Počinje FEST, a ovo su filmovi koje ne smete propustiti

Tar, Women Talking i Bones and all, predstavljamo hit ostvarenja koja treba da gledate.

Oni koji danas imaju manje od četrdeset godina navikavani su na FEST kao na svakodnevnu životnu činjenicu poput vode, struje, radija i televizije, pisao je Milan Vlajčić u knjizi Fest, odbrojavanje povodom trideset godina festivala.

Ove godine Fest obeležava 51. godinu postojanja, a donosi preko 100 premijernih filmskih ostvarenja, kao i značajne goste iz svetske kinematografije – ovogodišnja zvezda Festa je glumica Nastassja Aglaia Kinski. 

Karakteristično za ovogodišnje izdanje jeste veliki broj ženskih autora, a mi predstavljamo neke od filmova koje, jednostavno, morate da gledate. Izdvajaju se ostvarenja kao što su Tar, koji je nominovan za 6 Oskara, Razgovori žena sa dve nominacije za prestižnu nagradu Američke filmske akademije, britanska drama Živeti sa Billijem Nighyjem u glavnoj ulozi… Predstavljamo 15 dragulja, iako bismo mogli još sedamdeset. 

Kosti i sve (Bones and all)

Ovo je poslednji, ali već kontroverzni film vodećeg italijanskog autora svoje generacije, Luce Gudagnina, koji je svetsku premijeru imao u Veneciji, gde je nagrađen Srebrnim lavom za režiju i Nagradom “Marčelo Mastrojani” za najboljeg mladog glumca/glumicu koju je osvojila Taylor Russel. Osim nje u ovom ostvarenjju glavnu ulogu igra i Timothée Chalamet, a ovo je jedan romantični horor o “identitetu” i društvenim “izgnanicima”, kako je Guadagnino opisao svoje dvoje glavnih junaka – Maren i Lija, dvoje neobičnih saputnika i usamljenika, koji zajedno kreću na putovanje po američkom srednjem zapadu osamdesetih godina prošlog veka.

Prokleti ne plaču 

Francusko-marokanski film, koji će otvoriti Glavni takmičarski program jedan je od najboljih u protekloj godini, ocenio je Jugoslav Pantelić, umetnički direktor Festa.  Reč je o filmu britanskog autora marokanskih korena, Fajzala Bulife, snimljenom u francusko-marokanskoj produkciji. Radnja je smeštena u Maroko i prati odnos samohrane majke i njenog sina tinejdžera. Njih dvoje se sele s mesta na mesto, u pokušaju da pobegnu od skandala u koje ona stalno upada. Dolazak u Tanger nudi im priliku za novi početak, ali i stavlja njihov odnos u iskušenje.

Tar

Film Todda Fielda, već smo pomenuli – nominovan za šest Oskara, govori o svetu savremene klasilne muzike, a fokusira se na Lidiju Tar, koja se smatra jednom od najvećih živih kompozitora-dirigenta i prvom ženom glavnom dirigentkinjom velikog nemačkog orkestra. Igra je Cate Blanchett, koja je upravo osvojila nagradu BAFTA za glavnu žensku ulogu u ovom ostvarenju.

Nevini (L’Innocent)

Film koji je režirao glumac Louis Garrel (u njemu i igra) zajedno sa Roschdy Zem, Anouk Grinberg, Noémie Merlant, Jean-Claudeom Pautotom. Abel poludi kada sazna da se njegova šezdesetogodišnja majka Silvi sprema da se uda za čoveka koji je u zatvoru. Uz pomoć svoje najbolje prijateljice Klemans, on će učiniti sve što je potrebno da je zaštiti. Ali susret sa Mišelom, njegovim novim očuhom, može da mu ponudi novu perspektivu…

Razgovori žena

Film je režirala Sarah Polley (sećate je se kao devojčice Sare iz hit serije Put za Avonlea), a u glavnim ulogama su fantastične Rooney Mara, Claire Foy, Jessie Buckley, Judith Ivey, Ben Whishaw, Frances McDormand. Radnja filma govori o grupi žena, smeštenih u izolovanu versku zajednicu, koje se bore sa tim da pomire svoju veru sa nizom seksualnih zlostavljanja koje su počinili muškarci iz kolonije.

Živeti

Film Olivera Hermanusa, smešten je u London 1953. godine – grad koji se još uvek oporavlja od Drugog svetskog rata. Veteran državne službe Vilijams je samo zupčanik u gradskoj birokratiji. Pošto je zatrpan papirima u kancelariji i usamljen kod kuće, njegov život se čini praznim i besmislenim. Međutim, kada čuje neočekivanu medicinsku dijagnozu, Vilijam biva primoran da realno sagleda stanje svog dotadašnjeg života i da se najzad oseti ispunjeno. U glavnim ulogama su Bill Nighy, Aimee Lou Wood, Alex Sharp, Tom Burke, Adrian Rawlins, Hubert Burton, Oliver Chris, Michael Cochrane, Anant Varman, Zoe Boyle

