Harper's Bazaar Srbija

Kuda za vikend: Sva gradska dešavanja na jednom mestu

Predlažemo šta da gledate, čitate i slušate u danima koji su pred nama.

Scena iz filma Living koji možete pogledati na Festu 

Počeo je  Fest! I to je jedino dešavanje kojem u potpunosti treba da se posvetite u narednim danima – ovogodišnje 51. izdanje, koje se odigrava od 24. februara do 5. marta, nudi preko 100 premijernih ostvarenja. Već smo vam predložili  filmove koje ne smete propustiti ove godine, a sada vam savetujemo da izađete napolje, iskoristite sunčanu subotu (za nedelju je najavljeno zahlađenje, što istinske filmofile sigurno neće sprečiti da izađu iz kuće) i u nekom od bioskopa odaberete nešto sa filmskog menija. U međuvremenu, s obzirom na to da se sve dešava u centru grada, prošetajte do Kulturnog centra Beograd i pogledajte interaktivnu izložbu Igora Simića (to možete učiniti samo do 5. marta) i posetite Dom omladine gde možete da učestvujete u razmeni ploča & CD-ova. 

Izložbe 

Na vezi, bezveze (Instant but distant), Igor Simić

Galerija Poodrum

Tokom dvomesečnog karantina i vanrednog stanja zbog izbijanja pandemije u 2020. godini, Igor Simić je svoj život i interakciju na internetu počeo da štampa na raznobojnom kancelarijskom papiru i po njemu intervenisao crtežom. Kako je crtež u umetničkoj praksi Simića povezan sa njegovim iskustvom rada u novinama Univerziteta Kolumbija (Njujork) kao politički karikaturista, crteži predstavljeni na izložbi početna su tačka za razmišljanje o izložbi kao celini, celovitoj prostornoj instalaciji. Video-instalacije, originalna muzika, atmosfera otuđenja i hajpa, i ironični crteži upućuju na autorov permanentan, dugotrajan pokušaj traženja smisla globalnog, digitalnog, umreženog života, čime integriše komunikacijske medije u svoje kinematografske instalacije, mešajući tehnike dokumentarnog, spekulativnu fikciju i (neretko) naraciju u prvom licu.

Fotografija: Nemanja Knežević/KCB

Pozorište 

Ne igraj na Engleze, Beogradsko dramsko pozorište, subota & nedelja od 20 sati

Uloge: Andrija Kuzmanović, Aleksandar Radojičić, Marko Gvero

Rediteljka: Staža Koprivica 

Tekst: Vladmir Đurđević 

Kada je krajem 2007. godine predstava Beogradskog dramskog pozorišta “Ne igraj na Engleze” doživela svoju premijeru, postala je nešto što se kladioničarskim rečnikom zove dark hors: naizgled slabašni trkaći konj o kome niko ništa ne zna i nikome nije jasno otkud on tu, ali evo ga – pobeđuje. Zasluga za enorman uspeh ove minijaturne predstave pripada pre svega Vladinom tekstu. Osnovna situacija je genijalna u svojoj jednostavnosti: tri ortaka se klade na istu tekmu, sva trojica različito, svakom zavisi život od rezultata. Magični broj tri nalazi se i u činjenici da na sceni pratimo tri jedinstva: jedinstvo mesta, vremena i radnje. Pratimo raspad tridesetogodišnjeg prijateljstva zbog gluposti u realnom vremenu. Uglavnom je prilično smešno. Sve do trenutka kada više ništa nije smešno. Retke su predstave koje mogu svakom da izmame emociju, a ova je nesumnjivo to umela. Sada, petnaest godina kasnije, ceo jedan život kasnije (neko bi rekao), skoro sve se promenilo. Fudbal se promenio, klađenje se promenilo, pozorište se promenilo, i… Pa, mi smo se najviše promenili. Marka, to jest Piksija, smo izgubili, a sa njim ogroman i nenadoknadiv deo tih dragih Engleza iz 2007. Jedino što je ostalo isto je briljantno jednostavna priča: tri ortaka se klade na istu tekmu, sva trojica različito, svakom zavisi život od rezultata. A dobre priče uvek treba iznova pričati, jer iz njih svi iznova učimo, napisala je povodom ponovnog postavljanja predstave Ne igraj na Engleze, u kojoj su prvobitno igrali Marko Živić, Danijel Sič i Ivan Tomić, rediteljka Staša Koprivica. 

Fotografija: Dragana Udovičić/BDP

Dešavanje 

Velika berza ploča & CD-ova, Dom omladine, 26. februar (nedelja), od 10 do 14 sati 

Ovo je važan kulturni događaj za sve ljubitelje vinila, ali i onih koji su muziku slušali na CD-ovima. Možete samo da prošetate do Doma omladine i odaberete poklon za dragu osobu, ali možete i da učestvujete u razmeni i prodaji. Posetioci i izlagači imaće priliku da u prijatnom i klimatizovanom prostoru razmenjuju i prodaju polovna, kao i dobro očuvana originalna izdanja na pločama i diskovima (CD, DVD i Blurej).

Serija 

Fleishman is in Trouble, Disney +

Miniseriju u kojoj glume Jesse Eisenberg, Claire Danes i Lizzy Caplan od sada možete gledati na streaming platformi Disney +. Prema mišljenju publike i kritičara, pred vama je jedna od najboljih serija u 2022, a koja se bavi životom Tobyja Fleishmana, nedavno razvedenog muškarca iz Njujorka. On je otac dvoje dece, o kojoj sad mora sam da brine jer je njegova bivša supruga, Rachel, jednostavno nestala. Ukoliko ste u potrazi za sadržajem koji se na duhovit, ali dopadljivo intelektualan način bavi temama kao što su prekidi ljubavnih veza, razvod, krizama srednjih godina, neostvarenim potencijalima, tugom ili dejtovanjem u Njujorku, ovo je serija za vas.

Knjiga 

Big Sur, Jack Kerouac 

Stekavši veliku slavu nakon objavljivanja romana Na putu, Kerouac je bio na ivici nervnog sloma i rešio je da se povuče u kolibu u Big Suru na obali Kalifornije. Ravnodušan prema onome što mu su mu ogromna zemlja i njena divlja priroda imale da ponude, pribegao je ponovo svom omiljenom demonu – alkoholu. Ovo je Kerouacov stilski najzreliji roman u kojem se njegov književni alter ego bori sa sumnjom, alkoholom i željom za samouništenjem, ovo je njegovo je najličnije, najiskrenije delo. Ujedno, ovo je i portret čitave jedne generacije u američkoj kulturi druge polovine 20. veka. Na početku drzak, raspojasan, bezobziran, frenetičan, Kerouacov stil s vremenom postaje poetičan, autorefleksivan, slikovit i asocijativan odraz veoma ličnih doživljaja sveta, njegove lepote i sopstvenog bola. Ovaj roman u potpunosti odražava piščevo unutrašnje i književno sazrevanje.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Laguna (@laguna_knjige)

Tekst: J. M. 

Fotografije: Promo, Instagram

Najnovije