Harper's Bazaar Srbija

Harper’s BAZAAR Playlista: 10 pesama po izboru Romane Slačale

Muzička urednica majskog izdanja magazina Harper’s Bazaar

Play All
Foto: Marko Popović

Članica benda Artan Lili spontano je postala deo grupe, a jedanaest godina kasnije jedna su od najrespektabilnijih u svojoj generaciji.

„Prvi album sam dobila 1986. godine za rođendan od dede u Moskvi. To je bio Modern Talking „Ready For Romance”. Kasetu je sam presnimio od nekoga pošto je SSSR bio u periodu „Perestrojke“, tada nije bilo lako nabaviti originalne kasete i ploče. Bend koji me je kasnije najviše pokrenuo svojom muzikom je bio Nirvana,“ otkriva nam Romana na početku razgovora. Komentarišući nadalje muziku koju je izabrala saznajemo da je njen ulazak u grupu Artan Lili bio spontan. Nije bilo nikakvog posebnog plana. Idejni tvorac benda Bojan Slačala je okupio nekoliko istomišljenika, među njima je bila i Romana:

„Moja uloga na početku je bila da podržim i zaokružim priču. Tada nisam preterano ambiciozno shvatala moje angažovanje i trudila sam se samo da se osećam prijatno u ulozi ’žene u bendu’,  pa kako bude. I krenulo je, veoma dobro.“ Bend Artan Lili je brzo stekao naklonost indi rok publike diljem ex-Jugoslovenskog prostora. Posle jedanaest godina postojanja grupa je danas jedna od najrespektabilnijih u svojoj generaciji. Takođe, među prvima je počela da insistira na dobroj produkciji svojih nastupa. U svakom segmentu je bilo važno na koji način će bend izaći u javnost, pred publiku. Romana to obrazlaže činjenicom da kao umetnici i estete u muzičkom, svakako moraju to podržati i u vizuelnom smislu iz poštovanja prema sebi i naravno prema publici.

Na pitanje da li u tom trenutku ona ulazi u neku vrstu uloge, Romana odgovara: „Kad izađem na binu ja sam ’Real Romana’. Zaista! Bina je moj teren. Tu sam sa sobom kako treba. Ne preglumljujem i mislim da me publika razume.“ Romana Slačala je napravila selekciju muzike koju zaista voli i sluša, trudeći se da ide u korak sa aktuelnostima ali i da iznenadi ponekim klasikom: „Pesme sam poređala da lepo teku, želeći da onom ko ih sluša bude dobro i zabavno.“

Tekst: Uroš Milovanović

Foto: Marko Popović

Najnovije