Harper's Bazaar Srbija

Posetili smo izložbu koju treba da pogleda svaka žena

Ukoliko ste ovih dana šetali kroz UŠĆE, BEO ili Mercator Centar, moguće je da ste primetili da se u hodnicima omiljenih beogradskih šoping centara nešto dešava. Moguće je da ste primetili postavku fotografija, ali za slučaj da joj niste prišli i sa pažnjom pogledali, savetujemo vas da to ipak učinite.

U pitanju je izložba “Žene: Vek promene” koju je organizovao NATIONAL GEOGRAPHIC i koja će u Beogradu biti izložena na već pomenutim lokacijama sve do 18. marta. Izložbena postavka obuhvata 71 fotografiju iz NATIONAL GEOGRAPHIC zbirke bez premca, i prikazuje fotografije žena iz svih delova sveta tokom perioda od devet decenija – od 1888, kada je i osnovano društvo NATIONAL GEOGRAPHIC, do danas – pružajući osvrt na poziciju žena u modernom društvu, ali i inspiraciju za promene. Fotografije možda jesu svedene u kompoziciji, ali su zato i te kako uticajne i moćne, kada im priđete dovoljno blizu, obratite pažnju na svaki detalj i razmislite o priči koja stoji iza.

Dvonedeljnu izložbu prati i bogat program radionica, seminara, panel diskusija organizovanih u saradnji sa Centrom za biopolitičku edukaciju. Deo pratećeg programa je i tematski mini-festival dokumentarnih filmova kanala NATIONAL GEOGRAPHIC, koji će se emitovati u Cineplexx bioskopima. Pored fantastičnih fotografija u slavu žena, prateći program je takođe dobar razlog da vreme u šoping centru provedete na malo drugačiji način.

Cilj izložbe je, dakle, da se prikaže kako su se žene menjale i koliko su se zapravo promenile kroz istoriju. Ona nam pokazuje slikom na koji način se menjao položaj žene kroz vreme – gde su one bile, gde su sada i za kakvu budućnost se bore – što je od ključnog značaja za razumevanje prošlosti, kako bismo oblikovali sadašnjost, ali i osmislili budućnost u kojoj će ono za šta se već decenijama borimo zaista biti stvarnost koju živimo. 

Podrška ženama jača je nego ikad – sa svih strana dobijamo ohrabrujuće #womanpower poruke – a i dalje je mnogo nejednakosti, nedoslednosti, nelogičnosti, nepoštovanja… Možda je problem u tome što, kao što se kaže, zaboravljamo istoriju, pa joj dozvoljavamo da se ponavlja i ponavlja.

I baš iz tog razloga, važno je da se podsetimo pozicije žene u modernom društvu; važno je da se podsetimo svih odvažnih, inspirativnih heroina širom sveta i njihovih prošlih i sadašnjih napora kojima preoblikuju ideju o tome šta znači biti žena. Važno je. Zbog njih koje su se za to borile – zbog nas koje tu brobu nastavljamo. 

Foto: Promo

Najnovije