Harper's Bazaar Srbija

Celulit – „krivci“, rešenja i saveti

Sve što treba da znate o bolesti savremenog načina života.

Brza Google pretraga reči „celulit“ uveriće vas da 80% ženske populacije ima „problem“ sa celulitom, što je dovelo do toga da se u popularnom pretraživaču pojavi više od 51 milion rezultata.

Celulit na zadnjici, butinama, ali i rukama, suprotno onome što verovatno mislite, nije vaša kazna za neiskorišćene pretplate u teretani i upade u frižider, već kombinacija mnoštva faktora koji dovode do njegove pojave. Evo najvažnijih od njih:

Šta uzrokuje celulit na zadnjici i butinama?

Celulit ne bira mesto i može se pojaviti na bilo kom tipu tela, bez obzira na fizičko stanje, težinu i prehrambene navike. Razlog je taj što su uglavnom za njegovu pojavu odgovorni nasledni faktori i koktel ženskih hormona koji se „servira“ u našem telu tokom trudnoće i menopauze.  

Naslednost

Nažalost, ako žene u vašoj porodici imaju istoriju celulita, gojaznosti ili zadržavanja tečnosti, postoji genetska predispozicija da i vaša koža liči na koru narandže.

Hormoni

Tokom adolescencije, tokom trudnoće, menopauze i tokom prvih meseci uzimanja kontraceptivnih pilula, estrogen aktivira proces taloženja masti u dojkama, zadnjici, butinama i stomaku, dok progesteron pospešuje zadržavanje tečnosti, što zauzvrat dovodi do pojave celulita.

Stres

Ako proživljavate intenzivan stres, prekomerno lučenje adrenalina u vašem telu može sprečiti oslobađanje šećera iz masnih ćelija i na taj način favorizovati akumulaciju masti i stvaranje celulita.

Nezdrav način života

Prekomerna konzumacija kafe i bezalkoholnih pića doprinosi stvaranju celulita u zadnjici i butinama na isti način kao i stres, dok u slučaju cigareta nikotin otežava ćelijama da oksigeniraju i mikrocirkuliraju, stvarajući tako idealne uslove za njegovo formiranje. Sedentarni način života takođe može tome doprineti, jer akumulira toksine i limfnu tečnost koja blokira masno tkivo.

Kako je celulit u osnovi razgradnja masnog tkiva, gojaznost i nakupljanje masti pogoduju njegovom stvaranju, ali to ne znači da mršave žene imaju „imunitet“ na njega.

Kako se može lečiti celulit na zadnjici i butinama?

Mit je da celulit može potpuno nestati. Međutim, može se lečiti u ranim fazama i svesti na zadovoljavajući stepen. U ovom poduhvatu mogu vam pomoći posebne kreme sa vrednim sastojcima, poput kofeina i ginka bilobe, ali i tretmani poput radiofrekvencije, mezoterapije, kriolipolize i masaže.

Kao što je gore pomenuto, celulit pogađa većinu žena, što ga čini potpuno normalnim. Pokušaj smanjenja pomoću posebnih kozmetičkih kompozicija, zdrava ishrana, vežbanje i tretmani, iako dobrodošli, ne bi trebalo da postanu opsesija. Nesigurnost oko izgleda pomorandžine kore dolazi isključivo od nas samih, pa je na nama opet da odbacimo „plašt“ srama i prihvatimo sebe onakvim kakvi jesmo: jednostavno celulit nije bolest već taloženje vode i masti između kože i potkožnog tkiva.

foto:hb.gr

Najnovije