Zločini budućnosti

Ovo je ostvarenje na koje se čeka, s obzirom na to da je u pitanju film Davida Cronenberga, a u glavnoj ulozi jedan od rediteljevih omiljenih glumaca – Viggo Motensen (njih dvojica čine neodoljiv duo kao nekad Scorsese i Robert de Niro, a danas Scorsese i Leonardo DiCaprio). Tu su i Léa Seydoux i Kristen Stewart, a radnja izgleda ovako: kako se ljudska vrsta prilagođava sintetičkom okruženju, telo prolazi kroz nove transformacije i mutacije. Sa svojom partnerkom Kapris, poznati umetnik performansa Sol javno prikazuje metamorfozu svojih organa u avangardnim predstavama. Istražiteljka iz Nacionalnog registra organa Timlin opsesivno prati njihovo kretanje, kada se otkriva misteriozna grupa. Njihova misija je da iskoriste Solovu ozloglašenost da rasvetle sledeću fazu ljudske evolucije.

Dvostruka prevara

Ako ste ljubitelj Park Chan-wook-a, onda ćete uživati u njegovom novom trileru u kojem glavni lik, detektiv, istražuje ubistvo čoveka i sreće pokojnikovu suprugu koja mu pomaže u upornom traganju za počiniocem.

Daliland

Sir Ben Kingsley je Dali, a ovo je priča o poznim godinama neobičnog braka između umetnika i njegove suruge Gale, u vreme kada njihova naizgled nepokolebljiva veza počinje da puca. Radnja se odvija u Španiji i Americi 1973. godine, a priča je ispričana kroz prizmu Džejmsa, mladog asistenta slikara, koji želi da se proslavi u svetu umetnosti dok pomaže ekscentričnom i živahnom Daliju da se pripremi za veliku izložbu u Njujorku. U ostalim ulogama gledamo Ezru Millera, Barbaru Sukowu, Suki Waterhouse, Christophera Brineyja, Ruperta Gravesa, Andreju Pejić.

Izgubljeni kralj

Pošto su bili izgubljeni više od 500 godina, ostaci kralja Ričarda III otkriveni su 2012. ispod parkinga u Lesteru. Potragu je organizovala zaljubljenica u istoriju Filipa Lengli, čije je neumorno istraživanje naišlo na nerazumevanje njenih prijatelja i porodice i na skepticizam stručnjaka i akademika. Izgubljeni kralj je istinita priča o ženi koja je odbila da bude ignorisana i koja se suočila sa najeminentnijim istoričarima, primoravajući ih da ponovo razmisle o jednom od najkontroverznijih kraljeva u istoriji Engleske. Film je režirao Stephen Frears, a u glavnim ulogama gledamo Sally Hawkins, Stevea Coogana, Harryja Lloyda, Marka Addyja i druge.

Moj komšija Adolf (My Neighbor Adolf)

U režiji Leona Prudovskog, radnja ovog filma smeštena je u Kolumbiju šezdesetih godina 20. veka, usredsređena je na usamljenog i mrzovoljnog Poljaka koji je preživeo Holokaust. Živi na selu i sumnja da mu je novi komšija Adolf Hitler.

Pearl

Film Tija Westa pruža šansu maestralnoj Miji Goth da pokaže svoj raskošni talenat i dočara Pearl, devojku koja je zarobljena na izolovanoj farmi svoje porodice, gde mora da brine o bolesnom ocu pod nadzorom svoje pobožne majke. Žudeći za glamuroznim životom, kakav je videla u filmovima, Pearl shvata da se njene ambicije, iskušenja i potiskivanja jako sukobljavaju.

Prvi dan mog života (Il primo giorno della mia vita)

Film Paola Genovesa, sa glavnom ulogom Tonija Servilla, donosi nam priču o misteriozom čoveku koji priža priliku četvorici stranaca, na ivici samoubistva, da vide kakav bi život bio bez njih.

Ubiću te za siću (Dead for a dollar)

Teksas, 1892. Dezerter Ilaja izgleda da je kidnapovao i držao Rejčel, ženu iz porodice više klase. Njen muž unajmljuje legendarnog lovca Maksa da je vrati u Teksas. U isto vreme, opasni revolveraš Džo izlazi iz zatvora tražeći osvetu protiv onih koji su ga poslali između rešetaka, od kojih je jedan bio Maks. Režija – Walter Hill, glavne uloge Christoph Waltz, Willem Dafoe, Rachel Brosnahan, Warren Burke, Benjamin Bratt… Zabava – zagarantovana.

Zauvek mladi (Les amandiers)

Film Valerije Bruni Tedeschi (rođena sestra Carle Bruni) donosi priču o Steli, Viktoru, Adel i Etjenu, koji su primljeni u Les Amandiers, prestižnu pozorišnu školu, na čijem čelu je bio Patris Šero. Krenuli su u život i usput će učiti, glumiti, voleti, plašiti se, živeti punim plućima i doživeti svoje prve tragedije. Vreme & mesto dešavanja: Pariz osamdesetih.

Mi smo predstavili naših 15, a ceo program Festa, možete pogledati ovde.

Tekst: J. M. 

Fotografije: Profimedia, Youtube 

 

Najnovije