4 namirnice koje izazivaju akne

Problem rešavamo iznutra.

Redovne posete kozmetičaru i pravilno odabrani proizvodi za negu nikada ne mogu da obezbede zdravlje i lepotu kože ako ne vodite zdrav način ishrane.

Banalna izreka - mi smo ono što jedemo - je veoma relevantna u ovom slučaju. Ako redovno imate akne, možda bi bilo korisno malo preispitati ishranu. U nastavku navodimo četiri namirnice koje treba izbegavati (ili smanjiti) i četiri koje treba dodati ukoliko želite da izbegnete pojavljivanje akni.

Mleko

Razlog zbog kojeg mlečni proizvodi uzrokuju akne je taj što se krave muzu pet puta više nego nekada. Zbog stresa, nivo progesterona u mleku postaje nekoliko puta veći. Mleko danas, čak i ako je organsko, ima visok nivo hormona stresa, uključujući kortizol, koji je uzrok akni.

Brzi ugljeni hidrati

Čini se, bez obzira kakav efekat pokušavate da postignete, nutricionisti uvek preporučuju izbegavanje brzih ugljenih hidrata i to sa dobrim razlogom. Poenta je u tome da su ovo najnekorisnije supstance koje se mogu zamisliti. Takva hrana neće doneti ništa osim naglog skoka šećera u krvi i problema sa kožom.

Kokosovo ulje

Uprkos popularnosti kokosovog ulja, prekomerna konzumacija može dovesti do neprijatnih efekata na koži.

Čokolada

Čokolada je vrlo čest uzrok akni. Ukoliko ne možete da joj odolite, birajte onu sa sadržajem kakaoa iznad sedamdeset %. 

Dodajemo u ishranu:

Probiotici

Probiotici su naši glavni pomagači na putu do zdravih creva i, kao rezultat, lepe kože. U impresivnim količinama nalaze se u kefiru.

Omega-3 masne kiseline

Još jedna neverovatna supstanca koja pomaže u gotovo svemu, od usporavanja starenja do normalizacije sna. Omega-3 takođe imaju blagotvorne efekte na kožu i pomažu u borbi protiv akni.

Antioksidanti

Bobice i zelenilo su vaši najbolji prijatelji i pomagači u borbi protiv akni. Antioksidanti koje sadrže mogu ne samo da pomognu u smanjenju pojave akni, već i da koži daju zdrav sjaj.

Cink

Orašasti plodovi su bogati cinkom, posebno indijski orah i bademi. Na ovoj listi su i banane. Glavna stvar je pratiti količinu, jer je ova hrana prilično kalorična.

foto:harpersbazaar.gr

Pročitaj još iz kategorije Dijete & Fitnes