ćerkom Galaad i mojom unukom Milom, sa velikom tugom objavljujemo odlazak moje majke Anouk Aimée. Bila sam pored nje kada je preminula jutros u svom domu u Parizu.“

Aimée, pravim imenom Nikola Françoise Florence Dreyfus, rođena je 27. aprila 1932. godine u Parizu. Odrasla je u umetničkoj porodici; njen otac Henry Murray bio je glumac, a majka Geneviève Sorya takođe je bila glumica. Aimée je započela svoju karijeru u mladosti, debitovala je sa samo 14 godina u filmu Henrija Calefa „La Maison sous la mer“ (1947).

Anouk Aimée

Njena karijera bila je ispunjena nezaboravnim ulogama u nekim od najznačajnijih filmova evropske kinematografije. Njena uloga u filmu „Čovek i žena“ (1966) Claudea Leloucha donela joj je nominaciju za Oskara za najbolju glumicu, a film je osvojio Oskare za najbolji originalni scenario i najbolji strani film. Aimée je igrala asistentkinju produkcije u filmskoj industriji koja se zaljubljuje u vozača trkačkih automobila, kojeg glumi Jean-Louis Trintignant. Film je bio veliki komercijalni uspeh i postao je jedan od klasika francuskog novog talasa.

Uloga Aimée u filmu „Slatki život“ (1960) Federica Fellinia takođe je bila značajna. U ovom filmu, Aimée je igrala Maddalenu, bogatu i apatičnu ženu koja privlači pažnju novinara kojeg igra Marcello Mastroianni. Njena izvedba u „8½“ (1963), još jednom Fellinijevom remek-delu, donela joj je dodatno priznanje i pohvale kritike. U tom filmu, Aimée je igrala Luisu, ženu režisera koji prolazi kroz profesionalnu i ličnu krizu.

Anouk Aimée

Jedna od njenih nezaboravnih uloga bila je i u filmu „Lola“ (1961) Jacquesa Demya, gde je igrala naivnu i zavodljivu kabare pevačicu. Aimée je ponovila ulogu Lole u Demyjevom filmu iz 1969. godine, „Model Shop“.

Njena glumačka karijera bila je ispunjena raznovrsnim i izazovnim ulogama, uključujući i belgijski film „Un Soir, un train“ iz 1968. godine i film „Justine“ (1969). Aimée je takođe dala nezaboravnu izvedbu u filmu „A Leap in the Dark“ (1980) , za koji je osvojila nagradu za najbolju glumicu na filmskom festivalu u Kanu.

Posebno priznanje njenom radu odala je i modna kuća CHANEL, koja je u svojoj kampanji ponovila ključne scene iz filma „Čovek i žena“. Virginie Viard, kreativna direktorka CHANEL-a, bila je inspirisana ovim kultnim filmom i želela je da oda počast njegovoj senzualnosti i lepoti. Kampanja, koju su režirali Inez & Vinoodh, ponavlja neke od originalnih sekvenci sa Penelope Cruz i Bradom Pittom u glavnim ulogama. Cruz je ambasador CHANEL-a od 2018. godine, dok Pitt sa mnogo delikatnosti oličava pocrvenelog čoveka u kampanji.

Anouk Aimée

CHANEL torba, koja se pojavljuje u originalnom filmu kao deo garderobe Anouk Aimée, postala je simbol ljubavi i hrabrosti. U kampanji, Penelope Cruz nosi ovu legendarnu torbu, koja prenosi osećaj slobode i elegancije.

Aimée je bila udata četiri puta i iza sebe je ostavila ćerku Manuelu Papatakis. Njena karijera bila je ispunjena mnogim priznanjima, uključujući počasnog Cezara (2002) i počasnog Zlatnog medveda (2003). Anouk Aimée će se pamtiti kao jedna od najvažnijih figura evropske kinematografije, čiji je rad inspirisao mnoge generacije glumaca i umetnika.

Foto: Profimedia

Najnovije