Ajurveda anti age: šta su reiši gljive

Uprkos brzini kojom se razvija moderna medicina, neki „narodni“ lekovi često mogu biti ne samo efikasniji, već i sigurniji za zdravlje.

Jedan od takvih lekova je gljiva reiši, koja je u azijskim zemljama poznata kao “gljiva besmrtnosti”.

U Ajurvedi, reiši se smatra skoro panaceom, a većina korisnih svojstava više puta je dokazana kliničkim studijama. 

Zašto su gljive reiši korisne?

Reiši je prava antioksidantna bomba. Pečurka je bogata ergothioninom i glutationom, moćnim prirodnim materijama koje štite telo od oštećenja slobodnih radikala i sprečavaju da se u ćelijama pojave oksidativni procesi. Antioksidanti značajno usporavaju starenje, i iznutra i spolja, sprečavajući pojavu bora i hiperpigmentaciju. Pored toga, aktivne supstance povećavaju sopstvenu odbranu tela protiv ultraljubičastog zračenja, što inhibira proizvodnju kolagena. Osim bora, reiši pomaže u rešavanju ostalih nesavršenosti kože. Zahvaljujući snažnom protivupalnom dejstvu, gljiva pomaže u suzbijanju akni i iritacija na koži, kao i smanjenju tragova akni. Polisaharidi, kojih ima u izobilju, pružaju koži duboku hidrataciju.

Reiši je adaptogen. Ove supstance nam pomažu da se prilagodimo različitim vrstama stresa, od fizičkog (hladnoća, vrućina, vežbanje) do emocionalnog. Reiši pomaže u smanjenju nivoa anksioznosti i razdražljivosti, pruža prevenciju depresije i savršeno povećava performanse i koncentraciju. Drugo adaptogeno svojstvo je jačanje imuniteta. Reiši aktivni sastojci podstiču proizvodnju belih krvnih zrnaca i beta-glukana koji igraju ključnu ulogu u zaštiti našeg tela od virusa i bakterija. Pored toga, redovno konzumiranje reišija pomaže u sprečavanju kardiovaskularnih bolesti i povećava nivo “dobrog” holesterola.

Kako se koristi?

Reiši se može jesti, ali obično se koristi kao dodatak ishrani – kapsule, prah ili tečni ekstrakt. Ako se odlučite za aktivne suplemente, pre upotrebe se obratite lekaru. Pored toga, reiši je poslednjih godina postao popularan sastojak u kozmetici, kao što su serumi, tonici i kreme. Gljiva je pogodna za sve tipove kože, zato obratite pažnju na ostale sastojke kako biste izbegli da se poremeti lipidni balans kože i prouzrokuju nesavršenosti.

foto:bazaar.ru

 

Najnovije