Otkrivamo top 5 zanimljivih činjenica o drami “Vatrena zemlja” na kanalu FOX

Da li je serija zasnovana na istinitom događaju?

Uz krilaticu: “Loši izbori ne čine čoveka lošim”, akciona drama „Vatrena zemlja“ koja se na kanalu FOX emituje utorkom od 22.00, upoznaje nas sa mladim robijašem, Boudom Donovanom, kojem se pruža prilika da se iskupi za ono što je učinio kako bi dobio skraćenu zatvorsku kaznu. On se pridružuje Programu kampa za očuvanje Kalifornije, u okviru kojeg zatvorenici pomažu Odeljenju za šumarstvo i zaštitu od požara Kalifornije, poznatijem kao “Kal Fajer”.

Temperatura će se naglo povećati kada Boud bude raspoređen u svoj rodni grad u Severnoj Kaliforniji, gde su počele sve njegove nevolje. Osim mračne prošlosti, tamo ga čekaju drugi zatvorenici i elitni vatrogasci sa kojima započinje borbu protiv ogromnih požara koji muče region. Njegovo novo okruženje čine: Meni Perez (kapetan odeljenja “Kal Fajer”), Džejk Kroford, Gabrijela Perez (Menijeva ćerka i Džejkova devojka), Iv Edvards… Serija je u Americi dobila odlične ocene, a u prilog tome govori i velika gledanost. Naime, uz svaku epizodu serijala, u proseku je bilo oko 8 miliona gledalaca, što je u eri striming servisa rezultat o kom mnoge produkcije sanjaju.

A u nastavku teksta donosimo vam pet najvažnijih zanimljivosti o „Vatrenoj zemlji“.

1. Serija je zasnovana na istinitom događaju

Osim po suncem obasjanim plažama i okeanu Kalifornija je poznata po zemljotresima i, naravno, požarima. Borba sa vatrenom stihijom za žitelje Kalifornije nešto je na šta su već navikli. Tako je i ova serija, na neki način, svedočanstvo snage ljudske volje da iznova gradi do temelja spaljene domove i time prkosi prirodi, ali i uči da joj se povinuje. Zanimljivo je da je za scenario serije poslužio požar iz 2017. godine i svedočenja monahinja iz manastira u okrugu Sonoma. Požar je trajao čitav mesec, a tokom ove tragedije uništeno je više od 6.000 domova uz 40 izgubljenih života.

2. Glavna zvezda serije preživela požar iz 2017.

Maks Tiriot glavni je glumac, ali i tvorac serije „Vatrena zemlja“, a kako otkriva, inspiraciju za ovu dramu pronašao je u sopstvenom životu. Naime, on je u pomenutom požaru iz 2017. godine bio na prvoj liniji „fronta“ braneći svoj rodni grad od požara koji je pretio da ga uništi. Iskustva koja je doživeo gaseći vatru i štiteći domove svojih sugrađana pomogla su mu za rad na seriji.

3. Na scenariju serije radilo se tri godine

Od početka celokupna ideja serije bila je u rukama Maksa Tiriota. Na scenariju se radilo tri godine, tokom koji je ekipa prikupljala svedočanstva onih koji su te 2017. godine preživeli pakao. Ipak, u jednom trenutku snimanje serije dovedeno je u pitanje. Naime, u trenutku kada je trebalo da počne snimanje pilot epizode, Maks Tiriot je morao da se vrati snimanju serije „Mornarički specijalci“ u kojoj takođe igra jednu od glavnih uloga. Tiriot je tada odlučio da istovremeno radi na obe serije, čime je, kako i sam priznaje – oborio rekord snimajućih dana kada je reč o njegovoj karijeri.

4. Da li Boud Donovan zaista postoji?

Kako je kreator serije Maks Tiriot izjavio, „Vatrena zemlja“ je priča o nadi i ljudskosti. Zbog toga je glavnu ulogu dodelio zatvoreniku koji se pridružio vatrogasnoj brigadi u gašenju požara u njegovom rodnom gradu u kom nije bio omiljen. Ipak, Boud Donovan će se izdići iznad svojih strahova i suočiti se sa vatrom kako bi sa ekipom vatrogasaca zaštitio ljudske živote i imovinu nedužnih. Prema Tiriotovim rečima, to je i najvažnija poruka „Vatrene zemlje“. Kako on kaže, i Supermen je ispod svog kostima samo čovek. Serija, međutim, nije zasnovana na stvarnim likovima, a Boud Donovan samo je poslužio kao „lice“ mnogih običnih ljudi koji su se 2017. pridružili gašenju požara. Sa druge strane, borba pravih vatrogasaca i njihova svedočanstva deo su ove serije.

5. „Vatrena zemlja“ je obnovljena za drugu sezonu

Pre završetka emitovanja prvih 14 epizoda, serija “Zemlja vatre” dobila je zeleno svetlo za snimanje druge sezone.

Tekst: Promo

Foto: Promo

Najnovije