Harper's Bazaar Srbija

Kulturna agenda: Šta radimo ovog vikenda

Dajemo predloge za filmove, predstave i izložbe koje treba da pogledate.

S obzirom na to da je za većinu petak neradan dan, ovaj vikend započeli smo još u četvrtak. Ako niste isplanirali neko kraće putovanje sa porodicom ili prijateljima, i ostajete u gradu, predlažemo šta da pogledate, poslušate i vidite ove subote i nedelje.

Krećemo sa stručnim vođenjem kroz izložbu Milena JNK: Duga u oblaku.

Izložbe

Moderna galerija Beograd, MILENA JNK: Duga u oblaku

U subotu, u 12 časova, u Modernoj galeriji Beograd (Strahinjića Bana br. 8), biće organizovano stručno vođenje kroz aktuelnu izložbu MILENA JNK: DUGA U OBLAKU. Kroz izložbu vodi kustoskinja Ana Popović Bodroža (viši kustos Kuće legata). Milena Jeftić Ničeva Kostić – Milena JNK, bila je multitalentovana i multidisciplinarna predstavnica beogradskog posmodernističkog slikarstva. Izložba Duga u oblaku dešava se povodom prve godišnjice smrti ove značajne srpske i jugoslovenske umetnice, i ostvarena je kroz saradnju Moderne galerije Beograd i Kuće legata Beograd. U fokusu ove izložbe je, pre svega, rana faza Milenine njene umetnosti, od početaka sedamdesetih do kraja devedesetih godina. U pitanju su ciklusi “Bele slike”, “Životinje” i “Glave”. Predstavljena dela su deo privatnih kolekcija, a nekoliko dela je iz Legata Milene JNK u Kući legata. Izložbu prati katalog sa raspravnim tekstom o Mileni JNK, njenim ciklusima i legatima, čiji je autor Ana Popović Bodroža. Osim radova koje se mogu videti na izložbi, u katalogu je reprodukovano nekoliko dela iz zbirki Narodnog muzeja u Beogradu, Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Galerije Matice srpske u Novom Sadu, Galerije savremene umetnosti u Zrenjaninu i Muzeja Zepter u Beogradu. Izložba traje do 24. novembra 2022. godine.

Portret s maramom 

Koncert

Stereo banana, Zappa barka, 12. novembar, subota 22 sata 

Niški dvojac Stereo Banana izvodi neke stare hitove, ali i premijerno predstavlja i nove pesme, 12. novembra na Zappa barci, od 22 sata. Zapravo, Banana planira da odsvira čak 14 novih pesama, koje, ako imalo podsećaju na čuveni hit Nemoj da znojiš tehniku, dobar provod je zagarantovan. Novi album nosi naziv Niške strasti i može da se nađe na većini onlajn muzičkih streaming servisa. 

Pozorište

Zvezdara teatar, Knjiga o Milutinu, 11. novembar, 20 sati 

11. novembra obeležava se godinu dana od premijernog izvođenja predstave Knjiga o Milutinu. Ovu monodramu Danka Popovića, režirao je Egon Savin, a u ulozi Milutina Ostojića nalazi se Nenad Jezdić. Knjiga o Milutinu izvedena je čak 75 puta na matičnoj sceni, kao i na gostovanjima u zemlji i regionu. Na sceni Zvezdara teatra komad je pogledalo više od 10 hiljada posetilaca. Priča o ovom istinskom neznanom junaku, kako ga je pred premijeru opisao Jezdić, obišla je više od 20 gradova u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Sloveniji i Crnoj Gori. Ovom komadu dodeljena je nagrada Zlatna kolajna za najbolju monodramu na ovogodišnjem Festivalu monodrama i pantomime u Zemunu, a na Festivalu malih pozorišnih formi u Zaječaru takođe je proglašena za najbolju predstavu u celini, gde je odnela i nagradu publike. Dušan Kovačević, direktor Zvezdara teatra, ovu monodramu opisao je kao “neverovatnmo uzbudljivu, opominjuću, tragičnu, potresnu i katarzičnu priču o događajima koji ne smeju da se ponove”. 

Bioskop

Crni panter: Vakanda Zauvek

Ako ste Marvelov fan, a veroatno jeste, onda znate šta da gledate u bioskopima ovog vikenda (osim ako film već niste pogledali na premijeri). Kraljica Ramonda, Šuri, MBaku i Okoje bore se da zaštite kraljevstvo Vakanda od intervenisanja svetskih sila nakon smrti kralja TČale.U glavnim ulogama su Michael B. Jordan, Michaela Coel, Lupita Nyong’o, Angela Bassett, Isaach De Bankole i drugi.

Knjiga

Doktor D, Goran Marković

Napisana u maniru Beogradskog trija, ali sa tragikomičnim zapletom, nova knjiga Gorana Markovića Doktor D., uglednog reditelja, scenariste i autora nekoliko zapaženih proznih knjiga, otključaće lažni sjaj jednog ideološkog projekta i ogoliti proračunatost njegovih nosilaca. Kad se za perjanicom pobunjenih žitelja jedne bivše države, koji su ugazili u bratoubilački rat, raspiše međunarodna poternica zbog optužbi za ratne zločine, u tajnoj službi stvaraju se dve struje: jedna koja bi da ga izruči i druga koja bi da ga sakrije i zaštiti. I dok se, pod lažnim identitetom i sa izmenjenim ličnim opisom, bivši vođa i nekadašnji psihijatar preobraća u bivšeg hipika koji voli gusle, a predstavlja se kao znalac bioenergetske medicine, čak i kao predavač na lokalnoj Akademiji alternative i saradnik u njenom stručnom časopisu, u tajnoj službi koja ga budno prati bukti pravi rat čiji će ishod odrediti psihijatrovu sudbinu…

– Dosije, koji je pred vama, sadrži transkripte razgovora K.-a sa sagovornicima iz Službe, izveštaje kurira, spoljašnjeg obezbeđenja, sažetke snimaka nadzorne kamere u njegovom stanu, zapisnike sa kolegijuma koji su se ticali K.-ovog slučaja, presretnute telefonske razgovore i ostale relevantne dokumente, rekao je Marković o svom romanu i dodao:”Ono što, međutim, nije bez značaja jeste činjenica da je sve gore navedeno čista fikcija, proizvod mašte autora i da nema nikakve veze sa stvarnim događajima na koje bi naslov ove knjige mogao navesti. Ukoliko neko smatra da se Doktor D. odnosi na neku postojeću ličnost, to je već njegov, a ne moj problem.”

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Laguna (@laguna_knjige)

Tekst: J. M. 

Fotografije: Pexels, Instagram, YouTube 

Najnovije