Ovih pet namirnica morate imati u svojoj ishrani - obavezno

Kako bi vam čitav organizam radio kao švajcarski sat

Šta mora biti u ishrani?

Proizvodi koje jedemo imaju direktan uticaj na stanje i funkcionisanje digestivnog sistema. Zauzvrat, ako gastrointestinalni trakt ne svari hranu pravilno, ćelije celog tela ne dobijaju ono što im je potrebno za optimalnu vitalnu aktivnost - tako se opšte stanje može pogoršati, a imunitet smanjiti.

Stručnjaci su imenovali najštetnije i najkorisnije proizvode za glavne organe za varenje - želudac i creva. Jedna od najgorih namirnica, po njihovom mišljenju, je prerađeno crveno meso.

Koje namirnice treba jesti za dobro varenje?

Mlečni proizvodi

Mlečni proizvodi su odlična hrana za mikrobiom creva. Oni su bogati probioticima koji normalizuju rad digestivnog trakta i sprečavaju razvoj raznih bolesti. U svoju ishranu dodajte kefir ili grčki jogurt.

Maslinovo ulje

Ekstra devičansko maslinovo ulje jedan je od najkorisnijih proizvoda ne samo za probavni trakt, već i za celo telo u celini. Bogato je nezasićenim masnim kiselinama i antioksidativnim polifenolima. Osim što štite od slobodnih radikala i usporavaju starenje, normalizuju probavni trakt.

 

Smokve

 

Smokve su skladište vitamina i minerala neophodnih za pravilno funkcionisanje tela, uključujući biljne supstance koje stimulišu pokretljivost creva i normalizuju digestivni trakt. Pored toga, smokve su odličan izvor bakra, vitamina B6 i antioksidanata.

 

 

Žitarice

 

Cela zrna žitarica bogat su izvor vlakana. Dijetetska vlakna stimulišu rad creva i dugo održavaju sitost, što značajno smanjuje rizik od prejedanja. U ishranu dodajte pirinač, kvinoju, heljdu i ovas - pored vlakana, telu pružaju neophodne vitamine i minerale.

 

Sočiva

 

Sočiva sadrže rekordne količine vlakana, bakra, cinka i gvožđa, što pomaže u normalizaciji rada gastrointestinalnog trakta i uklanjanju toksina iz tela, dok takođe jačaju imuni sistem i poboljšavaju rad srca. 

 

foto:harpersbazaar.ru

 

Pročitajte još

Pročitaj još