Harper's Bazaar Srbija

Koja li je tajna zdrave kose Meghan Markle?

Šta se krije iza pesme kojom će nas Konstrakta predstavljati na Evroviziji?

Za zdravu Srbiju i duboku hidrataciju, napisan je jedan od mnogo duhovitih tvitova nakon što je Konstrakta (Ana Đurić) odnela pobedu na Beoviziji, odnosno njena pesma “In corpore sano”, kojom će predstavljati Srbiju na Evroviziji, koja se održava u maju u Torinu. Ana, njen nastup i neobična pesma privukli su veliku pažnju, ne samo u našoj zemlji, nego i na celom Starom kontinentu, pa se “In Corpore Sano” trenutno nalazi u trendingu na youtube-u u  Nemačkoj, Švedskoj, Norveškoj… Hajde što stranci prevode njene reči i pitaju se o čemu to Konstrakta peva, nego isto to rade mnogi u Srbiji.

“U čemu je tajna zdrave kose Meghan Markle, u čemu je tajna?”, glase uvodni stihovi pesme koja čini deo Triptiha, zajedno sa pesmama “Nobl” i “Mekano”, a koji se od starta tumače na razne načine: neki kažu da Ana ismeva naslove u novinama, neki da umetnici, s obzirom na to da većina njih nema zdravstvenu knjižicu, savete o lepoti, nezi i zdravlju traže na internetu… A sva lepota, zapravo, leži u tome da umetnička dela mogu da se tumače na bezbroj načina. Jer, kad njegovo delo postane javno, opšte, ono više i ne pripada umetniku, već svima, i može da ga čita i tumači ko kako hoće. E pa, mi izdvajamo neka od najzanimljivijih tumačenja Konstraktine pesme, a onda ćemo otkriti i šta je ona dala kao odgovor na pitanje “O čemu govori In Corpore Sano?”. 

Sam naziv pesme “In corpore sano” deo je latinske izreke “Mens sana in corpore sano”, koja se pripisuje Juvenalu (deo je njegovih Satira), a u celosti glasi” Orandum est ut sit mens sana in corpore sano”, odnosno “Treba se moliti za zdrav duh u zdravom telu”. Pesma počinje stihovima: “Koja li je tajna zdrave kose Meghan Markle? Koja li je tajna?… Mislim da u pitanju je duboka hidratacija. Kažu da na koži i kosi se jasno vidi sve. Recimo, tamni kolutovi oko očiju ukazuju na probleme s jetrom. Frke oko usana možda uvećanu slezinu. Uvećana slezina nije dobra, nije lepa. A umetnica mora biti zdrava. Biti zdrava, biti zdrava…”

Većina misli da se Konstraktino “Umetnica mora biti zdrava” odnosi na performans Marine Abramović iz 1975. godine, u kome ona govori, dok histerično češlja svoju kosu, kako “Umetnost mora da bude lepa, kako umetnica mora da bude lepa…”  Marinin jednočasovni performans tumačio se kao mazohistički, ali i asketski jer umetnica ulazi u stanje poput transa i besomučno ponavlja istu radnju — i Konstrakta radi nešto slično na sceni – ona konstantno pere ruke, što je mnoge podsetilo na magijski ritual, ali i na pranje ruku tokom pandemije.

Umetnica, koja u jednom tenutku u pesmi izgovara kako nema zdravstvenu knjižicu, prinuđena je da ukucava simptome svojih bolesti ili pitanja u vezi sa zdravljem u pretraživač i analizira sve to na internetu, umesto lekara (kog nema da plati ili kod kog ne može da se leči besplatno jer nema knjižicu). Ukoliko se razboli, umetnica  neće imati način da se leči, pa daje sve od sebe da sačuva zdravlje. Zbog činjenice da nema zdravstveno osiguranje, ona mora da “da poverenje” (savetima na internetu, kosmosu, nekim drugim lekarima, kome god), ali lepota u svemu tome je što, barem, postoji autonomni nervi sistem koji, između ostalog, reguliše rad srca, pa bar svoje srce NE MORA da kontroliše, kad već MORA sve drugo, “srce kuca, srce samo kuca”. Pesma pred kraj dobija vedriji ton, deluje kao da se umetnica opušta, prestaje sumanuto da pere ruke i kaže: “Bože zdravlja”. Poslednjom rečenicom “I šta ćemo sad?” poručuje — možda može i ovako.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by RTL Show (@rtl.show)

Pre takmičenja za Beoviziju, Konstraktu su upitali da kaže na šta se tačno odnosi njena pesma, i ona je rekla sledeče:

– In Corpore Sano ima mnogo pratećih sadržaja, pod krovnom temom odnosa prema zdravlju. Ne mogu da obuhvatim sve, ali izdvajam odnos prema zdravlju koji ide od „mora“ do „može“. S jedne strane živimo u atmosferi (straha) u kojoj je zdravlje postavljeno kao vrhunska vrednost iza koje stoji jedna enormna potrošnja. O zdravlju se priča kao o nečemu što je u potpunosti u našoj kontroli, samo ako uradimo ovo, kupimo ono, zapratimo najnoviji trend, poslušamo ono… Mora se biti zdrav. To je presija koja nas ostavlja u strahu. S druge strane, moguće je ostvariti jedan zdravorazumski odnos u kome je zdravlje donekle u našim rukama u kome se, shodno tome, bolest i konačno smrt, prihvataju sa manje straha. A sistemska podrška je tanka, nažalost, kako u zdravstvu tako i u edukaciji na tu temu. Zdravstvo je sve više nedostupno i skupo… I tako dalje. 

Tekst: Jelena M. 

Fotografije: Instagram (Naslovna slika/@konstrakta)

Najnovije