Harper's Bazaar Srbija

Istorijski ugovor je postignut: Štrajku holivudskih scenarista i glumaca nazire se kraj

„Ovaj dogovor je izuzetan“

Holivud konačno može da odahne.

Lideri sindikata scenarista i pisaca (WGA) i šefovi studija u Holivudu postigli su okvirni dogovor o okončanju štrajka scenarista – koji je uzeo težak danak filmskoj industriji – nakon skoro pet meseci, iako još nije došlo do dogovora studija i glumaca koji štrajkuju.

Udruženje pisaca Amerike objavilo je dogovor u zajedničkoj izjavi s Alijansom filmskih i televizijskih producenata (AMPTP), grupom koja u pregovorima predstavlja studije, servise za striming i produkcijske kompanije.

”WGA je postigao provizorni sporazum s AMPTP-om. Ovo je omogućila trajna solidarnost članova WGA i izvanredna podrška naše braće i sestara iz sindikata, koji su nam se pridružili na linijama za proteste više od 146 dana”, navodi se u mail-u koji je sindikat poslao svojim članovima.

Dogovor sa studijima

U poruci esnafa o predloženom dogovoru, navodi se da detalji tek treba da budu finalizovani, i da se štrajk još ne prekida, ali „od danas obustavljaju piketing (oblik kolektivne akcije radnika)“.

Ali u poruci članovima, pregovarački komitet sindikata je zatražio strpljenje u vezi sa detaljima nagodbe. „Ono što nam sada preostaje jeste da osiguramo da sve što smo dogovorili bude uneto u konačni ugovor“, saopštio je sindikat. „Iako jedva čekamo da sa vama podelimo detalje onoga što je postignuto, ne možemo to da učinimo dok ne bude stavljena tačka na ‘i’“, dodaje se.

Pored pitanja u vezi sa honorarima, scenaristi su u strahu i zbog rastućeg uticaja veštačke inteligencije koja bi mogla da ih zameni. Rukovodstvo Udruženja pisaca Amerike i članovi sindikata treba da sklope trogodišnji ugovor sa Alijansom filmskih i televizijskih producenata, krovnom grupom koja predstavlja studije poput Diznija, Netfliksa i Amazona, pre nego što se vrate na posao.

Pregovori se takođe tiču i nivoa kadrova i posebnih naknada koje pisci dobijaju za popularne striming emisije. Oni se žale da su te finansijske kompenzacije samo delić zarade koju bi dobili od emitovanja televizijskih šou programa. Mnogi povezani poslovi su takođe ugroženi, poput ugostitelja, dobavljača kostima, stolara i snimatelja.

Ovo je najduži štrajk koji je pogodio Holivud u poslednjih nekoliko decenija, izazvavši obustavu većinu filmske i televizijske produkcije.

Zbog spora je obustavljeno snimanje nekih od najboljih američkih serija poput The Last of Us, Milijarde (Billions), Čudnije stvari (Stranger Things), The Handmaid’s Tale, Hacks, Severance, Yellowjackets, Abbott Elementary, Marvelov Blejd (Blade), kao i pojedine popularne zabavne TV emisije.

Foto: Profimedia

Najnovije