Harper's Bazaar Srbija

Oskar 2022. za najbolju šminku i frizuru dobija…

Od intergalaktičkog look-a do italijanskog glamura, pogledajte pet filmova koji se takmiče u kategoriji najboljih beauty izdanja.

Dodela Oskara zakazana je za 27. mart 2022. godine, a odnedavno znamo i koja su sve ostvarenja nominovana za ovu prestižnu nagradu (o tome smo vam pisali ovde). Danas posebnu pažnju posvećujemo kategoriji za najbolju šminku i frizuru i izdvajamo filmove koji nam vrlo lako mogu postati najnovija beauty inspiracija.

Coming 2 America: Mike Marino, Stacey Morris i Carla Farmer

Frizerke Carla Farmer i Stacey Morris i makeup artist Mike Marino prvi su tim nominovan za najbolju šminku i frizuru i to za film “Coming 2 America”. Beauty look-ovi inspirisani su Afro-punk pokretom i ruandskim plemenom Amasunzu, a uključuju mnoštvo fenomenalnih perika i efektnih pletenica za koje smo, zahvaljujući Nedelji mode u Njujorku, zaključili da su jedan od vodećih beauty trendova. 

Cruella: Nadia Stacey, Naomi Donne i Julia Vernon

Beauty look-ovi u filmu Cruella, za koje su bile zadužene Nadia Stacey, Naomi Donne i Julia Vernon, takođe su inspirisani punk estetikom koja nas je zaista oduševila. London 70-ih ponudio je mnoštvo izdanja koja je beauty tim rekreirao u ovom Disneyjevom ostvarenju, pritom trudeći se da eksperimentiše i na malo drugačiji način donese mračan, ali efektan izgled. Tim je imao potpunu slobodu, uz jedan jedini uslov – zadržati kultnu crno-belu frizuru.

Dune: Donald Mowat, Love Larson i Eva von Bahr

Naučno-fantastični film koji je osvojio društvene mreže, “Dune” se definitivno može pohvaliti neverovatnim beauty look-ovima, kako “zemaljskim” tako i “vanzemaljskim”. S tim u vezi, Zendaya i Timotheé Chalamet zadržali su potpuno prirodan izgled (njena kosa je stilizovana samo sa slanim sprejom), dok je sva veličanstvenost šminke i protetike došla do izražaja kod lika koji tumači Stellan Skarsgård. 

The Eyes of Tammy Faye: Linda Dowds, Stephanie Ingram i Justin Raleigh

Rekreiranje kultnog izgleda Tammy Faye zahtevalo je dosta šminke, ali isto tako i dosta razmišljanja kako predstaviti njen lik, ali tako da ne bude ismejan – podsećamo, Tammy Faye je poznata po svojim dramatičnim izdanjima zbog kojih je proglašena prvom ženom koja se pojavila na televiziji sa toliko šminke. U ovom filmu treba pohvaliti i protetiku zahvaljujući kojoj je Jessica Chastain uspela da izgleda i više nego verodostojno. 

House of Gucci: Göran Lundström, Anna Carin Lock i Frederic Aspiras

Iako je najveću pažnju film “House of Gucci” privukao svojim odličnim kostimima, neophodno je pohvaliti i beauty izdanja njegovih likova. Adam Driver je, recimo, zadržao prirodan izgled tokom celokupnog filma; lik Jareda Letoa je pak zahtevao mnogo protetske šminke, a najveću promenu smo primetili kod Lady Gage. Njena beauty izdanja kretala su se od glamura 70-ih (lagana šminka sa puno sjaja), preko mat izgleda 80-ih, pa sve do messy frizure i nude usana inspirisanih 2000-im. Njena kosa se menjala kako se menjao i lik koji je tumačila, a sva izdanja Patrizie Reggiani u tom pogledu bila su rezultat realističnih perika. 

Foto: Profimedia

Priredila: Ivana Tomić

Najnovije