Harper's Bazaar Srbija

6 načina da puder izgleda kao tvoja “druga koža”

Verujem da se svi sa nelagodom sećamo onih, recimo, 2000-ih godina kada smo em koristili pudere tamnije nego što je naš prirodan ten, em smo ih nanosili u ogromnim količinama i to prstima, em nam se lice retko kad u nijansi slagalo sa vratom, em je to bio full coverage puder koji je izgledao kao maska… Brrr, stresli smo se i to ne zbog toga što je klima u našoj kancelariji podešena na 19 stepeni!

Srećom, i reći ću još jednom, srećom (!) vremenom smo shvatili da sve prethodno navedeno ima malo smisla i sa radošću, potpuno oslobođeno i rasterećeno, prigrlili smo prirodan izgled koji se, kako koja godina dolazi, samo sve više i više propagira. Svima nam je dosta skrivanja i nesigurnosti, i čini se da smo spremni da prihvatimo sebe onakvim kakve jesmo.

Iako lično mnogo više pripadam taboru skin-care nego makeup, sve ovo ne znači da treba da se odrekneš šminke samo zato što želiš da izgledaš prirodno! To je moguće i sa gomilom šminke (setimo se sestara Kardashian-Jenner) pa ako je to tvoja “šolja čaja” – zašto da ne! Slobodne smo žene, možemo da radimo šta god poželimo, pa tako i da bez uzdržavanja nastavimo da se šminkamo kako volimo. A ukoliko ti je u celoj toj priči važno da tvoj ten bude besprekoran, ali prirodan i svež, evo nekoliko trikova koje smo pokupile od makeup stručnjaka.

Nega je osnova svega

Nismo otkrili toplu vodu, ali čini mi se da je i dalje potrebno naglašavati koliko je hidratacija (i iznutra i spolja) važna najpre za izgled kože, a potom i izgled šminke. Zato, nega treba da bude osnova svega – pre šminkanja osveži svoj ten sheet maskom za lice koja je prilagođena baš tvom tipu kože (savet makeup artista Zoë Kravitz i Belle Hadid!) i nežno umasiraj ostatak seruma kako bi podstakla cirkulaciju i smanjila otečenost. Osim toga, serum u kombinaciji sa masažom daje prirodno rumenilo koži i čini da ona izgleda razbuđeno i osveženo. Kada je reč o samim maskama, ruža je odlična za masnu kožu, aloe vera za suvu, dok će zeleni čaj umiriti iritiranu kožu. 

Prajmer – da ili ne?

Ovo je jedna od “biti ili ne biti” dilema koju nemamo samo mi amateri, već i pravi profesionalci. Dok neki predskaču ovaj korak, drugima je korišćenje prajmera sasvim u redu, ali u minimalnim količinama i samo na određenim mestima. Upotrebljen na pravi način, prajmer može da učini da tvoj puder izgleda besprekorno tokom celog dana. Zato, ako ga nanosiš, uradi to prstima i nanesi ga na “ključne” tačke kao što su čelo, linija duž korena kose, obe strane nosa, oko usana i pritom upotrebi mat prajmer, koji se ne sija. Za jagodice možeš upotrebiti i prajmere koji su sjajniji i čine ten svetlijim. 

Tehnika nanošenja pudera je ključna!

Verovala ili ne, nema potrebe da puder nanosiš na celo lice! Ovo automatski znači da je važno voditi računa o nijansi – ona treba da bude izuzetno bliska tom tenu, možda čak i malo svetlija. Makeup profesionalci savetuju da malo pudera naneseš na centar lica i jagodice, a da ga potom polako blenduješ ka spolja. Još jedna ključna tačka je i regija oko usana jer ona često ima nešto drugačiji podton. U kombinaciji sa korektorom na “kritičnim” tačkama, ovo će biti sasvim dovoljno. Kako bi ten izgledao što prirodnije, šminkeri predlažu da zaobiđeš nos, naročito ukoliko imaš pegice, jer će one dati posebnu draž (i naravno prirodnost) tvom tenu. 

Tapkaj – ne razmazuj!

Bez obzira na to da li puder nanosiš četkicom, beauty blenderom ili prstima, nikada ga nemoj razmazivati kao da slikaš – ravnomerno ga utapkavaj u kožu kako bi postigla baršunast ten. 

Uključi hajlajter

Dok praškasti hajlajteri mogu da izgledaju pomalo veštači, oni kremasti su mnogo bolja opcija za postizanje prirodnog tena. Nanesi ga na sve tačke na licu koje sunce prirodno osvetljava, što će savršeno istaći tvoj ten i tvom licu dati dimenziju.

Ukloni višak proizvoda, pa tek onda setuj šminku

Nakon što si nanela puder, korektor i hajlajter na odgovarajuća mesta, ukloni višak proizvoda upijajućim papirom. Tek tad je tvoj ten spreman za setovanje, a to ćeš učiniti translucentnim puderom samo na onim mestima koja imaju tendenciju da se posle nekog vremena zasijaju (to je obično T zona i regija ispod očiju).

I – tvoj ten je spreman! Predlažem da ne preteruješ sa ostatkom šminke – sređene obrve, maskara i ruž u boji usana biće dovoljni da izgledaš zaista besprekorno, u svim prilikama. 

Tekst: Ivana Tomić

Fotografije: Profimedia

Najnovije