Portonovi
Lepota / Dijete & Fitnes

Kako se osloboditi težine u stomaku

Težina u stomaku je neprijatna senzacija, verovatno svima poznata. Razlozi za to mogu biti mnogi: od ozbiljnih hormonskih poremećaja i alergijskih reakcija do banalnog prejedanja. Prejedanje je i dalje najčešći problem, koji postaje posebno aktuelan tokom novogodišnjih praznika. Ogromna količina hrane na stolu – „kombinacija nespojivog“, dodajte par mandarina i čašu penušavog vina i dobićete eksplozivnu smesu u stomaku.

U takvim trenucima ne samo stomak, već i jetra, pankreas i žučna kesa doslovno rade na granici svojih mogućnosti, čak i kod apsolutno zdrave osobe. U stomaku se oseća pritisak, što može biti praćeno nadimanjem, bolom, mučninom. Šta možete učiniti da izbegnete sve ove probleme?

Najlakše je ne prejesti se, ali ako ste već podlegli iskušenju i pojeli previše, postoji nekoliko efikasnih saveta koji će vam pomoći da se izborite sa težinom u stomaku.

Kontrolišite šta jedete

Da, za svečanim stolom nije lako, ali ako ste upravo završili sa jelom, i odmah želite da pređete na desert – stomak se definitivno neće nositi sa takvom mešavinom. Sačekajte najmanje 20-30 minuta, možda će za to vreme doći do osećaja sitosti i uglavnom ćete se predomisliti u vezi sa slatkišima.

Ne pijte alkohol sa hranom

Ako ste već osetili težinu i bol u stomaku, nemojte piti alkohol – to će samo pogoršati situaciju. Alkoholna pića povećavaju kiselost želuca, što može povećati neugodnost.

Pijte čaj od nevena

Dok naučnici vredno rade u laboratorijama na raznim lekovima, priroda je već učinila svoje. Teško je smisliti efikasniji lek za borbu protiv digestivnih poremećaja od čaja nevena, koji normalizuje pH ravnotežu želuca, ublažava bol, pruža nežnu detoksikaciju tela i podstiče pravilno funkcionisanje gastrointestinalnog trakta.

harpersbazaar.ru

Pročitajte još