Kraj jedne ere: Opraštanje Eltona Johna od koncertne publike

“Bilo mi je zadovoljstvo svirati za vas. Nikad vas neću zaboraviti”

Vrhunska muzika, glamurozna odela, bleštavilo i milioni konfeta oduvek su bili zaštitni znak ser Eltona Johna. Upravo u tom maniru,  legendarni britanski muzičar oprostio se od živih nastupa. Za oproštajni koncert je odabrao Štokholm, poslednji na njegovoj svetskoj turneji “Zbogom putu od žutih cigala” koja je trajala punih pet godina. U tom razdoblju nastupio je 330 puta, pred šest miliona ljudi i zaradio skoro milijardu evra.

– Imao sam najdivniju karijeru, iznad svih očekivanja, pedeset dve godine čistog uživanja izvođenja muzike. Bilo mi je neverovatno zadovoljstvo svirati za vas, bili ste apsolutno veličanstveni. Hvala vam. Nikad vas neću zaboraviti. Uostalom, odsvirao sam toliko koncerata, kako bih mogao da vas zaboravim? Vi ste u mojoj glavi, u mom srcu i mojoj duši, i puno vam hvala. Nemate pojma šta mi znači vaša naklonost jer da nije vas, ne bih danas bio ovde – poručio je Eltona John publici u Štokholmu pre no što je odsvirao poslednju pesmu – Goodbye Yellow Brick Road. Od publike u domovini oprostio se nešto ranije, na festivalu Glastonberi.

Iza Eltona ostaju stotine bezvremenskih stihova, filmska i pozorišna muzika, 46 albuma i 300 miliona ploča. Ispred njega su u toj brojci samo The Beatles i Madonna. Ipak, glavni razlog što prestaje s koncertima su – deca. Iako neće poptuno zatvoriti vrata pozornici – kaže da će još koji put nastupiti za neka humanitarna događanja – turneje su zauvek iza njega. Njegova deca, kaže, previše brzo rastu i ne želi više da propusti ni dan njihovog odrastanja.

Eltona John je rođen 1947. u provincijskom gradiću Piner kao Reginald Kenneth Dwight. Već s tri godine pokazao se kao čudo od deteta, kada je pred iznenađenim roditeljima, samo po sluhu, na klaviru odsvirao valcer jednog francuskog kompozitora. U jedanaestoj je dobio stipendiju na Kraljevskoj muzičkoj akademiji, što mu je omogućilo da postane vrhunski pevač, kompozitor i pijanista. U to vreme je otkrio pop, potom ritam i bluz, pa se sredinom šezdesetih pridružio Bluesologyju, budućem pratećem bendu Johna Boldrija.

Tih godina je upoznao i svog glavnog saradnika Bernija Topina s kojim je napisao mnoge pesme. Već prvi album “Prazno nebo” doneo mu je neočekivanu popularnost koja je stigla do toliko željenog američkog tržišta. Bogata karijera mu je, pored mnoštva muzičkih nagrada, donela i društvena priznanja, poput viteške titule iz ruku kraljice Elizabete II. Ušao je u dve Kuće slavnih, tekstopisaca i rokenrola, dobio francuski orden za umetnost i književnost, nagradu za životno delo Rokfelerovog fonda i počasni doktorat Kraljevske muzičke akademije.

Poznata je i njegova strast za fudbalom. Kada se obogatio, kupio je klub Votford, na čije ga je utakmice vodio otac kao dete, i doveo ga do prve engleske lige. Takođe, poznati je dobrotvor. Bio je prvi slavni muzičar koji je, 1990, priznao da je homoseksualac i ubrzo je, putem svoje fondacije za borbu protiv side, prikupio skoro pola milijarde dolara. Odatle je finansirao medicinska istraživanja i programe pomoći na svim kontinetima. Redovno nastupa za fondacije iz kojih se istražuje rak dojke. Predstavnik je više od dvadeset humanitarnih organizacija i donator je stipendija na Kraljevskoj akademiji i Muzičkoj školi Džulijard u SAD.

Posle ludog života tokom sedamdesetih i osamdesetih, skrasio se uz životnog partnera, kanadskog reditelja Davida Furnisha. Zajedno su već 30 godina. Susret sa jednim mališanom u sirotištu u Ukrajini, koga na kraju nisu uspeli da usvoje, probudio je u njima ideju da zasnuju porodicu. – Uvek sam govorio da ne želim decu, da sam previše komforan i sebičan za takvu obavezu, ali mi je susret s tim dečakom promenio stavove. Taj dečko kao da mi je poručio: možeš biti tata – rekao je John u jednom intervjuu. Već naredne, 2010. godine, pomoću surogat majke su postali roditelji sina kome su dali ime  Zachary. Tri godine kasnije, ista surogat majka im je rodila drugog sina, Elijaha.

– Ona je predivna, draga žena puna ljubavi i deo je naše porodice – izjavio je ponosni otac za majku svoje dece, zbog kojih je, u 76. godini života, odlučio da se povuče sa velike scene. Ovaj potez su mnogi u svetu pop muzike označili kao kraj jedne ere.

Tekst: Milica Đ. 

Fotografije: Profimedia

Ilustracija: Branka Ćurčić

Video: YouTube

Najnovije