Da li magnezijum zaista pomaže u borbi protiv nesanice?

@JELENA.MARIJA

Spavanje je važno za svaki aspekt vašeg mentalnog i fizičkog zdravlja.

To znači da je pre svega važno da se obratite lekaru ako ne spavate dobro. Ali ponekad iza razloga nesanice nema ničega određenog, a da biste bolje spavali, morate promeniti način života.

Mnogi ljudi uzimaju melatonin zbog nesanice, ali postoji još jedan manje popularan metod – uzimanje magnezijuma.  

Unos dovoljne količine magnezijuma je važan iz nekoliko razloga. Prvo, vašem telu je potreban magnezijum da bi proizvelo dovoljno energije. Magnezijum takođe igra ulogu u razvoju kostiju i čak doprinosi ključnim telesnim funkcijama kao što su normalni puls i kontrakcije mišića. Lisnato zeleno povrće poput spanaća, orašastih plodova, semena, mahunarki i integralnih žitarica može biti dobar izvor magnezijuma.

Kako vam uzimanje magnezijuma može pomoći da spavate?

Mnogi stručnjaci veruju da magnezijum smiruje centralni nervni sistem, što dovodi do boljeg kvaliteta spavanja. Međutim, vrlo je malo potvrđenih studija na ovu temu. Blagotvornost magnezijuma u ​​snu primećena je samo kod starijih odraslih osoba, zbog čega vam možda neće koristiti ako ste sredovečni.

@LIFEOFBOHEME

Kako možete bezbedno uzimati magnezijum za spavanje?

Ako mislite da vam magnezijum može pomoći da lakše zaspite, uključite ga u ishranu. Dnevni dodatak za žene između 19 i 30 godina je 310 mg magnezijuma. Od 31. godine starosti, preporučena doza je 320 miligrama. Ali previše magnezijuma može biti opasno, pa je važno paziti na količinu.

Druga opcija je uzimanje suplemenata sa magnezijumom svako veče pre spavanja, ali svakako bi trebalo prvo da se obratite svom lekaru. Ako lekar odobri vašu odluku o uzimanju magnezijuma, neophodno je, kao i kod svih lekova, pridržavati se preporučene doze. 

Najnovije