Lepota / Dijete & Fitnes

5 vitamina koji su neophodni svakoj ženi posle 35 godina

Za bolje zdravlje sada i u budućnosti.

Iznenadićete se kada saznate koliko žena ima nedostatak vitamina, minerala i elemenata u tragovima koji su potrebni njihovom telu. Ako ste u četvrtoj deceniji života i želite da se osećate dobro sada i još mnogo godina, unesite ove dragocene hranljive sastojke bilo ishranom ili kao dodatak (uvek uz saglasnost lekara):

Vitamin C

Da li se osećate spremno da „eksplodirate“ iz najmanjeg razloga? Možda su vaši hormoni krivi! Od 35. godine nadalje, funkcija jajnika počinje da opada, što znači da telo proizvodi manje progesterona – hormona koji vam pomaže da ostanete mirni. Da biste održali visok nivo progesterona, potreban vam je vitamin C. Trebalo bi da uzimate 750 do 1000 mg dnevno.

Magnezijum

Čuli ste za ljude koji su patili od grčeva u nogama jer im je nedostajalo magnezijuma, ali delovanje ovog metala je mnogo složenije. Ženama starijim od 35 godina važno je da imaju odgovarajući nivo magnezijuma, posebno ako pate od PMS-a (predmenstrualni sindrom), jer njegov nedostatak izaziva menstrualne grčeve, probleme sa spavanjem i simptome anksioznosti. Pored toga, magnezijum je neophodan za lučenje serotonina, hormona koji podiže naše raspoloženje. Količina koja je potrebna ženi ovog uzrasta je 200 do 400 mg dnevno.

Vitamin D

Gustina kostiju kod žene dostiže vrhunac u 30. godini, a zatim počinje da opada. Da biste izbegli osteoporozu nakon menopauze, potreban vam je ne samo kalcijum već i vitamin D – vitamin neophodan za apsorpciju kalcijuma, koji nedostaje 25% žena. Jednostavan test krvi pokazaće vam da li imate potrebnu količinu. Ako imate porodičnu istoriju osteoporoze, razgovarajte sa svojim lekarom o uzimanju dodatka kalcijuma i / ili vitamina D. Alternativno, dopunite svoju ishranu zelenim povrćem, sardinama ili hranom obogaćenom kalcijumom.

Omega 3

Budući da definitivno ne jedete ribu svaki dan, velika je verovatnoća da će vam trebati dodatak ishrani sa omega-3 masnim kiselinama, koje pomažu u snižavanju nivoa kortizola u krvi i bore se protiv upala, što je izvor mnogih problema, stresa ili depresije koji će se povećati naročito u dobi od 40 do 59 godina. Da biste ih sprečili, potrebno vam je 2000 mg omega-3 dnevno.

Selen

Žene imaju osam puta veću verovatnoću da razviju probleme sa štitnom žlezdom nego muškarci, a ove šanse se povećavaju sa godinama, ali i sa drugim faktorima, poput trudnoće. Dakle, ako sada stavljate 35 ili više sveća na svoju rođendansku tortu, dobro je redovno se pregledati radi bilo kakvih problema sa štitnom žlezdom. Pored toga, istraživanja su pokazala da je unos dovoljne količine selena od suštinske važnosti za sprečavanje takvih problema. Jednostavan način da dobijete preporučenu dnevnu dozu od 55 mcg je jesti 2-3 brazilska oraha 2-3 puta nedeljno.

 harpersbazaar.gr

Pročitajte još