Maj: sezonsko voće koje moramo imati u frižideru

Voće volimo jer je ukusno, zdravo i bogato antioksidantima!

Antioksidanti su izuzetno važni za naše telo – pravilni dnevni unos pomaže u sprečavanju uništavanja ćelija i pojave kardiovaskularnih bolesti, istovremeno smanjujući rizik od nastanka krvnih ugrušaka i smanjujući agregaciju trombocita.

Naravno, svako godišnje doba ima svoje voće. Kako stručnjaci kažu, voće nam donosi najviše benefita kada ga konzumiramo baš tokom njegove sezone, jer u suprotnom, može do nas doći sa smanjenim sadržajem vitamina, minerala i svega ostalog dobrog. Ovog puta, otkrivamo koje voće treba uključiti u ishranu tokom ovog perioda, kako biste ojačali svoj imuni sistem. 

Jagode

Bogate su vitaminima C i A, kalcijumom, kalijumom, gvožđem i mnogim drugim hranljivim sastojcima.

Maline

Apsolutni prolećni trend oduvek je bila porodica jagodičastog voća, zbog čega se maline preporučuju za čestu konzumaciju. Pune su hranljivih sastojaka, koji maksimalno koriste telu, jer jačaju imuni sistem, štite od određenih bolesti i pomažu u gubitku kilograma.

Trešnje

Trešnje su po prirodi pune antioksidanata i apsolutno su hranljive, sadrže vitamin A, vitamin C i vitamine B, magnezijum, gvožđe i kalijum. One pomažu varenju, a sa melatoninom koji sadrže usporavaju starenje ćelija i imaju antikancerogena i anti-upalna svojstva.

Kajsija

Kajsije su bogate vitaminima A, B3, C, snažni su antioksidanti, sa malim brojem kalorija. Njihova svojstva su posebno korisna za zdravlje očiju zbog vitamina A, imaju antikancerogenu aktivnost – štite telo od karcinoma prostate – i pomažu probavnom sistemu i bore se protiv zatvora.

Breskve

Breskve su bogate vitaminima A, B i E. Njihove pozitivne osobine su važne za zdravlje, a neke od njih usredsređene su na dobro zdravlje stomaka i korisne su za njegovu funkciju. Bogate vlaknima, one pomažu u ishrani i bore se protiv problema konstipacije, a istovremeno pomažu u jačanju imunološkog sistema. Naravno, breskva takođe ima korisna svojstva koja doprinose zdravlju kože i održavaju vašu kožu svežom, hidriranom i zdravom.

Mango

Tropsko voće kao što je mango izuzetno osvežava i sadrži hranljive sastojke poput vitamina C, vitamina A, vitamina B, kalcijuma i magnezijuma. Smatra se jednim od najboljih antioksidanata na tržištu, jer se sastoji od beta karotena i likopena, moćnih antioksidanata koji sprečavaju i štite od različitih oblika karcinoma, a istovremeno pomažu u zaštiti ćelija od oksidacije.

Započnite svoju „voćnu rutinu“!

foto:Unsplush

Najnovije