4 zdravstvene prednosti maslina za koje niste znali da postoje

Nisu uzalud masline jedan od osnovnih proizvoda mediteranske ishrane, čije su pristalice poznate po svojoj vitkosti i dugovečnosti.

Ovi mali zeleni plodovi riznica su vitamina, minerala, makro i mikroelemenata koji su važni i za zdravlje kostiju i za sjaj kože. U našem članku govorimo o glavnim korisnim svojstvima maslina i zašto ih definitivno treba dodati u ishranu.

Usporite starenje

Masline imaju moćna antioksidativna svojstva. Bogate su vitaminima A i E, koji štite telo od oštećenja slobodnim radikalima, sprečavajući oksidativne procese. Oksidacija ne samo da može izazvati razvoj hroničnih bolesti, već i značajno ubrzati proces starenja. Antioksidativna vrednost maslina povećava se visokim sadržajem luteina i polifenola.

Zdravlje srca

Redovno konzumiranje maslina osigurava prevenciju kardiovaskularnih bolesti. Zbog visokog sadržaja oleinske kiseline, u stanju su da podstaknu proizvodnju „dobrog“ holesterola i blokiraju „loš“. Pored toga, masline su bogate prirodnim mineralima koji jačaju srčani mišić i vaskularne zidove, štiteći ih od oksidacije i kalcifikacije.

Snažne kosti

Još jedna važna osobina maslina je da one značajno poboljšavaju zdravlje kostiju i sprečavaju razvoj osteoporoze. Ovu bolest karakterišu starosne promene u strukturi koštanog tkiva, usled čega ona postaje krhka. Takve promene počinju da se dešavaju u telu nakon 25 godina, pa prevenciju treba započeti što je ranije moguće.

Gubitak težine

Iako su prilično kalorične, masline mogu pomoći u efikasnom smanjenju težine. Sadrže mononezasićene masne kiseline – „zdrave“ masti. Brojne studije su potvrdile da redovna konzumacija nezasićenih (sa potpunim ili bar delimičnim uklanjanjem zasićenih) masnih kiselina dovodi do zdravog gubitka kilograma i normalizacije mnogih procesa u telu. Pored toga, masline su izvor triglicerida srednjeg lanca. To su lipidna jedinjenja koja telo lako razgrađuje i blagotvorno deluju na metabolizam. Zbog svoje visoko svarljive i asimilabilne strukture, telo koristi MCT kao gorivo, umesto da ih skladišti u telesnoj masti.

foto:bazaar.ru

Najnovije

Politika kolačića
Harper's Bazaar Srbija logo

Koristimo kolačiće i slične tehnologije za skladištenje i pristup informacijama na Vašem uređaju. Neke od ovih tehnologija su tehnički neophodne da bi vam pružile bezbednu, funkcionalnu i pouzdanu web stranicu. Takođe, želimo da postavimo opcione/dodatne tehnologije kako bi vam pružili najbolje korisničko iskustvo.

Dodatne informacije su dostupne na stranici politika privatnosti.

Neophodni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za normalno funkcionisanje web sajta, jer omogućavaju osnovne operacije poput održavanja vaše sesije, obezbeđivanja sigurnosti i pravilnog rada ključnih funkcionalnosti stranice.

Analitički i kolačići trećih strana

Ovi kolačići nam omogućavaju da razumemo kako pristupate stranici i Vaše navike pregledanja (npr. pregledane stranice, vreme provedeno na stranici, klik na sadržaj). Oni nam omogućavaju da analiziramo performanse i kvalitet naše stranice i da otkrijemo moguće greške.

Omogućavanje ovih kolačića pomaže nam da poboljšamo naš web sajt.