Harper's Bazaar Srbija

Izložba koju ne smete propustiti ako za praznike putujete u Berlin

U čast sto godina od rođenja June Newton, poznate kao Alice Springs, izloženo je preko 200 fotografija širom celog prostora fondacije Helmut Newton u Berlinu

Alice Springs, Rupert Everett, Miami 1999, copyright Helmut Newton Foundation

Iako su već ranije bile organizovane značajne izložbe Alice Springs, mnoge od fotografija u ovoj retrospektivi nikada nisu predstavljene. Temeljno istraživanje arhiva, posebno materijala nedavno prenetih iz stana Newtonovih u Monaku, omogućilo je nove uvide u njen rad.

June Newton je započela svoju karijeru kao profesionalni fotograf 1970. pod imenom Alice Springs, s fokusom pretežno na portretima. Sve je počelo slučajnim gripom kada se Helmut Newton razboleo, a njegova supruga uskočila kako bi mu pomogla. On joj je objasnio kako da koristi fotoaparat i svetlomer, preuzela je njegovo mesto i fotografisala reklamnu sliku za francuski brend cigareta Gitanes.

Alice Springs, Sirpa Lane, Paris 1972, copyright Helmut Newton Foundation

Njeni radovi su ispunjeni empatijom i razumevanjem pojedinaca koje je sretala tokom godina. U portretima kolega fotografa poput Richarda Avedona, Brassaï, Ralpha Gibsona, kao i poznatih ličnosti poput Nicole Kidman, Isabelle Adjani, Vivienne Westwood, Liam Neeson i Claude Chabrol, uspela je da uhvati ne samo njihovu spoljašnjost već i njihovu suštinu.

Princess Caroline of Monaco with her son Andrea and Karl Lagerfeld, La Vigie, Monaco 1986, copyright Helmut Newton Foundation

Izložba je otvorena do 21 januara 2024.

Fotografije: Copyright Helmut Newton Foundation

Harper’s Bazaar

Najnovije