Harper's Bazaar Srbija

Rangirano: Ovo su najskuplje serije svih vremena

Jedna od njih je i LOTR: The Rings of Power, sa 58 miliona dolara po epizodi.

Poslednjih nekoliko godina svedočimo procvatu streaming platformi, a zahvaljući njima i procvatu serija (ili je obrnuto?), koje se, između ostalog, visokim budžetima koje ulažu u snimanja bore za prevlast na tržištu. I nama, naravno, to ne smeta – televizijska ostvarenja su sve zanimljivija, lepša, sa boljim efektima, kostimima i boljim glumačkim ekipama (u serijama se sve više pojavljuju takozvani holivudski A listeri). 

Predstavljamo listu najskupljih televizijskih ostvarenja ikada. 

Lord of the Rings: The Rings of Power

Popularna trilogija J.R.R Tolkiena, Gospodar prstenova, postigla je ogroman komercijalni uspeh kroz filmove Petera Jacksona u 2001. U to vreme bilo je to jedno od najskupljih filmskih ostvarenja svih vremena i zato ni ne treba da čudi što je još više novca, ali i očekivanja publike, uloženo u Amazonovu seriju LOTR: The Power of Rings, sa “tričavih” 58 miliona po epizodi. Sveukupan budžet za prvu sezonu je oko 465 miliona dolara, plus 250 miliona koje je Amazon platio za prava na knjigu.

Stranger Things

Jedna od najgledanijih serija na Netflixu, u čijoj se protekloj sezoni, četvrtoj, pojavljuje i naš glumac – Nikola Đuričko, spade među najgledanije, ali i najskuplje serije ikada sa 30 miliona dolara po epizodi.

Marvelova ostvarenja

Serije koje emituje Disney+ kanal, a koje su rađene prema Marvelovim stripovima, među koje spadaju Loki, The Falcon, The Winter Soldier, WandaVision, Hawkeye i druge, troše oko 25 miliona po epizodi.

The Pacific

Mini serija Stevena Spielberga i Toma Hanksa, snimana pre 11 godina, u to vreme bila je jedno od najskupljih ostvarenja ikada sa 20-21 milionom po epizodi, pobedivši čak i Band of Brothers i Game of Thrones.  

House of the Dragon

Serija koju trenutno gledamo na HBO kanalu, a koja predstavlja prequel najpopularnije serije svih vremena, Game of Trones, odnosno bavi se događajima koji su se odigrali 200 godina pre nego što su živeli Starkovi, Lanisteri i ostali, utrošila je oko 20 miliona po epizodi. Fokusirana je na dešavanja u kući Targaryen i građanski rat poznat kao Dance of Dragons.

Game of Thrones

Ako je uporedimo sa LOTR: The Rings of Power, Igra prestola, sa 15 miliona po epizodi ispada niskobudžetno ostvarenje. Najskuplja je bila poslednja, osma, sezona, iako i najomraženija – istinski fanovi serije ne mogu da je oproste produkciji ni dan danas.  

The Mandalorian

Star Wars serija koja se prikazuje na streming servisu Disney+, sa predivnim specijalnim sefektima deluje skuplje od 15 miliona po epizodi. No, i ta cifra svrstava je u jedno od najskupljih TV ostvarenja ikad.

See

Fantastična serija Apple TV + kanala vizuelno je impresivna. Imaće još dve sezone do kraja, a do sada se iz budžeta kuće za nju izdvaja 15 miliona po epizodi.

The Morning Show

Još jedno Apple TV + ostvarenje sa 15 miliona po epizodi je i ova serija koja je lansirana 2019. Iako nema specijalnih specijalnih efekata, u njemu igraju Jennifer Aniston, Reese Witherspoon i Steve Carrell, pa ne čudi što su silni novci izdvojeni za snimanje.

E.R.

Sa 13 miliona po epizodi, na listi najskupljih serija ikada našlo se i jedno NBC-jevo ostvarenje o doktorima. Sa 15 sezona, E.R spada u najdugovečniju TV seriju koja se emitovala od 1994. do 2009. godine. Jedna od zvezda koje su se pojavljivale u njoj bio je George Clooney, a kao gost-reditelj jedne epizode Quentin Tarantino.

Tekst: Jelena M. 

Fotografije: Profimedia, YouTube 

 

 

Najnovije