Harper's Bazaar Srbija

Vreme je za (kompaktni) puder: Kompletan vodič za odabir najvažnijeg makeup proizvoda

Tokom hladnijih dana kompaktni puder je neophodan jer štiti kožu lica, ujednačava ten i pomaže da vam šminka traje duže.

Hladniji period je idealan za puder, naročito kompaktni, kao poslednji korak u makeup rutini. Reč je o presovanim praškastim česticama koje će prekriti eventualne nedostatke i ujednačiti ten. Mnoge žene zanemaruju upotrebu kompaktnog pudera, ali on je vrlo koristan. Ne samo da je praktičan za upotrebu i uvek vam može biti pri ruci da tokom dana popravite šminku, pokupite višak masnoće, ujednačite ten, već i štiti kožu od negativnih spoljnih uticaja.

Može se koristiti samostalno ili sa podlogom u vidu tečnog pudera, što zavisi od tipa kože i nivoa pokrivenosti koju želite da postignete. U svakom slučaju, kompaktni puder pomaže da vam koža izgleda besprekorno, polirano i glatko.

ZAŠTO JE NEOPHODAN KOMPAKTNI PUDER

1. Uz kompaktni puder šminka traje duže

Kao final touch šminkanje, kompaktni puder će pomoći da vam šminka traje duže. I ne samo to, sprečiće da makeup nestane, sklizne i izbledi posle izvesnog vremena.

2. Pomaže u popravljanju šminke

Osim toga, kompaktni puderi takođe će pomoći u ispravljanju grešaka u šminkanju. Ako nanesete previše rumenila ili vam je podloga previše tamna za kožu, uz pomoć kompaktnog pudera možete ispraviti svoje greške i bez mnogo napora dobiti prirodan izgled.

3. Upija masnoću

Ulje može uništiti vašu šminku, a kompaktni puderi nemaju svojstva vlage i mogu apsorbirati višak ulja na koži što vam pomaže da zadržite izgled šminke duže vremena. Kompaktni puder može pomoći u sprečavanju sjaja upijanjem viška ulja i obično se preporučuje osobama sa masnom kožom. Osim toga, neki od pudera matiraju kožu i pomažu da dobijete savršen i prirodan izgled.

KAKO ODABRATI ONAJ PRAVI

1. Bez obzira na marku, uvek izaberite nijansu koja odgovara vašoj boji kože.

2. Upoznajte svoj tip kože i nivo pokrivenosti koji tražite pre nego što kupite kompaktni puder.

3. Ako vam je ton kože svetliji, možete se odlučiti za kompakt sa ružičastim podtonom i jednom ili dve nijanse svetlijim od tona vaše kože. Ako vam je ton kože tamniji, birajte onaj sa žutim ili narandžastim podtonom i bojom koja odgovara vašem licu.

4. Uvek isprobajte proizvod na licu, a ne na poleđini ruke.

5. Svaki kompakt ima drugačiji nivo pokrivenosti. Ako želite prirodniju završnu obradu, odlučite se za onu sa potpunom pokrivenošću, ili čak možete isprobati prozirni puder. Puder srednjeg ili punog prekrivanja izjednačava nedostatke i neravnine.

6. Kompaktni puder je rešenje za svetliju, bistriju kožu bez sjaja. Pronalaženje savršenog za vas možda će zahtevati malo pokušaja i grešaka, ali svakako je vredno truda.

7. Bilo da je vaš tip koža masna ili suva, uzmite u obzir njenu osetljivost pri odabiru kompaktnog pudera. Odaberite onu koja je prijatna za kožu.

MASNA KOŽA VOLI MAT ZAVRŠNICU

– Mat završni puder kontroliše lučenje sebuma, te je idealan izbor za sve one koji imaju problem sa prekomernim lučenjem masnoće.

– Izbegavajte pudere koji daju sjaj, jer će koža izgledati masnije.

– Odaberite kompaktni puder u prahu, koji je vodootporan, jer neće pokupiti vlagu ili znoj.

– Pre nego što započnete šminkanje, nanesite temeljni premaz koji matira kožu i kontroliše lučenje sebuma.

– Četkicom za šminku ili sunđerom ravnomerno nanesite kompaktni puder na celo lice. A dodatni sloj možete staviti na T-zonu (čelo, nos, brada).

– Odličan savet je da trljate kocku leda po licu pre nanošenja kompaktnog pudera. Na taj način kontroliše se višak lučenja ulja i minimizira pojava pora. Isprobajte.

SUVA KOŽA OBOŽAVA MINERALE

– Nikako ne uzimajte kompaktni puder sa mat završnicom, jer će vam kožu isušiti. Umesto toga, koristite kompaktni ili providni puder na bazi kreme kako bi vaša koža izgledala zdravije i manje se ljuštila.

– Započnite šminkanje tako što ćete umasirati hidratantnu kremu u kožu. Dajte mu malo vremena da se upije. Zatim nanesite kompaktni puder. Ovo pomaže da vaša koža izgleda hidrirano i glatko, bez isušivanja.

– Da biste sprečili da vaša koža izgleda neujednačeno, nemojte nanositi slojeve podloge.

– Izbegavajte nanošenje pudera na područja koja su obično suva, poput obraza i oko nosa.

– Puderi na mineralnoj osnovi dobar su izbor za suvu kožu jer dodaju sjaj i čine kožu sjajnom.

OSETLJIVA KOŽA TRAŽI PRAŠKASTU STRUKTURU

– Potražite prahove na mineralnoj osnovi jer ne sadrže omekšavajuća ulja i voskove, mirise i sastojke za konzerviranje koji se obično nalaze u konvencionalnim prahovima.

– Druga mogućnost je da kupite nekomedogene i neaknegene pudere za osetljivu kožu.

ČIME SE NANOSI KOMPAKTNI PUDER?

1. Dezinfekcija je veoma važna, pa ne zaboravite da očistite alat pre nanošenja praha.

2. U kompletu za šminkanje uvek nosite upijajući papir da biste brzo matirali kožu.

3. Izbegavajte korišćenje sunđera za nanošenje pudera jer on imaju tendenciju da upija većinu proizvoda.

4. Kupite kvalitetne četke jer pružaju bolju završnu obradu i daju profesionalni pečat vašem izgledu.

5. Pravilna tehnika nanošenja kompaktnog pudera je da se proizvod prvo nanese, a zatim pomeša četkom ili sunđerom, umesto da se samo utapka i ostavi.

Foto: Pexels

Najnovije