Harper's Bazaar Srbija

Šta radimo za vikend?

Ove subote i nedelje posećujemo sva gradska dešavanja.

Iako već neko vreme imamo utisak da smo zagazili u jesen, ona je konačno stigla i po kalendaru. Umesto kiše, ovog vikenda donosi nam lepo vreme, koje ćete, nadamo se, iskoristiti za druženje u prirodi, obilazak neke od mnogih izložbi ili festivala. 

Iščekirajte našu vikend agendu i lepo se provedite. 

Festival

RE:CONNECT, 24. septembar, Pančevo

U Pančevu, na Tamiškom keju kod Svilare, pod sloganom “Umetnost i kultura u službi održivosti”, održava se drugi deo Re:connect festivala koji donosi uzbudljiv program, a koji za cilj ima predstavljanje umetničkih projekata kojima je bitna tema zaštita životne sredine.

Program je besplatan i počinje u 17 časova. 

17 časova: Mini bazar, na kojem će lokalna udruženja predstaviti svoje proizvode i inicijative

18 časova: FFM podkast uživo sa Dunjom Jovanović, kojoj će u debati na temu mode biti gosti Nenad Radujević, direktor modnog studija Click iz Beograda i Nataša Gligorijević, direktorka Centra za održivi razvoj.

19 časova: Projekcija filma RiverBlue, koji donosi svest o uništavanju nekih od najvitalnijih svetskih reka kroz proizvodnju naše odeće, ali i inspiriše gledaoce i nudi rešenja ka boljoj i čistijoj budućnošču u modnoj industriji.

 21 sat: Koncert pančevačkog benda Buč Kesidi

Pikinik 

Poslednji Piknik u godini koji organizuje Kišobran dešava se ove nedelje, 25. septembra. Iskoristite poslednje sunčane dane u godini za druženje u prirodi sa prijateljima. Muziku bira DJ Phillie P, program počinje od 12 i traje do 18 sati. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Piknik (@piknikbg)

Izložbe

Add Horizons, Katarina Batuta Višekruna i Uroš Višekruna,Silosi 

Od 23. septembra do 6.oktobra 

Fotografski par Katarina Batuta Višekruna i Uroš Višekruna, poznatiji kao Hiishii studio, koji poput dvojca bez kormilara, već više od jedne decenije hrabro istražuju razne krajeve sveta, od  23. septembra u Silosima na Dorćolu predstavljaju jedinstvenu izložbu fotografija – Add Horizons. U potrazi za jedinstvenim doživljajima koje pretvaraju u večne piksele fotografija, njihove fotografije su preplavaljene adrenalinom izazvanim putovanjima koja izgledaju kao da nemaju ni početak ni kraj. Ovoga puta oni vas vode na 11 neverovatnih destinacija i kroz svoju verziju sveta pozivaju publiku da zakorači u sasvim novu dimenziju doživaljaja prirode i putovanja, bez bojazni da će bilo šta loše da vam se desi, osim što možete ostati bez daha. Ovo nestvarno fotografsko iskustvo koje traje više od 15 godina sublimirano je na jednom mestu, pa ćete tako u samo jednom potezu moći da uživate u visoravni Tibeta, afričkim savanama, scenama u kojima dominiraju divlje životinje, pustinji Jordana, zanimljivim ljudima Burme, japanskoj mističnosti, kao i najskrivenijim mestima koja možda još niste uspeli da posetite u Srbiji. 

Add horizons izložba je pogled na svet u četiri oka. Autori lutaju i traže momente za pamćenje. Imate jedinstvenu priliku da uhvatite svoj trenutak, jer svako vidi nešto drugačije. Njih dvoje, sasvim sigurno. Poseban kuriozitet izložbe je činjenica da su fotografije rađene na velikim formatima i da svetle u mraku, te će ovo putovanje biti po svemu jedinstveno, a posetiocima će pružiti nezaboravni vizuelni doživljaj.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by HIISHII (@hiishiiphoto)

Film 

Dont Worry Darling

U filmu Olivije Wilde, koji je premijerno prikazan na Venecijanskom filmskom festivalu, glavne uloge tumače Florence Pugh, Harry Styles, Olivia Wilde, Gemma Chan, Chris Pine. Alis i Džek imaju sreće što žive u idealizovanoj zajednici Viktorija, eksperimentalnom kompanijskom gradu u kom žive muškarci koji rade za tajni projekat Viktorija i njihove porodice. Društveni optimizam iz 1950-ih koji je zastupao njihov izvršni direktor Frenk – korporativni vizionarski i motivacioni životni trener – usidrio se u svaki aspekt svakodnevnog života u tesno povezanoj pustinjskoj utopiji. Dok muževi provode svaki dan u sedištu projekta Viktorija, radeći na razvoju progresivnih materijala, njihove žene – uključujući Frenkovu elegantnu partnerku Šeli – provode vreme uživajući u lepoti, luksuzu i razvratu svoje zajednice. Život je savršen, a potrebe svakog stanara ispunjava kompanija. Sve što traže zauzvrat je diskrecija i neupitna posvećenost cilju pobede. Ali kada počnu da se pojavljuju pukotine u njihovom idiličnom životu, otkrivajući bljeskove nečeg mnogo zlokobnijeg što vreba ispod atraktivne fasade, Alisa ne može, a da ne dovede u pitanje šta tačno rade u Viktoriji i zašto. Koliko je Alisa spremna da izgubi da bi otkrila šta se zaista dešava u ovom raju?

Knjiga 

Moć geografije, Tim Marshall 

Moć geografije Tima Marshalla predstavlja fascinantan, lucidan i duhovit prikaz ključnih svetskih regiona koji će oblikovati globalnu politiku i odrediti u kom pravcu i na koji način ćemo se razvijati u ovom veku. Višestruko nagrađivani novinar, analitičar i politički izveštač, u novoj knjizi otkriva da su opcije svake zemlje ili regiona ograničene geografskim položajem koji ostaje isti dok se svet menja vrtoglavom brzinom. Ova uzbudljiva istorijska, ekonomska i politička analiza, obeležena Marshallovom  prepoznatljivom duhovitošću i pronicljivošću, postavlja geografiju u centar ljudskih odnosa i baca novo svetlo na Australiju, Iran, Saudijsku Arabiju, Veliku Britaniju, Grčku, Tursku, Sahel, Etiopiju, Španiju i svemir, delove sveta koji će u vreme novih podela i rivalstava, a uz aktuelne događaje koji potresaju političku scenu, oblikovati globalnu politiku. Ovo fascinantno istraživanje geopolitike pokazuje da planine, pustinje i razdaljine i dalje ostavljaju dubok trag na mentalitet naroda i na međunarodne odnose. Marshall nam pokazuje da geografija nema samo direktan uticaj na istoriju već je sudbinski određuje.

Tekst: Jelena M. 

Fotografije: Pexells, Promo, Instagram 

 

 

 

Najnovije