Harper's Bazaar Srbija

‘Fratelli’: Memoari i ljubavno pismo za Giannia Versacea

„Gianni nije mrtav. Gianni je besmrtan.”

Foto: Santo Versace privatna arhiva

Santo Versace u tišini ulazi u milansku katedralu. 22. jul 1997. godina je, dan sahrane njegovog brata, modnog gurua Giannia Versacea. Opelo je u 18.00 časova. „Donatella se pridržava za moju ruku; veo pokriva njen pogled. Trudim se da budem jak. Ohrabrujem je da ostane jaka. Mnogi ljudi nas okružuju, ali se osećamo duboko usamljeni.” Ove reči su iz intimnih memoara Santa Versacea: “Fratelli. Una Famiglia Italiana”, objavljenih početkom godine u Italiji od strane izdavačke kuće Rizzoli.

Knjiga je nežna meditacija o haotičnoj prirodi traume – šoku od neočekivanog, neprirodnog, srceparajućeg gubitka, koja je nastala povodom 25. godišnjice smrti dizajnera, koji je ubijen na stepenicama svoje vile u Majamiju, 15. jula 1997, dok se vraćao kući nakon jutarnje šetnje. „Tog dana umro je i deo mene“, piše Santo… Gianni je bio blistav, inovativan, spektakularan dizajner kada su ga lišili života. Imao je 50 godina I bio je na vrhuncu uspeha i slave. Njegova imperija je vredela osamsto miliona dolara.

Santo je uvek bio odgovoran stariji brat. Sedamdesetih je sa Giannijem osnovao najkitnjastiji haute couture modni brend. Gianni i Santo su bili dve suprotnosti koje su se dopunjavale. Sa diplomom iz ekonomije, ovaj drugi je nadgledao finansijske aktivnosti kompanije i održavao organizaciju prosperitetnom. On je bio porodični lepak „i pomalo kao Mr. Wolf iz Pulp Fiction-a, onaj koji je zadužen za rešavanje problema“, piše on. Uvek je podsticao Giannieve, a zatim Donatelline projekte.

Foto: Santo Versace privatna arhiva

Odnos sa Gianniem je bio dubok. Santo priča o njihovom detinjstvu i kreativnom geniju svog brata. „Onaj ko okleva je izgubljen“, pričao je Gianni. „U mom radu nema tabua. Nameravam da posedujem modu, da je oderem živu, izvučem njenu dušu.” Njegov stil je bio neortodoksan i ultra-glamurozan. Imao je savremenost koju niko ranije nije video. Njegova blistava, divlja, provokativna odeća prkosila je konvencijama. Novina koju je predstavljao u svetu mode bila je vezana i za njegovu vezu sa rok muzičkom scenom. Njegovi klevetnici su ismevali njegov rad kao vulgaran, ali Gianni sada izgleda da je bio daleko ispred svog vremena. Bio je prijatelj sa velikim umetnicima kao što su Elton John, Prince, George Michael, Madonna, Jon Bon Jovi, Eric Clapton, Sting, i Springsteen, a neki su takođe pozirali za njegove kampanje.

Priređivao je zabave za njih u svojim fantastičnim domovima na jezeru Komo, u Milanu, Majami Biču i Menhetnu. Ali njegova najbliža prijateljica bila je princeza Diana, koja je učinila da Versace bude esencija njenih fenomenalnih izgleda iz 90-ih, nakon razvoda od Charlesa. „Za Giannia je obući najfotografisaniju ženu na planeti značilo da je osvojio sveti gral slave“, piše Santo u knjizi. Sa svoje strane, „Lady Diana je slavila lepotu njegovih kreacija signalizirajući svetu svoju novopronađenu slobodu. Šest nedelja nakon Giannieve smrti, ona će takođe nestati, „tog paklenog leta, u kojem se srušio svet, ne samo naš”.

Foto: Matteo Brogi

Na 25. godišnjicu smrti svog mlađeg brata, Sante Versace objavio je ovu knjigu u kojoj se oseća velika ljubav i posvećenost koja je postojala između njih dvojice i snažan odnos koji su imali. Iako razdvojeni njihova povezanost je besmrtna. Skoro godinu dana kasnije i Srpska publika imaće priliku da čita i sazna kako je izgledao put do zvezda porodice Versace.

Srpsku verziju knjige “Braća” podržale su ambasada Italije u Srbiji i Italijanski institiut za kulturu u Beogradu. Ambasador Italije u Srbiji nj.e. Luca Gori obratiće se na početku događaja i otvoriće promociju knjige, dok će sa autorom, Santom Versacem, razgovarati Aleksandar Đorđević, DeGorsi i Duška Jovanić, novinarka.

Najnovije