3 stvari koje možete uraditi za bolju preplanulost ovog leta

Počevši od danas!

preplanulo

Da bi se dobro i brzo preplanulo, tajna je u planiranju unapred: ležanje pod suncem satima nije pravi način da se to postigne. Barem, stručnjaci tako kažu, demistifikujući mitove i dajući savete o ishrani.

Hrana obavlja najteži posao: koliko puta su vam rekli da jedete šargarepu, puno puno šargarepe? Pa, razlog je što sadrže beta-karoten, kao i dinja i rotkva, na primer.

Donosimo vam u nastavku, 4 saveta kako da pripremite svoje telo za letnje sunčanje.

Kako dobro i brzo preplanuti

Konzumirajte beta-karoten (ne samo u šargarepi)

Beta-karoten ne samo da koristi koži, već je takođe važan saveznik za oči.

Šta tačno radi? Olakšava fiksaciju melanina, osiguravajući optimalnu i trajnu preplanulost. A gde ga možete pronaći Sve voće, povrće i biljke narandžaste ili crvene boje su vrlo bogati beta-karotenom, Dakle, jedite bundevu, rotkvu, dinju, papriku, paradajz. I naravno, šargarepu takođe.

Idealno je konzumirati porciju od 150 grama dnevno počevši od proleća.

preplanulo

Obavljajte mnogo pilinga i eksfolijacija

Da biste pripremili kožu za sunčanje, ona mora biti zdrava i bez mrtvih ćelija. Zato radite mnogo pilinga, u kadi ili pod tušem. I radite ih čak i posle svakog dana na plaži ili u planinama: mit da piling “briše” preplanulost je netačan. Naprotiv, to je vredan saveznik koji je čini sjajnijom. Blagi eksfolijanti takođe su dobri.

Koristite zaštitu od sunca na licu čak i u gradu

Počevši od proleća, kada dani postanu topliji, koristite kremu za sunčanje ili podlogu sa zaštitnim faktorom i kada ste u gradu. Pomoći će vam da izbegnete opekotine na obrazima i čelu, ali posebno oni sa veoma svetlom kožom neće imati ljuštenje nosa prvog dana na plaži. Posebno obratite pažnju na mladeže i lica sa pegama.

preplanulo

Koliko se treba sunčati u solarijumu?

Među mitovima koji se odnose na sunčanje, najrasprostranjeniji i najopasniji tvrdi da nekoliko seansi u solarijumu pomaže pripremi tela za sunčeve zrake. Sigurno, to boji kožu, ali je ne štiti. I ako nije zaštićena, opekotine od sunca prvog dana na plaži su neminovne.

Umesto toga, koristite dobru kremu za sunčanje i postepeno se sunčajte i ravnomerno: stići ćete u sredinu leta sa bojom na koju će svi zavideti. Ako želite da pokažete boju pre vikenda na plaži, izaberite dobar samopotamnjivač, koji je mnogo manje štetan za kožu.

Foto: Kaboom piks, Profimedia

Najnovije