Zašto su nam neophodne omega 6 masne kiseline

I gde ih naći?

Sve što bi se moglo reći o blagodetima omega-3 već je rečeno: poboljšavaju funkciju mozga, jačaju kosu i nokte, sprečavaju starenje kože i još mnogo, mnogo toga. Ali omega-6 ostaju zapostavljene, mada nisu ništa manje korisne.

Šta je omega-6?

Omega-6 masne kiseline su esencijalni elementi u tragovima koji podržavaju normalan tok mnogih procesa u našem telu. Jedna od najvažnijih funkcija omega-6 je zaštita ćelija od spoljnih oštećenja i jačanje njihove prirodne barijere. Pored toga, ove masne kiseline su u stanju da normalizuju krvni pritisak i imaju blagotvorno dejstvo na funkcionisanje kardiovaskularnog sistema. Još jedno korisno svojstvo omega-6 je to što se iz njih sintetišu najvažnije supstance koje imaju antiinflamatorno i antialergijsko dejstvo. S obzirom da telo ne može samostalno da proizvede omega-6, možemo ih dobiti samo hranom.

Gde ih naći?

Omega-6 odlično deluje u tandemu sa omega-3, pa je bolje kombinovati hranu sa njima. U galeriji ćete pronaći listu od 8 namirnica sa visokim sadržajem omega-6 masnih kiselina.

Pročitajte još

Pročitaj još