Portonovi
Lepota / Dijete & Fitnes

Novogodišnje voće: koliko su mandarine korisne i kako ih jesti

Mandarine su odavno postale nepromenjiv simbol Nove godine, zajedno sa ruskom salatom.

Međutim, ovo voljeno voće nije samo ukusno, već i vrlo zdravo. Mandarine su pravo skladište vitamina i korisnih voćnih kiselina. Zbog visokog sadržaja vitamina A, voće pomaže u očuvanju vida, poboljšava stanje kože, kostiju i zuba.

One takođe sadrže i vitamin C – moćan prirodni antioksidans, koji stimuliše proizvodnju imunoglobulina koji pruža pouzdanu zaštitu tela od virusa i patogenih bakterija. Pored toga, vitamin štiti ćelije tela od oštećenja slobodnim radikalima, sprečava razvoj zapaljenskih procesa, usporava starenje, neguje kožu, daje joj prirodan sjaj i štiti od štetnih efekata ultraljubičastog zračenja.

Uz vitamin B1 koji blagotvorno deluje na nervni sistem, poboljšava pamćenje i koncentraciju, mandarine su takođe bogate vitaminom D, koji je posebno potreban tokom hladne sezone kada vidimo malo sunca. Vitamin poboljšava funkciju mozga i kardiovaskularnog sistema, a može čak i usporiti starenje. Još jedan važan vitamin koji se nalazi u mandarinama je vitamin K, koji jača kosti i zglobove, daje elastičnost zidovima krvnih sudova i sprečava njihovu kalcifikaciju.

Uprkos svojoj slatkoći, mandarine su niskokalorični proizvod: voće sadrži samo oko 50 kcal na 100 g. Mandarine ne izazivaju nagli skok šećera u krvi, što znači da neće izazvati povećanje apetita i neće povećati rizik od prejedanja. Voće sadrži pristojnu količinu vlakana koja detoksifikuju telo i normalizuju probavni sistem. 

 harpersbazaar.ru

Pročitajte još