4 greške u nezi koje doprinose preranom starenju kože

Naizgled beznačajne dnevne navike koje podstiču pojavu bora i finih linija.

Koje prakse se smatraju ispravnim, a koje pogrešnim u rutini nege kože? S jedne strane, dvostruko čišćenje smatra se neophodnim, a s druge, nepotrebnim korakom. Međutim, postoje neke prakse koje bez obzira koliko godina prođe, doprinose starijem izgledu kože i u tome se svi stručnjaci slažu.

Evo nekih grešaka u nezi kože koje izazivaju prerano starenje:

Ne koristite kremu za sunčanje

Prekomerno izlaganje sunčevoj svetlosti bez zaštite je br. 1 uzrok smeđih fleka, bora i raka kože. Međutim, većina žena upotrebljava kremu za sunčanje samo u letnjim mesecima ili svoju zaštitu kože temelji na SPF15 BB kremi. U stvari, zaštita koju nude proizvodi za šminkanje nije dovoljna da spreči prerano starenje. Svakodnevno izlaganje suncu, čak i u oblačnim danima, odgovorno je za 80% znakova starenja na koži. Stoga je svakodnevna zaštita od sunca najvažniji potez protiv starenja.

Koristite maramice za uklanjanje šminke

Pored toga što izuzetno zagađuju okolinu, njihova upotreba može da se pokaže i štetnom za zdravlje kože. Većina maramica za čišćenje sadrže hemikalije i alkohol koji mogu iritirati i ostaviti kožu suvom, dehidriranom i osetljivom. Takođe je vredno napomenuti da maramice zapravo ne očiste adekvatno kožu. To je razlog zašto većina žena energično trlja lice u pokušaju da ukloni ostatke šminke, podstičući tako pojavu bora. Zbog toga je neophodno koristiti gel ili penu za pravilno čišćenje i potpuno uklanjanje šminke i nečistoća.

Zaboravite da nanesete hidratantnu kremu

Svi stručnjaci za negu kože slažu se da bi hidratacija kože trebalo biti jedan od vaših glavnih prioriteta ako želite mladu kožu. Nedovoljna upotreba hidratantne kreme čini da koža izgleda dehidrirano i hrapavo. Takođe je vredno napomenuti da bore zbog dehidracije izgledaju dublje i intenzivnije. Adekvatna hidratacija kremama i serumima ujutro i noću smatra se ključnom za održavanje elastičnosti kože.

Preterujte sa pilingom

Prekomerni piling može dovesti do iritacije kože i problema sa fotosenzibilnošću. Česta upotreba pilinga takođe može oduzeti esencijalna prirodna ulja, koja mogu usporiti ćelijski metabolizam, ubrzati proces starenja i doprineti postepenom stanjivanju kože. Piling čak može učiniti da koža izgleda kao papir, jer će joj zaštitna barijera biti potpuno uništena i neće moći zadržati potrebnu vlagu.

Piling je najbolje vršiti 1-2 puta nedeljno, u zavisnosti od tipa kože, upotrebom blagog pilinga ili onog sa sastojcima koji vrše hemijski piling kože.

 

Najnovije