Harper's Bazaar Srbija

Izložba koju smo čekali “Sleeping beauties: Reawakening fashion”

Haljine koje bi probudile svaku usnulu lepoticu

Sleeping beauties: Reawakening fashion, je prolećna izložba Kostimskog instituta koja je sinoć predstavljena u Metropolitan Muzeju. Izložba ne samo da oživljava istoriju mode, već i duboko zalazi u nijanse emocija i prirode. “Sleeping beauties: Reawakening fashion” nije samo obična retrospektiva trendova, već putovanje kroz vreme i prostor koje istražuje veze između umetnosti, prirode i ljudskih osećanja. Ova izložba nas uvodi u svet modnih kreacija kao umetničkih dela koja oslikavaju bogatstvo prirode i ljudskih duša. Kroz inovativne pristupe, posetioci su pozvani da zaranjaju dublje, ne samo u estetiku već i u psihologiju, istoriju i ekologiju mode. Ova izložba nije samo o odevnim predmetima – to je iskustvo koje nas podstiče da preispitamo naš odnos prema prirodi, umetnosti i sebi samima.

Multimedijsko iskustvo

Iako mnogi naziv izložbe povezuju sa poznatim bajkama, tehnički naziv nije povezan sa takvim narativom. “Sleeping beauties: Reawakening fashion” referira se na staklene vitrine koje čuvaju 16 odevnih predmeta, sada toliko krhkih da ih ne mogu izložiti uspravno. Ovi delikatni radovi spavali su godinama, poput same Aurore, u arhivima muzeja pod kontrolisanim uslovima. Ipak, ovi komadi su samo mali deo od 220 eksponata tematske izložbe “Sleeping beauties: Buđenje mode”. Ova godišnja izložba predstavlja jedan od najambicioznijih poduhvata do sad. Ona pruža multimedijsko iskustvo, uključujući ne samo vid, već i miris, zvuk i dodir. Organizovana je oko tema zemlje, vazduha i vode. Umetnik mirisa je izdvojio i analizirao molekule sa odeće, stvarajući mirise koje posetioci sada mogu da osete. Kustosi su takođe zabeležili zvuke tkanina u odjekujućoj komori, i koristili 3D skenove da repliciraju šare veza za dodir.

Izložba započinje kasnim 19. Vekom, uz balsku haljinu od satena i šifona. Njen složen vez načinjen je od metalnih niti, zlatnih perli i šljokica. Sve ovo evocira utisak sunčevih zraka koji se promaljaju kroz oblake Ali “oblak haljina” engleskog dizajnera Charlesa Fredericka Wortha je osuđena zbog propadanja vertikalnih niti. Iz tog razloga haljina je digitalno rekewirana. Na ekranu u blizini eksponata, animirana iluzija “Pepper’s ghost” prikazuje haljinu kako pleše na balu. Haljina je donirana od strane rođaka Caroline Schermerhorn Astor, koju tumači Donna Murphy u HBO-ovoj seriji “Zlatno doba”.

Zamućeni cvetovi

Trio haljina iz 18., 19. i 20. veka istražuje izgled “zamućenih cvetova” – efekat koji čini da haljina izgleda kao akvarel ili impresionističko delo. Ali u ovoj galeriji takođe možete čuti “škripu”, zvuk svilenog tafta dok šušti. Drugu prostoriju ispunjuje klepet školjki, koji prati dramatičnu haljinu Alexandra McQueena, prekrivenu suvim i izbeljenim školjkama.

Christian Dior i YSL

Christian Dior bio je inspirisan impresionističkim slikarima, a nigde to nije očiglednije nego u delikatnom cvetnom vezu na čuvenoj Miss Dior haljini. U muzeju je izložena minijaturna verzija originala. Ukoliko želite da je dodirnete, tu je mala bela replika od 3D štampanog materijala. Takođe možete preći rukom preko tapeta, koji se podudaraju sa oblikom i formom cvetova u modernoj verziji Rafa Simonsa.

Godine 1988. Yves Saint Laurent je odao počast čuvenom prikazu irisa Van Goga, koji je nastao stotinu godina ranije, sa sjajnom jaknom, slavnom po svojoj konstrukciji. Muzej je rasklopio jaknu kako bi pružio bliži pogled na odevni predmet koji je zahtevao 600 sati rada umetnika. U procesu su koristili 250 metara trake, 200.000 perli i 250.000 pajeta u 22 boje.

Miris umetnosti

U emisiji posvećenoj prirodi, nije iznenađujuće pronaći sobe posvećene ružama. I pozvani ste da ih mirišete, putem mirisa koje nose plastične cevčice. I to ne samo miris ruža, već i miris samih odevnih predmeta i onih koji su ih nosili. Norveška “umetnica mirisa” Sissel Tolaas donela aparat koji je izdvajao molekule iz 57 odevnih predmeta. Dve večernje haljine, jedna od Saint Laurenta za Diora i jedna od Lanvina, pružile su molekule koje se nalaze u stvarima poput badema i meda, duvana i sena.

Foto: Promo, Instagram

Tekst: Natalija Kunić

Najnovije