Ako brinete o starenju kože, morate znati šta su ceramidi

Otkrijte tajne čudesnih sastojaka koji koži daju blistav i mladolik izgled.

Što se tiče sastojaka protiv starenja, ceramidi imaju dokazane rezultate. Međutim, oni se često zanemaruju i retko se objašnjava njihova uloga. Zato ćemo vam detaljnije pojasniti kako pomažu koži da zadrži vlagu, ojača  zaštitnu barijeru i zadrži kožu čvrstom i jedrom, posebno imajući u vidu nedavna istraživanja koja ističu njihovu jedinstvenu sposobnost podmlađivanja.

Ceramidi su lipidi (masti) koji se prirodno nalaze u visokim koncentracijama u gornjim slojevima kože. Oni čine preko 50 odsto sastava kože, tako da nije iznenađenje da igraju vitalnu ulogu u određivanju kako vaša koža izgleda (i kako reaguje na pretnje iz okoline).

Kako deluju ceramidi

Zamislite ceramide kao malter između cigli – ako su cigle vaše ćelije kože. Ceramidi pomažu da se koža drži zajedno formirajući zaštitni sloj koji ograničava gubitak vlage i štiti od vidljivih oštećenja uzrokovanih zagađenjem i drugim stresnim faktorima iz okoline. Pored toga, ceramidi — čak i više od retinola, niacinamida i peptida — jedan su od boraca protiv starenja odgovornih za podršku dinamičnoj prirodi kože. Dva posebna prekursora ceramida — fitosfingozin i sfingolipidi — zapravo pomažu koži da napravi više ceramida.

Ako moja koža već sadrži ceramide, zašto su mi potrebni u proizvodima za negu kože

Starost i oštećenje od sunca smanjuju efikasnost prirodnih ceramida vaše kože — i na kraju ih mogu iscrpeti, što slabi barijeru vaše kože. Rezultat ovog procesa su suša, grublja koža, bore, iritacija, crvenilo i vidljivi znaci dehidracije. A zaista je moguće značajno obnoviti ono što je smanjeno.

Koje su prednosti ceramida

Dobro formulisani (i pravilno upakovani) proizvodi za negu kože sa ceramidima pomoći će u jačanju barijere vaše kože i povećanju hidratacije — dajući vam punu, glatkiju, čvršću kožu sa manje vidljivih linija i bora, kao i manje znakova osetljivosti.

Šta znači pravilno upakovani proizvodi sa ceramidima

Mnogi sastojci protiv starenja koji su najkorisniji za vašu kožu nisu stabilni. Jednostavno rečeno, oni gube svoju efikasnost ako su izloženi svetlosti i vazduhu — što se upravo dešava svaki put kada otvorite teglu. Potražite proizvode u tubama ili neprozirnim bocama sa pumpama ili hermetičkim dozatorima, oni će održati da vaši proizvodi protiv starenja rade onako kako bi trebalo.

Kako ću znati da li proizvod sadrži ceramide

Generalno, videćete reč ceramid na listi sastojaka (potražite: ceramid AP, EOP, NG, NP ili NS). Još jedna stvar koju treba tražiti na listama su sastojci koji se odnose na ceramide. Na primer, fitosfingozin i sfingozin su sastojci poznati kao prekursori ceramida, što znači da mogu da podstaknu kožu da pravi ceramide. Ali s obzirom na odlične sposobnosti ceramida protiv starenja , većina proizvoda će ih staviti ispred i u centar na etiketama ili stranicama proizvoda ako su uključeni u formulu.

Za koje tipove kože su ceramidi najbolji

Ceramidi spadaju u kategoriju sastojaka koji obnavljaju kožu (poznati kao identični koži). Pošto su prirodno deo vaše kože, ceramidi su idealni za sve tipove kože — čak i za najosetljiviju kožu sklonu pucanju ili masnu kožu. Takođe su bezbedni za upotrebu oko očiju, sve dok je proizvod bez mirisa i iritacija.

Sa kojim drugim sastojcima ceramidi dobro rade

Ceramidi su najefikasniji kada se kombinuju sa drugim sastojcima koji obnavljaju kožu kao što su masne kiseline, glicerin i holesterol. Ovakve lipidne mešavine su idealne za poboljšanje tonusa kože, teksture kože i ublažavanje znakova osetljivosti. Ali, pošto nijedan sastojak ne može učiniti sve u borbi protiv vidljivih znakova starenja, budite sigurni da vaš proizvod obogaćen ceramidima takođe sadrži antioksidante i ono što mi nazivamo sastojcima koji obnavljaju kožu; na primer, retinol, niacinamid, linolna kiselina i peptidi.

Možete li koristiti vitamin C sa ceramidima

Kao i kod drugih sastojaka protiv starenja, možete uspešno koristiti proizvode vitamina C sa proizvodima od ceramida za poboljšane prednosti. U stvari, vitamin C i ceramidi se dobro slažu u istim proizvodima, gde pomažu da se koži povrati čvrstina i osećaj gipkosti.

Tekst: Snežana Milošević 

Fotografije: Pexels 

 

Najnovije