Harper's Bazaar Srbija

Otkrivamo vam kuda za vikend!

Predlažemo šta da gledate, slušate i obiđete ove subote i nedelje.

Iako nas očekuje nestabilno vreme – najavljeni su lokalni pljuskovi sa grmljavinom, to nije razlog da ove subote i nedelje sedite kod kuće. Koncert Karmina Burana, koji je trebalo da bude održan u subotu 28. maja na Trgu republike u Beogradu, odložen je – za neko lepše vreme, ali ako želite da izađete napolje, kabanicu u ruke i skoknite do Pančeva na Bijenale umetnosti ili posetite Street Food Festival na Sava promenadi. Poslušajte još neke od predloga za koncerte, klupske svirke, izložbe, pozorišne predstave ili bioskopske projekcije. Ako vas po kišnom danu ništa ne može naterati napolje, Netflix ima nekoliko novih naslova, pa se fino ušuškajte kod kuće i uživajte uz grickalice i vino.

Pozorište

Antigona

Beogradsko dramsko pozorište, velika scena “Olivera i Rade Marković”, 28. maj u 19 sati

Zanimalo me je gde se Antigona nalazi danas, izjavio je na konferenciji za štampu povodom premijere komada Antigona, gostujući reditelj iz Slovenije, Diego De Brea, koji potpisuje i scenografiju i dizajn svetla. “Antigona sama ide protiv sistema a nema nikakvu zaštitu. Kako doći do situacije da iz čoveka izađe pravi čovek, ljudsko biće? Šta je danas – biti čovek? Ta pitanja nas u novoj Antigoni zanimaju”, rekao je jedan od najangažovanijih reditelja iz regiona. U komadu igraju Dunja Stojanović, Jana Milosavljević, Pavle Pekić, Ivana Nikolić, Luka Grbić, Vladan Milić, Mina Nenadović, Stefan Radonjić.

Fotografija: Dragana Udovičić/Beogradsko dramsko pozorište

Sveta Prada

Bitef, Nedelja 29. maj, u 20 sati

Kako izgleda životni put jedne torbe otkriće vam pet junakinja pozorišnog komada Sveta Prada, koji bez problema povezuje modne kreatore, krokodile, šanere, radnice, kapitaliste, ruske tajkune, italijanske dizajnere… U ostvarenju koje je režirala Sanja Mitrović, po ideji glumca Vladimira Aleksića, igraju Nada Šargin, Aleksandra Janković, Anđelika Simić, Milena Predić i Jovana Belović. Predstavu možete pogledati i u repriznim terminima – 31. maja i 1. juna.

 

Uspavanka za Aleksiju Rajčić

Narodno pozorište, scena Raša Plaović, 28. maj, 20:30

Predstavu po drami Đorđa Kosića Uspavanka za Aleksiju Rajčić, režirao je Jug Đorđević, a nastala je prema knjizi “Zatvorenice”, s kraja 19. veka (1898) u kojoj su opisane ispovesti zatvorenica iz Požarevačkog kaznenog zavoda. Glavnu ulogu igra Vanja Ejdus, a u podeli su i Iva Milanović, Novak Radulović, Sara Ristić, Nevena Milošević, Vera Zečević, Mladen Lukić, Goran Milošević, Danijela Milošević. Pisac za svoju junakinju kaže da je to žena koja, pošto pravdu nigde ne pronalazi, uzima pravdu u svoje ruke i čini zločin. Aleksija Rajčić, u životu bez mnogo izbora, osim da ćuti i trpi, slobodu, koju je tražila za sebe, paradoksalno pronalazi u zatvoru.

Fotografija: Marijana Janković/Narodno pozorište

Bioskop

Top Gan Maverik

U novom filmu Josepha Kosinskog, o već poznatom, starom junaku igraju Tom Cruise, Miles Teller, Jennifer Connelly, Jon Hamm, Glen Powell, Jay Ellis, Ed Harris i drugi. Osim junaka, i priča je pomalo poznata, a kreće kad jedan od najboljih pilota, Pit “Maverik” Mičel, nakon više od 30 godina služenja u mornarici, izbegava da prihvati unapređenje koje bi ga zauvek spustilo na zemlju. Kada je počeo da podučava vod mladih pilota koji su na obuci za specijalne misije, kakve nijedan živi pilot nikada još nije video, Maverik sreće poručnika Bredlija Bredšoa čiji je nadimak “Ruster”, sina Maverikovog pokojnog prijatelja i oficira za presretanje radara poručnika Nika Bredšoa, zvanog “Gus”. Suočavajući se sa neizvesnom budućnošću i sa duhovima prošlosti, Maverik se upušta u borbu sa svojim najvećim strahom, što će kulminirati misijom koja zahteva veliku žrtvu svih koji budu izabrani da u nju polete.

