Harper's Bazaar Srbija

Rosalía & Bjork: Duet koji nam je bio potreban!

Šta se dešava kada se dve najinventivnije pop ikone ujedine?

U slučaju Bjork i Rosalie, sevaju varnice – I samurajski mačevi – svuda oko nas.

Kao dugogodišnji poštovaoci međusobnog rada, pevačice su u septembru objavile da se udružuju kako bi zajedno objavile singl: tačnije preradu pesme “Oral”, koju je Bjork napisala kasnih 90-ih (tokom snimanja sesija za njena dva najomiljenija albuma Homogenic i Vespertine), ali koju nikada nije objavila. Uz malu pomoć Rosalije – i underground, avant-pop producenta Sega Bodege – pesma je pretvorena u senzualnu odu fizičkom kontaktu preko bujnog zvučnog pejzaža gudača, flauta i ritma inspirisanog dancehall-om.

Ove nedelje, pesma je konačno objavljena – sa podjednako privlačnim video snimkom. U režiji bivše saradnice Rosalije, Carlote Guerrero, duo se probija kroz nadrealistički prostor nalik hangaru koji se vidi kroz jasni beli sjaj, noseći par dekonstruisanih outfita. Inspirisana borilačkom opremom, stilistkinja Gina Berenguer obukla je Rosaliu u top i suknji brenda Maison Margiela, a Bjork u haljinu Acne Studios. Udarajući se, vrteći se i vrteći se po prostoriji u lažnoj borbi, one konačno zauzimaju centralnu pozijicu sa parom samurajskih mačeva u rukama, i okrenute u napadu ka kameri. Jer… pa, zašto da ne?

Kao da retka saradnja dva moćna muzičara, pesma I video nisu dovoljni da nam proradi adrenalin, već se ispostavilo da postoji još jedan, možda ključan, razlog njihove saradnje. Bjork je na svom instagramu objasnila razlog objavljivanja ove pesme iz arhive: sav prihod od pesme će ići za borbu protiv pecanja ribe na otvorenom u njenoj zemlji, Islandu , gde industrijski uzgoj ribe ugrožava domaću populaciju lososa u zemlji, te i oštećuje mora, fjordove i biljni svet u zemlji.

Uživajte:

foto: profimedia, Youtube

Harper’s Bazaar

Najnovije