Najbolje izložbe u svetu ove godine: Od muškog donjeg veša, preko Cezannea do Yves Saint Laurenta

Pred nama je 12 vrlo plodnih meseci kad je umetnost u pitanju.

Po obimu i umetničkoj važnosti, ove godine u svetu bi trebalo da se održi nekoliko značajnih izložbi. Na proleće, nakon pauze od dve godine, trebalo da se održi Bijenale u Veneciji. Tu je još desetak uzbudljivih umetničkih manifestacija, a ako ove godine planirate da putujete – iščekirajte njihove datume, možda se, recimo, zadesite u Italiji baš kad se tamo, nakon 40 godina, prezentuju radovi čuvenog Donatela! 

I Yves Saint Laurent u šest muzeja

Nazvana “Yves Saint Laurent aux Musées” izložba radova čuvenog modnog dizajnera biće prikazana u šest najvećih pariskih muzeja, a to su Centar Pompidou, Louvre, Muzej moderne umetnosti, Orsay, Pikasov muzej i Muzej Yves Saint Laurenta. Njome se obeležava šezdeset godina od prve samostalne revije slavnog francuskog umetnika, a publika će biti u prilici da vidi neke od njegovih najpoznatijih kreacija, i to ispred nekih najčuvenijih slika na svetu, dok će se, muzej Orsay, na primer, fokusirati na dizajnerovu fascinaciju Marselom Prustom, koja je iznedrila prvi smoking za žene. Izložba traje od 29. januara do 15. maja.

 

II Svet Stonehengea

Izgrađen pre više od četiri milenijuma, Stonehenge je jedan od najmisterioznijih spomenika na svetu, a izložba u Britanskom muzeju “World of Stonehenge” prikazaće zapravo koliiko je civilizacija tog doba bila razvijenija nego što se ranije mislilo. Posetioci će moći da vide tri hiljade i šesto godina star Nebeski disk Nebra, koji predstavlja najstariji poznati prikaz kosmosa, inače pronađen na tlu današnje Nemačke. Izložba traje od 17. februara do 17. jula.

III Donatelova renesansa

Nakon četrdeset godina u Italiji se organizuje izložba najvažnijih radova firentinskog renesansnog vajara Donatela, pod nazivom “Donatello: Renaissance”. Mesto dešavanja, od 19. marta do 31. jula,  su čuvena palata Strozzi i Nacionalni muzej Barđelo, dok će neki od eksponatabiti preseljeni u Berlinsku galeriju slika (Gemäldegalerie) u septembru i u Muzej Viktorija i Albert u Londonu, sledeće godine.

IV 150 godina Mondrijana

Kako bi obeleželi 150 godina od rođenja čuvenog Pita Mondrijana, nekoliko muzeja organizuje izložbu umetnika koji je, uz crnu i belu, koristio samo tri boje. Mondrijanov uticaj na modu, dizajn, arhitekturu i vizuelne umetnosti je nemerljiv, a ako želite da vidite kako neka od najčuvenijih dela apstraktne umetnosti izgledaju uživo, od 2. aprila do 25. septembra posetite Kunstmuseum den Haag u Hagu, galerije Fondacije Bejeler u Bazelu od 5. juna do 9. oktobra i K20 u Dizeldorfu (od 29. oktobra do 10. februara 2023).

 

V Povratak u budućnost

59. Venecijansko bijenale bavi se nadolazećim pretnjama po budućnost čovečanstava kao što su posledice pandemije korona virusa ili posledice klimatskih promena, ali i uticajima veštačke inteligencije na život. Najveća umetnička smotra na svetu održava se od 23. aprila do 27. novembra, a Srbiju će predstavljati umetnik Vladimir Nikolić koji je konkurisao projektom “Hod sa vodom”.

Fotografija: Andrea Avezzu, vlasništvo La Biennale di Venezia 

VI Najveća izložba Pola Sezana ikad

U saradnji Umetničkog instituta iz Čikaga i Tate Modern galerije Iz Londona od 15. maja do 5. septembra (u Čikagu) i od 6. oktobra do 12. marta (u Londonu) biće organizovana izložba koja će ispratiti celokupnu Sezanovu karijeru. Jednostavno nazvana “Cezanne”, obuhvatiće 90 njegovih ulja na platnu, 40 radova na papiru i dve sveske sa nacrtima.

VII Ima nešo u tom “K”

Izložba “The Space Between: the Modern in Korean Art“, koju organizuje Okružni muzej umetnosti u Los Anđelesu, prati period od 1897. do 1964, odnosno od poslednje korejske dinastije do kolonijalnog perioda kada je Koreja bila pod vladavinom Japana. Devedeset apsolutno originalnih radova korejskih umetnika oduševiće sve one koji su poslednjih godina zainteresovani za korejsku kulturu. Izložba traje od 11. septembra 2022. do 19. februara 2023. 

VII Umetnost muškog veša

Od 19. marta do 16. novembra Victoria & Albert muzej u Londonu organizuje izložbu pod nazivom “Masculinities: The Art of Menswear”. Sa ciljem da prikaže kako se muška moda menjala kroz vekove, odnosno kako su modni kreatori oblikovali shvatanje muževnosti u društvu, biće izloženo na stotine radova, od kojih su samo sto čuvene modne kreacije, među kojima se nalaze one u kojima su se pojavljivali David Bowie i Harry Styles.

 

Tekst: Jelena M. 

Fotografije: Profimedia, Andrea Avezzu (La Biennale di Venezia), Gucci kampanja

Najnovije