Harper's Bazaar Srbija

Weekend Getaway: Šta gledamo ovog vikenda u bioskopima

Novo rediteljsko ostvarenje Bena Afflecka, Filmske gerile Mile Turajlić, Osam planina...

Pred vama je nikad bogatiji filmski vikend, kad je bioskopski repertoar u pitanju. Ukoliko već niste, predlažemo da pogledate neki od nastavaka: voljenog domaćeg filma Munje 2, kultnog horora Vrisak 6 ili četvrti deo avanture John Wick, ili dva filma koja su napunila sale domaćih bioskopa – Indigo Kristal i Čovek po imenu Otto.

Stigla su i neka nova ostvarenja koja mogu da se pogledaju tokom celog aprila, a mi predlažemo da vidite i jedan kultni film iz XX veka na velikom platnu i filmove koji su na repertoaru još samo nekoliko dana.

Osam planina

Italijanska drama koja je prikazana na Festu, ponovo je pred domaćom publikom. Film reditelja Felixa van Groeningena i Charlotte Vandermeersch nastao je po istoimenom romanu pisca Paula Cognettija, koji može da se kupi u domaćim knjižarama. Osam planina je priča o prijateljstvu, o dečacima koji postaju muškarci pokušavajući da izbrišu tragove svojih očeva, ali koji se, kroz preokrete koje čine, uvek na kraju vraćaju kući. Pjetro je dečak iz grada, Bruno je poslednje dete zaboravljenog planinskog sela. Tokom godina, Bruno ostaje veran svojoj planini, dok je Pjetro taj koji dolazi i odlazi. Njihovi susreti ih vode u ljubav i gubitak, podsećajući ih na njihovo poreklo, puštajući da se njihove sudbine odvijaju, dok oni otkrivaju šta znači biti pravi prijatelji za ceo život.

Zvezde u podne

Film proslavljene rediteljke Claire Denis takođe je prvi put prikazan na Festu. Na repertoaru domaćih bisokopa nalazi se duže vreme, pa ako još uvek niste stigli, možda bi trebalo da ga pogledate baš ovog vikenda. U glavnim ulogama nalaze se prelepi i pretalentovani Margaret Qualley i Joe Alwyn (dečko Taylor Swift), a radnja priče smeštena je u današnjoj Nikaragvi i govori o mladoj američkoj novinarki koja se zaljubljuje u misterioznog Britanca, koji se čini kao njena najbolja šansa za bekstvo. Međutim, ona ubrzo shvata da bi on mogao biti u većoj opasnosti nego ona sama.

Zločini budućnosti

Ako volite Davida Cronenberga, sigurno ste jedva dočekali da pogledate njegov film koji je nastajao dvadeset godina. U njemu igra jedan od njegovih omiljenih glumaca, Viggo Mortensen, a tu su i  Kristen Stewart, Lea Seydoux i Scott Speedman.

Dok se ljudska vrsta adaptira na veštačko okruženje, telo prolazi kroz transformacije i mutacije. Čuveni umetnik performansa Sol Tenser (Viggo), sa svojom partnerkom Kapris (Lea) javno prikazuje metamorfozu svojih organa u avangardnim predstavama. Istražiteljka Nacionalnog registra organa Timlin (Kristen) opsesivno prati njihovo kretanje i otkriva misterioznu grupu čija je misija da Solovu popularnost iskoristi kako bi ukazala na sledeću fazu ljudske evolucije.

XX Vek (Novecento)

Nedelja u 17:30 i drugi deo istog dana u 20 časova, Muzej jugoslovenske kinoteke (Kosovska 11) 

Ovo je jedna od retkih prilika da pogledate kultni film Berbarda Bertoluccija na velikom platnu. Ako vas plaši njegova dužina, znajte da između prvog i drugo dela imate finu pauzu – da prošetate i popijete espresso s nogu. Radnja ovog ostvarenja iz 1976. godine, smeštena je u italijanskoj pokrajii Emilija, a prati odrastanje dvojice mladića iz različitih društvenih klasa tokom političkih obrta u italijanskoj istoriji prve polovine XX veka. 

Film dokumentuje buđenje političke svesti seljaka i stalni sukob komunizma i fašizma u Italiji tog vremena. U glavnim ulogama su Robert De Niro i Gerard Depardieu.

Filmske gerile

DKC, od 7. do 11. aprila u 20 sati

Ovo je možda poslednja prilika da na velikom platu pogledate drugi deo dokumentarnog diptiha Mile Turajlić. Nesvrstani i Filmske gerile je dokumentarni diptih koji se sastoji od dva dugometražna dokumentarna filma koji nas vode na arhivsko putovanje kroz proces stvaranja projekta Trećeg Sveta. Filmovi su bazirani na do sada nikada ranije prikazanim 35mm filmskim materijalima, koje je snimio Stevan Labudović, snimatelj jugoslovenskog predsednika Josipa Broza Tita. Filmske gerile vodi nas iza kulisa medijske bitke koja je vođena tokom rata za nezavisnost Alžira i otkriva uloguje filmske slike u političkoj borbi protiv kolonijalizma.

Air

Rediteljsko ostvarenje Bena Afflecka, koje u glavnim ulogama ima Matta Damona, Bena Afflecka, Jasona Batemana, Violu Davis i Chris Tucker, bavi se jednim od najuticajnijih spolrtskih brendova svih vremena – Nike-u. 

Film nas vraća u period osamdesetih godina, gde Matt tumači lik Sonnyja Vaccare, zaslužnog za potpisivanje ugovora s tada mladom košarkaškom zvezdom Michaelom Jordanom. Ben glumi suosnivača Nikea, legendarnog Phila Knighta, Batemen je Rob Strasser – direktor marketinga, dok Viola Davis glumi beskompromisnu majku koja zna vrednost neizmernog talenta svog sina i košarkaškog fenomena koji će postati najveća sportska legenda svih vremena.

Papin egzorcista

Ovo je prvi horor Russella Crowa, a ako to nije dovoljan razlog da vas pošalje u bioskop da pogledate najnoviji film Juliusa Averyja, možda hoće činjenica da je ovo ostvarenje inspirisano memoarima Gabriela Amorta, italijanskog sveštenika i nekadašnjeg glavnog egzorciste Vatikana, kog u filmu upravo igra Russell. 

Film prati Amorta dok istražuje zastrašujuću opsesiju dečaka i na kraju otkriva vekovima staru zaveru koju je Vatikan očajnički pokušao da sakrije. Znajući da 98 odsto slučajeva egzorcizam zahteva kvalitetnu psihološku i medicinsku pomoć, ostaće iznenađen kad otkrije da dečaka zaista opseda demon, ali i da demon sa Vatikanom deli dugo skrivanu misteriju i da su mu namere gore nego što je Amort očekivao…Ulogu pape glumi proslavljeni italijanski glumac Franco Nero.

Tekst: J. M. 

Fotografije: Promo 

Najnovije