Harper's Bazaar Srbija

Barkod bore – kako izbeći i smanjiti tragove starenja oko usana

Prevencija i najefikasniji tretmani.

Barkod bore – ovo je naziv za karakteristične vertikalne linije koje se formiraju oko usana i svrstavaju se na vrh liste najneugodnijih znakova starosti.

Ime su pozajmile iz sličnosti sa vertikalnim linijama barkodova, ali i iz uobičajenog izgleda kod pušača zbog karakterističnog kretanja usana. Idealni uslovi za njihovu postojanost mogu biti uzrokovani čak i čestim ispijanjem tečnosti slamčicom. 

Iako njihov izgled ne mora ići u korak sa godinama, one čine da lice izgleda izuzetno umorno i zrelo. Postoji li način da se one spreče i ako su se već pojavile kako se mogu smanjiti?

Nazolabijalne bore su najjasnije vidljive kod većine žena. Nastaju usled stalnih kontrakcija mišića  usana, što doprinosi bržem trošenju kolagenih vlakana i prekomernom rastezanju elastičnog tkiva kože. Njihov izgled podstiču navike poput pušenja i izlaganja suncu bez zaštite, što dehidrira kožu i na kraju uzrokuje prerano starenje.

 

Prevencija

 

Vremenom se zalihe kolagena i elastina u koži smanjuju, podstičući tako stvaranje bora. Da biste ih sprečili, veoma je važno svakodnevno hidrirati kožu proizvodima koji sadrže aktivne sastojke, poput hijaluronske kiseline, koja će nadoknaditi deo izgubljene zapremine. Na kraju krajeva, ne treba zaboraviti da je dehidrirana koža uvek podložnija stvaranju bora.

 

Jednako važna je svakodnevna zaštita kože od sunca, čije odsustvo dovodi do dehidracije kože i smanjenja kolagena i elastina. Pored toga, u svoj nedeljni program vežbanja možete da uključite i neke vežbe joge za lice, koje stvaraju prirodnu odbranu od protoka vremena.

 

Ako su se već pojavile, njihov izgled se može ublažiti nanošenjem hijaluronske kiseline ili botoksa. Jednako efikasna može biti i mezoterapija, ali i laserski tretmani koji podstiču isceliteljsku sposobnost.

 

Alternativno, aktivni sastojci poput retinola, hijaluronske kiseline i peptida, koji pojačavaju proizvodnju kolagena i elastina, mogu pružiti značajnu pomoć.

Najnovije