Portonovi
Lepota / Dijete & Fitnes

Naučnici otkrivaju da čaša suvog vina usporava starenje! Da li je tako?

Pitanje o konzumiranju alkohola i njegovog uticaja na telo ostaje veoma dugo otvoreno. Pristalice zdravog načina života kategorično su protiv alkohola u bilo kom obliku, a pristalice mediteranske ishrane nikada ne odbiju par čaša suvog vina nakon ručka. Svako o tome ima svoje mišljenje, ali naučna istraživanja su utvrdila nekoliko činjenica o pozitivnom uticaju vina na ljudsko telo (u ograničenim količinama, naravno).

2011. naučnici sa Univerziteta Harvard objavili su rezultate velike studije u kojoj je učestvovalo više od 14 hiljada žena. Istraživači su otkrili da redovna konzumacija vina usporava proces starenja i smanjuje rizik od razvoja starosnih hroničnih bolesti za 28%. Važno je napomenuti da govorimo isključivo o suvom vinu, jer svako drugo sadrži dodati šećer, koji, naprotiv, podstiče proces starenja.

Vino sadrži polifenole koji deluju antioksidativno i blagotvorno na stanje krvnih sudova. Posebna pažnja posvećena je resveratrolu koji se nalazi u ljuskama grožđa. Prema nekim studijama, resveratrol može da spreči vaskularna oštećenja, snizi loš holesterol (lipoprotein male gustine), smanji krvne ugruške i deluje protivupalno, održava zdrav rad srca, pa čak i blagotvorno deluje na snagu kostiju. Pored toga, pre desetak godina proširile su se informacije da ova supstanca čak pomalo smanjuje rizik od nekih vrsta karcinoma, ali ovi podaci su već dovedeni u pitanje. Kao što je gore pomenuto, crveno vino je riznica antioksidanata, za koje je poznato da igraju ključnu ulogu u usporavanju procesa starenja. Grožđe je prepuno polifenola i tanina, čija koncentracija naglo raste tokom fermentacije. Zbog svoje visoke antioksidativne vrednosti, supstance štite ćelije tela od oštećenja slobodnim radikalima, smanjuju upale i usporavaju starosne promene u ćelijama kože i unutrašnjim organima. Pored toga, crveno vino obiluje fitoestrogenima koji stimulišu sopstveni kolagen i proizvodnju hijaluronske kiseline u telu.

Aktivne supstance u crvenom vinu toniraju nervni sistem, jačaju krvne sudove i poboljšavaju snabdevanje mozga krvlju. Ne govorimo o trenutnom efektu nakon ispijanja čaše, već o akumulaciji ovih supstanci u telu. Za ovo su uglavnom zaslužni isti antioksidanti – flavonoidi. Neke studije pokazuju da crveno vino ne samo da poboljšava moždanu aktivnost u sadašnjem vremenu, već takođe pomaže u sprečavanju starosne degeneracije memorije i Alchajmerove bolesti. Većina hroničnih bolesti izazvana je zapaljenskim reakcijama u različitim delovima tela. Polifenoli u crnom vinu aktivno se bore protiv upala, što osigurava prevenciju hroničnih bolesti i pouzdanu zaštitu od njih. Pored toga, komponente pića su u stanju da povećaju osetljivost tela na insulin, čime osiguravaju prevenciju dijabetesa tipa 2.

Pročitajte još