Sentimentalno

KCB, Dvorana kulturnog centra Beograda – Metar španskog filma/28. maj, u 20 časova

U španskoj komediji Seska Gaja, glavne uloge tumače Havijer Kamara, Belen Kuesta, Griselda Sisilijani, Alberto San Huan. U središtu radnje filma nalaze se Hulio i Ana, par koji je zajedno više od petnaest godina – više se niti gledaju, niti dodiruju, a svakodnevne prepirke postale su suština njihovog odnosa. Jedne noći, Ana poziva u goste Salvu i Lauru, komšije sa sprata iznad njihovog, mlađi par, drag i prijateljski nastrojen, čija je buka postala smetnja Huliju i Ani… ili možda podsticaj? Obavezno pogledajte film koji je nagrađen priznanjima Goja za najbolju sporednu ulogu (Alberto San Huan), Gaudi za najbolju sporednu ulogu (Alberto San Huan), Forke za najbolju mušku ulogu (Havijer Kamara).

Koncerti

Darko Rundek & Ekipa

Fabrika Novi Sad, 28. I 29. Maj

Legendarni Darko Rundek & Ekipa, 28. i 29. maja nastupaju u novosadskoj Fabrici. Ekipu čine mahom mlađi muzičari sa bogate i vibrantne nove zagrebačke scene, koje je Darko Rundek okupio 2017. godine za potrebe turneje povodom obeležavanja dve decenije albuma “Apokalipso” – muzičari često menjaju instrumente, a svi pevaju, na čelu sa Darkom Rundekom, koji i svira gitaru. Vrata Fabrike otvaraju se u 20 časova. Koncert će početi u 21 čas.

Bijenale umetnosti u Pančevu

Jubilarno 20. Bijenale umetnosti u Pančevu pod nazivom „rafinerijamanastir” biće održano od 27. maja do 27. juna u Pančevu. Selektorka ovogodišnjeg programa je kustoskinja i kritičarka Maja Ćirić, a svoje radove predstaviće više od 35 umetnika i umetnica, kao i kolektivi iz Srbije i inostranstva.

Ovogodišnje bijenale tematski je inspirisano lokalnim hibridnim fenomenom – suživotom Rafinerije nafte i Manastira Vojlovica, čija međuzavisnost, u zavisnosti od tačke gledišta, može biti simbiotična ili konfliktna. Bijenale otvara pitanja – da li je i kako moguće delovati izvan i preko domena matrica, obrazaca i uslova koje generišu manastir i rafinerija, svako za sebe ali i zajedno, i kako razrešiti odnos ograničenog parohijalnog delovanja i nezaustavljive potrebe za otvorenošću i inventivnošću.

Neki od autora učesnika su Adrijen Ujhazi, Bogoljub Đoković, Veljko Zejak (Srbija-Slovenija), Darija Medić (Srbija-SAD) i mnogi drugi, a iz inostranstva, uz Reslera i Maslova: Adrija Žulija (Španija), Anuk Krajthof (Holandija), Jirgen Ots (Belgija), Katinka Malajmare (Rumunija-Velika Britanija), Mikola Ridnji (Ukrajina), Mit Boras (Španija-Nemačka), Mičikazu Macune (Japan-Austrija) i drugi.

Knjiga

Kao voda za čokoladu

Kada se spoje očaravajuća ljubavna priča i neobičan meksički priručnik za kućne lekove, dobije se neočekivano, neodoljivo, slasno štivo po izvanrednom receptu Laure Eskivel. Roman “Kao voda za čokoladu” je priča od koje će vam krenuti voda na usta. Jednog dana u poodmakloj trudnoći Mama Elena je sekla luk u kuhinji na svom velikom ranču. Luk je bio toliko ljut da je naterao suze na oči Eleninoj nerođenoj kćeri Titi i izazvao prevremeni porođaj. Dospevši na svet među začinima i sastojcima za supu s rezancima, Tita je postala predodređena da svoje emocije prenosi u hranu koju spravlja. Sa petnaest godina Tita će se strasno zaljubiti, ali porodična tradicija nalaže da najmlađa ćerka ne može da se uda sve dok joj je majka živa. Da nesreća bude veća, njena ljubav, njen Pedro, oženiće se Titinom sestrom Rosaurom. Svoje burne emocije Tita prenosi u hranu koju sprema i tako nekada namerno, nekada slučajno, menja sudbine svih žitelja ranča.

Ispunjena receptima, čežnjom i gorko-slatkim humorom, ova šarmantna priča o životu jedne meksičke porodice s početka prošlog veka rasplamsala je maštu i zadivila čitaoce širom sveta. Prvi roman scenaristkinje i romanopisca Laure Eskivel godinama je jedna od najčitanijih knjiga u Južnoj Americi, preveden je na dvadeset jezika, a na listama bestselera bio je ispred novih romana Markesa, Vargasa Ljose, Izabele Aljende… Po ovom romanu je snimljen i film, koji je režirao Laurin bivši muž, a koji je 1993. proglašen najgledanijim stranim autorskim filmom u SAD. Posle velikog uspeha filma roman se vratio na liste bestselera i sad je među najčitanijim knjigama u Evropi.

Tekst: Jelena M. 

Fotografije: Pexels (Nubia Navarro), Profimedia, Promo 

 

 

 

Najnovije