Harper's Bazaar Srbija

Pogledajte Saltburn: Film o kojem svi pričaju

Pogledajte zašto je ovaj film zapalio TikTok

Saltburn, film koji je izazvao veliko uzbuđenje na društvenim mrežama i razdvojio filmske kritičare, još jednom potvrđuje iznimno šokantnu i intrigantnu rediteljsku veštinu Emeralda Fennella. Opisan kao moderna i ekscentričnija verzija talentovanog gospodina Ripleyja, ovaj film je izazvao podeljene reakcije kritičara, ali i šire javnosti. Reč je o crnoj komediji koja postaje sve mračnija i tragičnija kako radnja filma odmiče. Unapred najavljen kao najprovokativniji film godine, ova priča nije samo seksi već i izuzetno smešna, s izvanrednom glumačkom postavkom koju je rediteljka pažljivo odabrala.

U glavnim ulogama briljiraju glumci Barry Keoghan, Jacob Elordi, Rosamund Pike, Richard E. Grant, Alison Oliver i Archie Madekwe. Saltburn vodi publiku na uzbudljivo putovanje ispunjeno napetostima, komedijom i neočekivanim preokretima.

Priča filma prati Olivera, studenta na Oxfordu, koji želi postati prijatelj s popularnim aristokratom Felixom. Kada Felix pozove Olivera da provede leto s njegovom ekscentričnom porodicom na imanju Saltburn, počinje letovanje koje će promeniti život svih ukućana, otkrivajući pritom pravo lice glavnog junaka.

Kritike filma su podeljene – dok ga jedni hvale kao zanimljiv erotski triler koji gledaoce ostavlja šokirane i emotivno angažovane u sudbinu likova, drugi ga smatraju tek još jednim jeftinim pokušajem stvaranja uzbuđenja šokantnim scenama.

Kontroverze i viralnost

Kao i svaka kulturna pojava, Salburn se suočio s određenim kontroverzama. Šokantne scene i isprepletene centralne veze u filmu izazvale su intenzivne online diskusije. Bogati predstavnici Z-gen-a na TikToku su se pridružili trendu, prikazujući svoj raskošni način života u skladu s estetikom Saltburna.


Hešteg #Salburn prikupio je preko 2,1 milijardu pregleda, dok je gen Z publika prihvatila njegov estetski izraz u viralnim plesnim videima. Poslednja scena filma, u kojoj Oliver igra uz “Murder on the Dancefloor”, postala je ikonična, inspirišući talas imitatora na mrežama.


Muzika iz filma takođe doživljava ponovljeni uspon na Britanskim top listama singlova, što je još jedan dokaz uticaja ovog filma.

Moda kao narativni element


Film sjajno koristi modu kako bi istakao oštar kontrast između Cattonsa sa starim novcem i radničkog outsajdera, Olivera Quicka. Od večera u crnom odelu do raskošnih zabava, modni elementi Saltburna su vizuelna gozba koja igra ključnu ulogu u otkrivanju složenosti likova.

Najnovije