11 stvari koje treba da znate o nezi Jackie Kennedy

Ne bih da potcenjujem bilo čiji ukus, izgled i stav koji ima o nezi i generalno tom beauty look-u, ali činjenica je da su neke heroine iz prošlosti mnogo relevantnije i bolje za ugledati se. Jackie Kennedy je jedna od njih. 

Znate kako su beauty rutine nekada bile jednostavne? Fokus je bio na nezi, a kada je bilo potrebno poslužiti se šminkom, to je bilo minimalno, diskretno i efektno. Današnjim rečnikom govoreći, no-makeup makeup bio je vrhunac doterivanja. Prirodnost je bila na ceni i, realno, trebalo bi da se vrati.

Upravo zato, danas pravimo prvi korak i podsećamo se impresivne, a jednostavne za ispratiti, beauty rutine Jackie Kennedy, jedne od najomiljenijih ikona lepote. 

Briga o koži je must

Kao što smo već spomenuli, nega kože bila je na prvom mestu. Ipak, ovde treba napomenuti da je najvažiji savet u vezi sa ovom temom zapravo - umerenost. Erno Laszlo, koji je bio zadužen za negu poznate Prve dame, ali i Marilyn Monroe, savetovao ju je da ne koristi previše ulja ili krema za negu kako ne bi izazvala pojavu bubuljica i mitisera. Zato je Jackie koristila, u manjoj meri, ulje za čišćenje lica koje je služilo da rastopi šminku i nakupljene nečistoće, losion i nežni piling-tonik koji je čak upotrebljavala i ispod pazuha. 

Držati se podalje od sunca - ili ipak ne?

Jackie je bila poprilično religiozna kada je u pitanju držanje podalje od sunca i uvek je, kada bi bila napolju, nosila šešir i velike naočare za sunce. Ipak, već spomenuti dermatolog Erno Laszlo savetovao ju je da se malo prepusti zracima sunca ističući njegove benefite, ubeđujući pritom je da će i eventualne tamne pege od sunca moći da joj ukloni bez problema. Ovo svakako nije savet koji bismo danas čuli, tako da - umereno se izlažite suncu, ali koristite SPF!

Prepoznatljiva frizura

Jedan od najupečatljivijih detalja kada je reč o izgledu Prve dame svakako je njena frizura iza koje stoji legendarni njujorški frizer Kenneth Battelle. Među njegovim klijentkinjama pored Jackie bile su i Lauren Bacall, Diana Vreeland, Jean Shrimpton, Judy Garland, Katharine Hepburn, Marilyn Monroe i Gloria Vanderbilt, a kako kaže, njegove "meke" frizure bile su zaslužne za privremeni izlazak šešira iz mode. Legenda kaže da je, čim je video Jackienu ispeglanu kosu, odmah rekao da je pusti da raste kako bi mogao da joj napravi mekšu, rastresitiju frizuru uz pomoć papilotni. Ostalo je istorija!

Spavanje na svili

Svilene jastučnice ne unose samo dodir luksuza u vašu rutinu spavanja, već i deluju negujuće za vašu kosu, ali i kožu. Vredi pokušati!

Nega kose

Ipak, nije samo svilena jastučnica zaslužna za njenu prelepu kosu, već i posebna nega i hidratacija. Jackie je obožavala hranljivo ulje za kosu na bazi lavande, a koristila je i šampon sa istim sastojcima. 

Puder koji savršeno odgovara

Jackie je imala svoj omiljeni puder čija nijansa je savršeno odgovarala tonu njene kože, a uz to je obezbeđivala svež izgled kože. Takav puder nam je potreban!

Karmin kao obavezan beauty aksesoar

Zaboravite upadljive obrve i smokey eyes - Jackie je nosila minimalistički makeup, samo uz dodatak odvažnog ruža koji je uklapala uz svoj outfit. 

Parfem kao lični pečat

Ukoliko vas zanima kako je mirisala slavna Jackie Kennedy, otkrićemo vam tajnu - reč je o francuskom parfemu Lovely Patchouli 55, House of Krigler, perfektne kombinacije nota ambera, bergamota, pačulija i citrusa. Nosila ga je svakog dana.

Fizička aktivnost je takođe važna

S obzirom na to da je imala problem sa proširenim venama, Jackie je redovno šetala kako im ne bi podlegla. Nije potrebno da imamo isti problem da bismo shvatili važnost fizičke aktivnosti, zar ne?

Naočare - detalj bez kog se ne može

I njoj su se dešavali bad hair days i tada je posezala za svilenim maramama, obično Hermès, ali i XXL naočarima za sunce kojima je skretala pažnju sa svojih beauty nesigurnosti. 

A šta je sa dijetom?

Na kraju, kada je reč o ishrani, Jackie je pratila prilično sveden jelovnik - dva kuvana jaja za doručak, kuvana govedina sa sirom za ručak i meso sa salatom od pečuraka za večeru. S vremena na vreme je jela i jabuke, a ova "tanka" ishrana osmišljena je da bi Prva dama mogla da uživa u svom "slatkom grehu" - šampanjcu!

Foto: Profimedia

Priredila: Ivana Tomić

Pročitajte još

Pročitaj još